komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megérkeztek A Pál utcai fiúk Komáromba

2019/6/2

Május 31-én, pénteken nyílt meg A Pál utcai fiúk című kiállítás a Zichy Palotában, mely a regény születésére, világára és komáromi vonatkozásaira fókuszál.

A kiállítás kurátora, Szabó Csekei Tímea, Csütörtöki József, a Duna Menti Múzeum igazgatójának bevezetője után vezette végig a jelenlévőket a tárlaton.

‘A regény népszerűségének az az oka, hogy olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, mint mit jelent a barátság, a hűség, a bátorság, a haza, és mi az, amiért érdemes feláldozni akár az életünket is. Grund, einstand, gittegylet, nemecsekség – mindannyiunk számára ismerősen csengő szavak, amelyek gyermekkorunk tiszta lelkű világát idézik, és az idők során nagybetűs fogalmakká váltak’- fogalmazott Szabó Csekei Tímea.

 

 

A regényből először 2017 májusában, Budapesten nyílt vándorkiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. A tárlat 10 tablóból, installációból és számos a könyvhöz kötődő tárgyból áll. Az installáció több olyan QR kódot tartalmaz, melyek leolvashatóak, és a 2016-ban a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című musicalben szereplő színészeket és alkotókat láthatják, hallhatják a látogatók.

A vándorkiállítás első szlovákiai helyszíne Komárom, melynek külön egységét képezik a regény városunkbeli vonatkozásai is. Úgymint Pataki Maurus, a Komáromi Bencés Gimnázium tanárának hagyatékát képző tárgyak is. Ő fordította le először szlovák nyelvre a regényt.1948-ban a regény második szlovák kiadását Harmos Károly illusztrálta. Ez a tárlat az idén 140 éve született Harmos alkalmazott grafikai munkáiból is nyújt ízelítőt.

 

 

Molnár Ferenc regénye 112 éve jelent meg először könyv alakban, és a mai napig az egyik legolvasotabb mű nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos másik országában is. Összesen harmincöt nyelvre fordították le. A regényből készült adaptációk világszerte sikert arattak, Fábri Zoltán filmjét ötven éve, 1969-ben még Oscar-díjra is jelölték. A Vígszínház pedig 2016 novemberétől teltházzal játsza A Pál utcai fiúk musical változatát.

 

 

A kiállítás június 29-ig tekintkető meg.

Éljen a Grund!

(komaromonline.sk-MA)

Hozzászólások

hozzászólás