komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megkezdődnek az idei fejlesztések Komáromban

2019/3/25

Márciusi testületi ülésén a komáromi városi képviselőtestület komoly, a város összlakosságát érintő kérdésekkel foglalkozott. Az egyik legfontosabb napirendi pontként szerepelt a város által fenntartott iskolai konyhák felújításának tervezete, melyre a városatyák 300 ezer eurós fejlesztési keretet, valamint további eszközbeszerzésre 100 ezer eurót hagytak jóvá. Ez azonban előzetes kalkuláció, hiszen a felújítások során előre nem látható kiadások is felmerülhetnek. A cél az, hogy a város összes alapiskola konyhája és étkezdéje maradéktalanul megfeleljen a közegészségügyi előírásoknak és az európai szabványoknak.

Ahogy azt Ondrej Gajdáč alpolgármester, aki a felújítási projekt folyamatát felügyeli, lapunknak már korábban is elmondta, az elmúlt 15-20 évben csupán a halaszthatatlan javításokat végezték el, így mára az összes iskolakonyhában minősíthetetlen állapotok uralkodnak. Annak érdekében, hogy a konyhák év közben akadálytalanul tudjanak működni, a felújítási munkákat a nyári szünet napjaira ütemezték be. A tervek szerint a felújítás után az étkezdék közvetlen felügyeleti jogát a város átadná az iskoláknak.

Jelenleg ezekben a konyhákban napi szinten több mint háromezer adag ebéd készül, mivel a gyermekeken kívül pedagógusokra és nyugdíjasokra is főznek. A 2019 januárjában életre lépett törvénymódosításig az óvodáskorú gyermekek étkeztetéséhez a szülők napi 1,20 euróval járultak hozzá. Iskolások esetében ez az összeg 1,01 és 1,09 euró között mozgott. A gyermekek közétkeztetésének állami támogatásával ez az összeg 10 centre csökkent, ami lehetővé teszi a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családok gyermekei számára is az iskolai ebéd igénylését. Az előzetes becslések szerint ezer adaggal fog több fogyni napi szinten. Az 1,20 eurós állami hozzájárulás azonban nem fedi a valós költségeket, a hiányzó összeget a város állja, ami évente több mint 500 ezer eurós támogatást jelent.

Az egyik legnagyobb, ebből kifolyólag a leghosszabb távú terv, a komáromi szeméttárolók lefedése, melyet Varga Tamás alpolgármester dolgozott ki és koordinál. A projekt realizálására, melynek során idővel a város összes problémás hulladéktároló szigetét lefednék, és a kukák körül betonszarkofágokat emelnének, idén 160 ezer eurót különített el a város a költségvetésből.

Emellett 200 ezer eurós költségkeretből az iskolákban, óvodákban lévő tornatermeket, sportpályákat újítanak fel. A város célja, hogy még az idén korszerűsítve legyen Komárom összes iskolájának tornaterme. Tekintettel arra, hogy a Jókai Mór Alapiskola és a Komenský Alapiskola az elmúlt évben nem részesült támogatásban, ez a két intézmény most magasabb városi dotációra számíthat.

Az Eötvös utcai óvoda játszóterének rendbe tételére 3000 eurót, a Kassai utcában található Speciális Alapiskola fűtőrendszerének és a kerítésének javítására 6000 eurót, a Jókai Mór Alapiskolában pedig egy külső tanterem létrehozására 3000 eurót fordít a város.

A terv keretén belül a városi sportlétesítmények nagy része is megújul majd. Új külsőt kap az Erzsébet-szigeten lévő elhanyagolt futballpálya, ugyanitt kialakításra kerül egy új strandröplabda pálya is. Többek közt 10-10 ezer eurót szánnak a röplabda csarnok, az Eötvös utcai fitnesz park, a Csillag utcai kosárlabda pálya rekonstrukciójára. Az őrsújfalusi futballpálya helyreállítására pedig 25 ezer eurót fordítanak. Ugyanebben a városrészben egy utca kerül felújításra 45 ezer euró értékben.100 ezer eurót fordítanak idén a Tiszti pavilon homlokzatának felújítására.

Egy határon átnyúló projekt keretén belül 1 millió euróból korszerűsödik Észak- és Dél-Komárom közt a tömegközlekedés. Az eddigi hagyományos buszok helyett környezetkímélő elektromos gépjárművek közlekednek majd a két város közt. Városunk központi buszpályaudvarának várótermét 200 ezer euróból szeretnék modernizálni az év folyamán.

A képviselők miután egyeztettek a körzetükben élő lakosokkal, már korábban jelezték, hogy a rendelkezésükre álló összeget milyen innovatív terv megvalósítására szeretnék fordítani. Többek közt felmerült, hogy a Holt-Vág melletti területen 40 ezer eurós befektetéssel létrehoznának egy rekreációs területet – vízibicikli- és csónakkölcsönzési lehetőséggel. Ugyanebből a tőkéből újítanák fel az őrsújfalusi kultúrház tetőszerkezetét 20 ezer euró értékben, az Aranyember-kápolnát 10 ezer euróért, az evangélikus temető kápolnáját 5 ezer euró ráfordítással. Harcsás városrész közmegvilágítása, közlekedésbiztonsági elemek kihelyezése az Erzsébet-szigeten, új játékelemek a város illetve a gyulamajori játszótéren,  valamint a kavai kultúrház külső burkolatának javítására és a komáromi padok felújítása is sorra kerül.

(komaromonline.sk – J.N.)

Hozzászólások

hozzászólás