komaromonline.sk
VÁROS
Megkezdődött a komplex onkológiai központ kiépítése a komáromi kórházban
  •   

Komplex onkológiai központot létesít a komáromi kórházban az intézményt működtető Agel csoport. A regionális központ vonzáskörzete Dél- és Közép-Szlovákia mintegy 500 ezer lakosára terjed majd ki.

Milan Leckéši, az Agel vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a központot saját forrásból hozzák létre. Első fázisként – mintegy 4 millió euró ráfordítással – egy korszerű, világviszonylatban is újdonságnak számító, CT-szimulátorral ellátott lineáris részecskegyorsítót szerlenek fel. „Az új műszerrel több generációs ugrást jelent az eddig használttal szemben – mutatott rá Pavel Demeter, a kórház onkológiai részlegének főorvosa. – Nagy előnye, hogy használatával pontosabbá, hatékonyabbá kezelést tesz lehetővé, miközben kíméli az egészséges szöveteket.” Mivel a műszer a réginél nagyobb hatásfokkal dolgozik, így több beteget tudnak majd kezelni, a tervek szerint az eddigi évi 700 helyett 1200-at. „A műszer üzembe helyezését legkésőbb 2018 decemberére tervezzük, most folyik a helyiségek átalakítása, rendbetétele” – mondta Miroslav Jaška kórházigazgató. Mivel a korábbi berendezést már leszerelték, a betegeknek jelenleg Pozsonyba vagy Nyitrára kell járniuk sugárkezelésre. A járóbeteg- és fekvőbetegrészleg továbbra is üzemel.

A citosztatikumok előkészítése (fotó/agel.sk)

Abban, hogy az Agel éppen a komáromi kórházban hozza létre a komplex onkológiai központot, szerepet játszik, hogy a statisztikák szerint a térségben magas a daganatos megbetegedések aránya. Másrészt a komáromi kórházban hagyománya van ennek az osztálynak, rendelkezésre állnak az orvosok, az egészségügyi személyzet, azaz megvan a szakmai háttér is.
A központ megnyitását követően kibővül a részleg vonzáskörzete is, a Komáromi járás mellett az Érsekújvári, a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Vágsellyei, a Galántai, a Nagykürtösi és a Korponai járásból is fogadják majd a betegeket. A következő fázis a diagnosztikai részleg bővítése lesz, ennek köszönhetően bővülni fog a CT és a mágneses rezonancia segítségével végzett vizsgálatok száma, kiépült a PET/CT munkahely és a kórbonctan-részleg.

(komaromonline.sk, Alžbeta Sivá, az Agel csoport szóvivője)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook