komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Már az orvosi kamara is élesen kritizálja Matovič “projektjét”

 

Az elmúlt hónapokban már többször tanúi lehettünk, hogy a jelenlegi szlovák kormányfő, Igor Matovič nem igazán tudja méltósággal viselni a kritikát. Kommunikációs stílusa pedig egyenesen csapnivaló, de legalább „jófiúként “mindig bocsánatot kér államférfihoz nem méltó meggondolatlan kijelentéseiért.

A megszokott Matovič-féle forgatókönyv szerint most, hogy a Szlovák Orvosi Kamara tagjának Ernest Sivík nyilatkozata, saját szavaival élve „kiütötték nála a biztosítékot “és azzal vágott vissza, hogy „ezek csak Kotleba-féle téveszmék “, nagy valószínűséggel ma megint szánni-bánni fogja a hirtelen felindultságból kimondottakat.

Érdemi párbeszédre azonban az országos tesztelés tervének átgondolásáról és elhalasztásáról, amire a szlovák tudományos élet kiemelkedő személyiségei kérték fel, valószínűleg nem lesz hajlandó.

A Szlovák Orvosi Kamara elnöke Marian Kollár a tegnapi napon sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy gondolják át és mérlegeljék az országos koronavírus-tesztelés elhalasztását, mivel az orvosi kamara tagjainak véleménye szerint több a kára, mint haszna.

Ezekkel a tesztekkel „nem lehet megállítani a pandémiát “- szögezte le Kollár, majd kifejtette, hogy a kormánynak nemcsak le kellene ülnie a szakemberekkel, de meg is kellene hallgatnia azok véleményét. Mivel erre az elmúlt hetekben a központi válságstáb tagjaként sem kapott lehetőséget, úgy határozott, hogy többé nem fecsérli hiába az energiáját és az idejét és nem vesz többet részt az üléseken.

Elmondta, hogy tisztában van vele, hogy a tesztelésig már csak két nap van, de véleménye szerint még mindig nem késő behúzni a fészféket és leállítani a tesztelést, ami könnyen okozhatja az egészségügyi rendszer összeomlását. A tervek szerint az országos tesztelés lebonyolításához 20 000 egészségügyi alkalmazottra lenne szükség a hétvégén, de ennyi dolgozót szinte képtelenség kivonni a már így is teljesen leterhelt egészségügyi rendszerből.

A kamara elnöke, aki Árva vidékén és Bártfán orvosként vett részt a próbatesztelésen, kifejtette abbéli aggodalmát is, hogy a tömeges tesztelés során jóval magasabb a megfertőződés esélye, mint ha az emberek otthon maradnának, mert tapasztalata szerint várakozás közben, hazafelé tartva csoportok alakulnak ki. Ráadásul az antigéntesztek megbízhatósága csak 60-70%-os, így tíz esetből háromszor fals eredményt ad ami negatív eredménynél hamis biztonságérzetet adhat.

Véleménye szerint csak azért tesztelni a lakosságot, hogy a világon az elsők legyünk és Szlovákiára figyeljen a világ, nem megbocsájtható. Politikai ambícióból a végkimerülés szélére sodorni emberileg, anyagilag, materiálisan az egészségügyet nem elfogadható. Az országos tesztelés következményeként megeshet, hogy két-három hét múlva egyes kórházakban nem fogják tudni fogadni és ellátni a betegeket, mert nem lesz orvos vagy védőöltözet. Döntés elé vannak állítva, vagy eltékozolják a tartalálékaikat, vagy nem tudják betartani a járványügyi szabályokat, amivel a tesztelés során veszélyeztetik saját magukat ( is ).

Az elnök elmondta, hogy a próbatesztelés lebonyolítása után azt várta, hogy a kormány az ottani tapasztalatokból és számadatokból levonja a konzekvenciát és szakemberekre hallgatva tervezi meg a következő lépéseit. Nem így történt. „Az országos tesztelés realizálásáról nem kérték ki sem a virológusok, sem az epidemiológusok, sem pedig a közegészségügyi szakemberek véleményét “- hangsúlyozta Kollár.

A kamara elnöke szerint, a tesztelésnek mindenképpen önkéntes alapon kellene működnie. A tesztelés és a karantén közti választást diszkriminatívnak tartja. „Ez színtiszta zsarolás. Szomorú, hogy az embereknek nincs más választásuk. “

Véleménye szerint lehetővé kellene tenni a tünetmentes lakosok számára is az ingyenes PCR tesztelést, ami sokkal megbízhatóbb. „Ez nem szakmai akció, hanem politikai. “– zárta az orvosi kamara elnöke a nyilatkozatát.

A DenníkN podcastjában mindezzel kapcsolatban Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondta, hogy a törvény szerint az egészségügyi intézeteknek 30 napra való készlettel kell rendelkezniük, így csak abban az esetben fordulhat elő, hogy hiány lép fel valahol védőöltözetből, ha nem biztosították be előre az állami tartalékalapból. Hiány nem lesz. – jelentette ki.

Matovič ugyanebben a műsorban elismerte, hogy nem mindig következetes a kommunikációja, de szerinte ez a mostani drámai helyzetben érthető, csak az „emberek bolhából is elefántot csinálnak, miközben csak az nem követ el hibát, aki nem csinál semmit.” elmélkedett.

„Tudom, hogy néha kicsit bolondnak néznek, de minden döntésemet a jószándék vezérli és az a célkitűzés, hogy minél kevesebb embert veszítsünk a járványban. Ezért kell minél előbb megállítanunk, legyőznünk és akkor végre azt tehetjük, amiért megválasztottak, harcolhatunk a korrupció ellen.” – mondta a műsor legvégén a kormányfő, majd mindazoknak, akik segítik a járvány és a korrupció elleni harcot, köszönetet mondott.

(komaromonline.sk, FL, forrás és nyitókép TASR)

Hozzászólások

hozzászólás