komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megkezdték a biológiai szúnyoggyérítést Komáromban

A napokban biológiai eljárással megkezdték a szúnyoggyérítést a városban. Első lépésként a kubikokban, a szúnyogok tenyészőhelyein, az imágók – lárvák irtásával kezdtek. A tudósok, a környezetvédők és a méhésztársadalom is már évek óta kongatta a vészharangot és figyelmeztettek arra, hogy a szúnyoggyérítésre használt szerek más rovarfajok és a méhek tömeges pusztulását okozzák. Nyugat-Európa területeinek 98 százalékán a biológiai ritkítást alkalmazzák.

Komáromban a szakértők már folyamatosan figyelték a rovarok tenyészőhelyeit és megállapították, hogy a napokban megindult a lárvák – imágók fejlődése. A VectoBac G granulátum a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek kezelésére alkalmas biológiai készítmény, ezzel kezdték meg a gyérítést. Ezzel az eljárással egy baktériumot juttatnak a vízbe granulátum formájában, ahol a lárvák fejlődnek. A szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, a felhasznált dózisban minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

 

 

Még tavaly kidolgoztunk egy komplex tanulmányt a szúnyogok biológiai irtásáról, amelyben együttműködtünk többek között Szlovákia legelismertebb parazitológusával, doc. RNDr. Nasir Jalili, PhD., MPH, a Komenský Egyetem Orvosi tanszékének professzorával, aki a szúnyog invázió, illetve ezeknek a vérszívóknak a kutatásával foglalkozik. Az elmúlt években a kémiai védekezés a szúnyogok ellen az EU-ban mind jobban a háttérbe került. A légi szúnyogirtást pedig véglegesen betiltották. Ezért úgy döntöttünk, hogy városunkban beindítjuk a biológiai védekezést a szúnyogok ellen és Szlovákiában az elsők között idén mi is bevetjük ezt a megelőzési módszert. Ennek az alapja az, hogy a szúnyogtenyésző helyeken a BTI azaz “Bacillus thuringiensis israeliensis” biológiai szúnyoglárvairtó szerrel, amely nem árt semmi élőlénynek, redukáljuk, vagyis kiirtsuk a még lárva állapotban a szúnyogokat. A nagyobb esőzések, a megáradt folyók, majd a vizek visszahúzódása után a partokon, ártereken és a kubikok térségében beszórjuk a szert a víztócsákba. Természetesen a szakemberek figyelik a szúnyoglárva fejlődési ciklusát, ugyanis ennek 1-4 stádiumában hat a szer. Ez a biológiai anyag csakis a szúnyoglárvát öli meg (semmi más élőlényt) és ezáltal ki sem kelnek a szúnyogok. Így nem jutnak be a szél segítségével a lakott területekre. Ettől függetlenül, ha szükség lesz rá a kémiai “permetezést” is alkalmazni fogjuk a nyár folyamán, mivel a már kikelt imágókat, amelyek 1-2 hónapig is elélnek nem lehet totálisan kiirtani. De mindenképpen a Vectobac G nevü anyag segítségével lecsökkentjük, azaz redukáljuk a több millió szúnyog számát térségünkben.” – mondta Varga Tamás alpolgármester.

 

 

A szúnyogoktól teljes mértékben megszabadulni nem tudunk. A környékünkön közel harminc csípőszúnyogfaj faj él, melyek a téli hónapokat fagymentes járatokban, zugokban vészelik át. Tojásaik akár tíz évig is képesek megőrizni a fejlődőképességüket. Tavasszal az esők, ha elárasztják a tojásbankokat, egyszerre rövid idő alatt kirepülnek és mi komoly invázióval találjuk szembe magunkat. Ennek megelőzésére szolgáló biológiai szer azonban amellett, hogy a vérszívókat elpusztítja, a lakosságra nem káros, környezetkímélő és nem pusztítja az élővilágot.

(komaromonline.sk, FL, fotók kvh)

Hozzászólások

hozzászólás