komaromonline.sk
HÍREK
Megnyílt a Zichy pont – a civilek központja
  •   

Komárom belvárosában, a Megye utcában, a Zichy-palota földszinti termeiben három polgári társulás, a Villa Camarum, a Helios Fotóklub és a Nec Arte Nec Marte p.t. összefogásával civil közösségi központ létesült.

balról: Kulin Eduard zenetanár, Nagy Tivadar a Helios Fotóklub elnöke, Kiss Réka a Villa Camarum P.T. elnöke és Varga Tamás a Nec Arte Nec Marte P.T. elnöke

A kedd délutáni ünnepélyes megnyitón Kiss Réka, a Villa Camarum elnöke a protokoll szabályait bevallottan felborítva elsőként azokat a civileket, barátokat köszöntötte, akik „mindig ott vannak, ha tenni kell”, „akik nélkül minden nagy terv, ötlet vagy elképzelés a ködbe veszne”. Mert a civilek, az önkéntesek jelentik azt a kötőanyagot, amely a téglákat összefogja, akik nélkül egy építményt az első nagyobb szél elfújná. Ugyancsak köszönetet mondott azoknak a városi képviselőknek, akik rábólintottak az épület bérbeadására a civilek számára, a támogatóknak, a szponzoroknak, támogatóknak, egyéneknek, akik az anyagot, vagy éppen a munkaerejüket adták a közös cél megvalósításához. Majd közös gondolkodásra, egymás segítésére kérte a civil szervezeteket, legyenek azok észak- vagy dél-komáromi szervezetek, mert így válthatunk valódi közösségé.

Nagy Tivadar a Helios Fotóklub elnöke , Gyurcsis Réka a Villa Camarum P.T. legfiatalabb tagja és Varga Tamás a Nec Arte Nec Marte P.T elnöke átvágják a “film”szalagot

Nagy Tivadar, a Helios Fotóklub elnöke emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltást megelőzően fényképészműhely működött e falak között, ahol most klubjuk is otthonra talált. „Klubunk az egyik legrégebbi a maga nemében Szlovákiában, 1959-ben alakult. Nagyon sok nemzetközi kiállításon veszünk részt, gyakran zsűrizni is hívnak minket. A városvezetésnek azzal tudjuk meghálálni ezeket a termeket, hogy újabb és újabb helyre visszük fotóinkat, ezzel is öregbítve Komárom jó hírét” – mondta. Bár Varga Tamás tagja a Helios Fotóklubnak – és az új Zichy-pont falán elhelyezett fényképek közül kettőnek alkotója is –, nem fotográfusi minőségben, hanem a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás elnökeként szólt az egybegyűltekhez. Röviden bemutatta társulásukat, amelyet Fügedi Jenővel és Tomáš Žužával alapított azzal a céllal, hogy felkutassák és bemutassák városunk értékeit – legyenek azok kulturális vagy helytörténeti értékek –, megismertessék a szélesebb közönséggel azokat az személyiségeket, aki sokat tettek városunkért, de az utcán talán elmennénk mellettünk, mert nem ismerjük őket, továbbá, hogy erősítsék az egészséges lokálpatriotizmust a komáromiakban. „Jövőre szeretnénk egy nagyszabású hadibemutatót tartani és a várban, ismét bevinni az erőd falai közé a ’katonákat’, a haditechnikát, a repülőket, stb., ahogyan az anno volt – árulta el Varga Tamás. – Egy további tagunk, Jankovič Nóra segítségével beszélgetőesteket is tervezünk a már említett komáromi személyiségekkel.” A társulás neve, Nec Arte Nec Marte, azaz “Sem csellel, sem erővel” az elnök szerint jelzi, hogy városunk szellemi és tárgyi értékeit senki nem veheti el tőlünk, „sem csellel, sem erővel”. Ezen kell közösen munkálkodni.

Nagy Tivadar, Varga Tamás és Keszegh Béla Komárom alpolgármestere

Végül Keszegh Béla alpolgármester szólt a szép számban összegyűlt jelenlévőkhöz, aki a kezdetektől felkarolta a civilek szándékát. „Folyton a turizmus erősödésének szükségességéről beszélünk, de ha mi magunk nem vagyunk büszkét városunkra, akkor nem várhatjuk el, hogy mások idejöjjenek” – mondta. Úgy vélte, a Zichy-pont olyan stabil kapaszkodó lehet, amire mások is rákapcsolódhatnak, ami a közösséget, és ezáltal Komáromot erősítheti.

Az ünnepi hangulatot Kulin Eduard zenetanár, művész hegedűjátéka emelte.

(komaromonline.sk)

Fotók az átalakításról:

(komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk