komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megszűnik az ingyen ebéd, jön az adóbónusz és a tizenharmadik nyugdíj

„Teljesítjük az ígéreteinket, és segítünk az embereknek” név alatt fél milliárd eurós szociális csomagot jelentett be a tegnapi napon Igor Matovič szlovák kormányfő.

Ingyenes buszjáratok

Az ingyenes vonatközlekedés után mostantól a városi tömegközlekedés országos szinten térítésmentes lesz a gyerekek, a diákok, a nyugdíjasok és a rokkantnyugdíjasok részére.

Az iskolai ingyenes étkezés helyett adóbónusz lesz

Januártól megszűnik az ingyenes iskolai étkeztetés, mivel a tapasztalatok azt mutatták, hogy sok gyerek nem él vele, nem használja ki a lehetőséget. Helyette a szülőket adóbónusszal kárpótolják. Jelenleg a havi adóbónusz hatévesnél kisebb gyerek esetében 46,44 euró, hat évnél idősebb gyerek után pedig 23,22 euró. A kormány tervezete szerint ezt megduplázódik, tehát a 6 és 15 év közötti, alapiskolás gyerekek után is 46,44 euró jár majd. Az emelés nagyjából egyezik az iskolai étkeztetés költségével.

„Az éppen munkanélküli vagy hátrányos helyzetű szülők gyerekei szimbolikus 1 centért ebédelhetnek januártól az iskolában. “– tette hozzá Richard Sulík gazdasági miniszter

Nyugdíjasok támogatása

Milan Krajniak munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjként több mint a kétszeresét fogják megkapni annak az összegnek, amit a múlt év decemberében a havi nyugdíjuk mellé kaptak.

„Idén 164-ezerrel több szenior számíthat tizenharmadik nyugdíjra, ami 154 millió euró plusz kiadást jelent. A kifizetendő összeg azonban nem lesz mindenki számára azonos. Akinek 214 euró a nyugdíja, az 300 eurót kap. Akinek eléri az 500 eurót, az 197 euróra számíthat.

A munkaügyi miniszter szerint legmagasabb nyugdíjakkal rendelkezők egy szimbolikus összegre számíthatnak. A 13. nyugdíjakat novemberben fizetik majd ki.

Kismamák támogatása

Igor Matovič kijelentette, hogy a kormány a szociális csomagjával a kismamákat a terhesség negyedik hónapjától a gyermekgondozási szabadság megkezdéséig havi 200 euróval szeretné támogatni. A januártól életbe lépő támogatási rendszer juttatására a hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták is jogosultak lesznek.

Gyógyszerkedvezmények

A kormány első szociális csomagjának az összeállításánál gondoltak a legrászorultabbakra is, és a tervek szerint jövő év elejétől a 6 évnél fiatalabb gyerekek, a nyugdíjasok és a súlyos egészségkárosultak számára a közgyógyellátás keretében eltörölnék a beteg által fizetendő térítési hozzájárulást a gyógyszerek árához.

A szociális csomag költségeit ugyanis a minisztériumoknak kell kigazdálkodniuk. Az előzetes számítások alapján minden egyes tárcának legalább 10 százalékkal kell csökkentenie a kiadásait.

(TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás