komaromonline.sk
HÍREK
Megoldódik a metángáz-robbanásveszély a komáromi termálfürdőben?
  •   

Megoldódni látszik a komáromi termálfürdő „gázos” ügye, miután a képviselők a csütörtöki soron kívüli ülésükön jóváhagyták Nagy Tamás, a fürdőt működtető Comorra Servis igazgatójának a gázelválasztó berendezés megvásárlásához szükséges pénzügyi hozzájárulásra vonatkozó kérvényét.

Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy esetleg be kell zárni a termálfürdőt. Nagy Tamás korábban ugyanis kijelentette, a körülmények szerencsétlen összejátéka esetén akár robbanás is bekövetkezhet, és ha nem szerelik fel rövid időn belül a gázelválasztót, a látogatók és az ott dolgozók biztonsága érdekében kész a fürdő bezárására is.

A fürdőben 2008-ban szerelték le az addig használatban lévő gázelválasztót az akkor igazgató, Dobai Katalin ugyanis olyan szakvéleményt tárt a testület elé, miszerint nincs olyan mennyiségű gáz, ami indokolná a berendezés szükségességét. Azóta két újabb szakvélemény született, az egyik Nágel Dezső vezetése alatt 2011-ben, a másik 2016-ban, már Nagy Tamás idején és mindkettő hasonló eredményt hozott: kell a gázelválasztó. A legfrissebb szakvélemény szerint annyi metángáz van a vízben, ami óránként 30 kW villanyáram, illetve 60 kW hő előállítására alkalmas. Jelenleg a metán eltávolítását simán szellőztetéssel oldják meg, ami viszont nem szabályos. Nagy Tamás arra is rámutatott, hogy a gáztartalom miatt nem tudják mérni a kitermelt víz mennyiségét sem, amit törvény ír elő. Mindent egybevetve, szerinte mindenképpen szükség van a gázelválasztóra, egyrészt a biztonság, másrészt a törvények betartása és harmadsorban a metángáz hasznosítása miatt.

Mindeddig sima ügynek tűnik a dolog, de mégsem. A gázelválasztó berendezés megvásárlására még tavaly márciusban közbeszerzést írt ki az igazgató, a testület meg is szavazott rá 100 ezer eurót, viszont az igazgató kérésére – formai hibák merülte fel – Stubendek László megvétózta, azaz nem írta alá a határozatot, ami így nem is lépett hatályba. Nagy Tamás szeptemberben ismét kiírta a közbeszerzést, ezúttal már elektronikus formában, és ez a közbeszerzési forma a győztessel automatikusan szerződéskötést is generál. A városi hivatal jogi osztálya kifogásolta az igazgató lépését, mivel előtte nem kérte hozzá a testület beleegyezését, és szerintük hűtlen kezelés, valamint hatáskörrel való visszaéléssel gyanúja merült fel. Az igazgató ezzel szemben egy másik jogászi véleményre hivatkozva állítja, szabályosan járt el.

Az ügynek ezt a részét a soron kívüli ülésen nem oldotta a testület. A jószándékot ugyanis senki nem vitatta el az igazgatótól, tudatosítva, hogy a problémát mielőbb meg kell oldani. Többen ugyan nyomásgyakorlásnak tekintették Nagy Tamás kijelentését, miszerint kész bezárni is a fürdőt, ha nem hagyja jóvá a testület a pénzt a gázelválasztó megvásárlására. Hiszen 10 éve már gázelválasztó nélkül működik a fürdő.

A lényeg, hogy a képviselők tegnap nagy többséggel megszavaztak közel 75 ezer eurót, a vételár egyharmadát kitevő összeget, ami az első törlesztőrészlet. A fennmaradó részt egy lízingszerződés alapján 5 évre elosztva saját bevételeiből törleszti majd a Comorra Servis. A képviselők megjelölték a forrást is, nem kellett átcsoportosításokat végezni a költségvetésben. A városnak a részesedési adókból származó bevétele ugyanis a pénzügyminisztérium előrejelzése alapján várhatóan mintegy 180 ezer euróval több lesz, mint amekkora összeg, 11 millió euró az elfogadott költségvetésben szerepel. Ebből a pluszforrásból különítették el a szükséges pénzt.

A gázelválasztó berendezést a (mindkét) versenytárgyalás győztese, a magyarországi Riámi First Kft. a szerződés alapján március végéig szereli fel. A cég 2008-ban alakult és termálfürdők metángáz-hasznosítással foglalkozik, Magyarországon már 9 termálfürdőbe telepített olyan berendezést, amely a metánt villanyárammá, illetve hőenergiává alakítja. Nagy Tamás szerint a beruházás 5 éven belül térülhet meg.

(komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook