komaromonline.sk
HÍREK
Marusinec Dávid: Szeretem és élvezem amit csinálok
  •   

“Számomra a csúcs elsősorban azt jelenti, hogy szeressem és élvezzem amit csinálok…”

 

Vallja Marusinec Dávid komáromi testépítő. Vele beszélgettünk sportról, a testépítésről mint életstílus, a komáromi lehetőségekről, versenyekről és a jövőbeli céljairól, amihez mint mondta, “ragaszkodni kell és csinálni mindaddig, amíg nem megy az életed rovására.”

Mi motivált arra, hogy testépítéssel foglalkozz?

A sport mindig közel állt hozzám, kiskorom óta sportolok. Nem igazán tudtam nélküle meglenni. Az iskolában mindig a sport érdekelt jobban, tagja voltam az iskolai csapatnak is. Tizenöt vagy tizenhat évesen kezdett foglalkoztatni a fizikumom, mert nagyon vékony testalkatú srác voltam. Ekkor már motoszkált bennem a gondolat, szeretném a súlyzós edzést elkezdeni, hogy erősebb fizikumom legyen. Szóval az elején egy erősebb, jobb fizikum motivált.

Hogyan kezdődött a kapcsolatod ezzel a sporttal és mióta űződ?

Tizenhét éves korom előtt fejeztem be a focit, és utána el is kezdtem a súlyzók világával ismerkedni, ami nagyon gyorsan magával ragadt annak ellenére, hogy még nagyon keveset tudtam az egészről. Azután folyamatosan ezzel foglalkoztam, olvasgattam az interneten, vágytam a tudásra, hogy ezzel egyre komolyabban tudjak foglalkozni. Ez a hetedik év, hogy az életem gyökeres része lett.

Lehet mondani, hogy a testépítés nemcsak sport, hanem életstílus? Hogy van ez a te életedben?

Maga a testépítés bizonyosan életstílus, viszont egy versenyszezonon kívül nem igazán mondanám más életstílusnak, mint egy olyan emberé, aki nem verseny szinten, hanem komolyabb hobbiként veszi az edzést. Legalábbis számomra ez ilyen. Megszokott dolog annak, aki komolyabban veszi, hogy bebiztosítja az étkezeseit, igyekszik elegendőt pihenni, hetente beosztja a három- négy esetleges öt edzést. Ha nincs versenyszezon, véleményem szerint ki is kell kapcsolódni, bulizni egy kicsit. Meg kell tanulni az embernek kikapcsolódni, és mindent a maga idejére helyezni. Természetesen, ha egy versenyszezonom következik mint például most is, félreteszek minden “felesleges” teendőt, és igyekszem maximálisan a legfontosabb dolgokra koncentrálni.

 

 

Bemutatnád az eddigi versenyeidet? Mely sikereidre vagy a legbüszkébb?

Az egyik legjobb élmény számomra életem első versenye tizenkilenc évesen, ahová csak a szívem hajtott, mivel semmi tapasztalatom nem volt. Már az első év után tudtam, hogy én ezt komolyabban szeretném csinálni, de csak tizenkilenc éves koromra érett meg az, hogy elkezdjem az első versenyszezonom. Az addigi összegyűjtött tudásom alapján igyekeztem mindent csinálni, diétát beállítani például. Egyszerűen olyan motivációval készültem, amit talán most, évekkel később érzek újból, egy sokkal meghatározóbb és nagyobb verseny előtt. Akkor a Szlovák bajnokságra készültem, amit sikerült is megnyernem. Hatalmas sikerélmény és löket volt ez, mivel nem volt előttem egy teljesen sima út, a minimumról kellet felkészülnöm és végigcsinálnom. Ez egy olyan motivációt adott számomra, ami elkísért a mai napig. Ha az ember elhatároz valamit, foggal-körömmel küzd érte, akkor mindig előrébb juthat, csak maradjon mindig kitartó! Ezután a szezon után egy másik szövetségnél kezdtem versenzyezni, ahol sikerült is megnyernem nehány nemzetközi versenyt, országos bajnokságon dobogós helyezést elérni. Testépítő versenyeken kívül nagy fanatikusa vagyok az erőemelésnek is. Itt is kipróbáltam magam, de csak tapasztalatszerzés céljából, viszont sikerült megdöntenem a korosztályos valamint súlycsoportos országos rekordokat, majd az Európa bajnokságon a dobogó tetejére állhattam.

 

 

A Szlovák bajnokság, bécsi verseny vagy a budapesti Fitbalance abszolút első helye után mondhatjuk, hogy már profi szinten versenyzel? Milyen út vezetett odáig? Mi kell ahhoz, hogy az ember profi testépítő legyen?

Sajnos nem, mivel ezek még amatőr szintű nemzetközi versenyek voltak. A profi szinthez egy olyan verseny kell, ami profi kvalifikációt is biztosít. Ahogy említettem, most van meg újra az a hatalmas motiváció, -mintha először versenyeznék- azzal, hogy elkezdtem a felkészülést arra a versenyre, ahol akár a profi kártyát is meg lehet nyerni, tovább lehet lépni a profi szintre.

 

 

A versenyszerű testépítésben mi jelenti a csúcsot? Te is törsz ilyen babérokra? Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Az úgynevezett csúcs a Mr.Olympia verseny. Természetesen ha lehetőségem adódik vagy adódna szeretnék addig eljutni, viszont nem minden áron. Számomra a csúcs elsősorban azt jelenti, hogy szeressem és élvezzem amit csinálok amellett, hogy az nem megy az életminőség rovására.

Komáromban milyen lehetőségei vannak egy testépítőnek felkészülni a versenyeire, vagy egyáltalán egy testépítőnek?

Nem szeretnék egy helyet sem minősíteni, mert nem áll jogomban, de véleményem szerint Komáromban a termek száma rengeteg, viszont az igazán komolyan felszerelt és jó terem annál kevesebb, ha komolyabb szinten nézzük. Személy szerint úgy érzem, hogy egy olyan hely van Komáromban, ami a igazán kiváló lehetőségeket nyújt. Én is igyekszem ott edzeni, készülni, ha az időm engedi, mivel egy másik helyen dolgozom, ahol sokszor estig bent vagyok a teremben.

Mi a leggyakrabban felmerülő sztereotípia, ha szóba kerül a versenyszerű testépítés, vagy akár, ha meglátnak téged és az izmaidat? Egyáltalán van ilyen? Találkoztál már ilyennel?

Itt rengeteg féle embert lehet felsorolni, de talán a legrosszabb eset az, mikor valaki egyszerre lusta és tudatlan, és ehhez még a maga primitív módján a legnagyobb “megmondó” ember is. Személy szerint a negatív embereket igyekszem kizárni az életemből, nem foglalkoztatnak egyáltalán, nincs felesleges energiám. Más negatív felfogása nem tud lekötni amellett, hogy néha napi 8-10 emberrel foglalkozom személyesen, van hogy online is, és saját magamra, a magánéletemre is kell energia. Viszont vannak akik nagyon kedvesen, érdeklődően közelednek, kérdezgetik, hogy mióta csinálom, velük bármikor szívesen elbeszélgetek.

 

 

Személyi edzőként is tevékenykedsz. Tudnál erről egy kicsit mesélni? Hogy lett belőled személyi edző?

Mindig az volt az elképzelésem, hogy olyan munkát szeretnék, amit szívből csinálhatok és magamat adhatom. Az évek alatt ahogy ezt csináltam, letisztult bennem a kép, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, segíteni az embereknek, motiválni azzal, amit csinálok. Mindig is igyekeztem és a mai napig igyekszem magam fejleszteni, tapasztalatokat szerezni, hogy mindig jobb lehessek abban, amit csinálok. Igazából ez az egész idővel adta magát, először másodállás volt egy-két emberrel. Ekkor semmi időm sem volt magamra, mivel egyik munkahelyről mentem a másikra, majd idővel szépen kialault, kiépítettem a kliensköröm. Amit csinálok, azt igyekszem mindig feljebb építeni.

Ha a versenyeken elért győzelmektől és a jó szereplésektől eltekintünk, mi az, ami örömet okoz számodra az életben?

Igazából bármi olyan dolog, mikor valami sikert érek el az életben, legyen az anyagi jellegű vagy egy egyszerű kis apróság . Mindig igyekszem olyan emberekkel körbevenni magam, akik pozitív energiát sugároznak. Szeretek a családommal, szeretteimmel lenni. Néha-néha eljárok bulizni is, kikapcsolódom, elengedem a mindennapokat.

A környezeted mennyire támogat, hogy ezt a sportot űzöd, esetleg mennyire támogatta a versenyeidet?

Az elején elég nehéz volt, nehezen értettek meg. Jelenleg azt mondhatom, hogy immár a hozzám legközeleb álló emberek támogatnak abban, amit csinálok. Szerencsére más emberek is követnek, érdeklődnek arról, hogyan készülök vagy edzek.

 

 

Van esetleg tanácsod azok számára, akik belekezdenének ebbe a sportba? Mi a legnehezebb illetve legfontosabb benne?

Elsősorban mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy csak és kizárólag a saját öröme vagy egészsége miatt kezdje el csinálni, és ne másnak akarjon megfelelni. Sokszor lesznek nehéz helyzetek, ahol kitartónak kell maradni, olyankor például, amikor valaki nagy túlsúlytól akar megszabadulni, verseny céljai vannak illetve komolyabb változásokra vágyik. Ha van egy célod az életben, ahhoz ragaszkodni kell és csinálni mindaddig, amíg nem megy az életed rovására, mert akkor már nem jó úton jársz. Végül pedig, mielőtt kidobod a pénzed mindenféle csodaszerekre vagy önfejűen kijelented, hogy nem kell segítség, keress fel egy megfelelő szakembert, aki mögött már van tapasztalat, elért valamit a saját testén, versenyeredményei vannak, kliensei, bizonyította a tudását, és nemcsak lehúzza a pénztárcad, hanem valósan nyújt is számodra valamit .

(komaromonline.sk, fotó: Marusinec Dávid archívuma)

 

az interjút készítette Magyarics Arianna 

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook