komaromonline.sk
HÍREK
Létezik általános recept a szép alakra? Megkérdeztük.
  •   

Miként érhetjük el, hogy jó alakunk legyen? Mit sportoljunk? Miért van az embereknek téves elképzelésük a testedzésről? Létezik titkos recept arra, hogyan legyünk néhány héten belül izmosak? – tettük fel a kérdéseket Peter Ďumbiernek, a D-GYM edzőterem tulajdonosának, az erősportok nonprofit szervezet alapítójának.  

Peter Ďumbier, fotó/FB

Kérlek, mutatkozz be azoknak, akik még nem ismernek.

Tizenhét évesen kezdtem el sportolni, aminek már 24 éve, emellett 10 évig Kempo karatéztam. Az edzői képesítést 2000-ben szereztem.

Mióta működteted a D-GYM edzőtermet?

Már 11 éve, azért hoztam létre, hogy legyen hol edzenem. Először a barátok jártak ide, aztán egyre több ismeretlen is, akik hallották, hogy tanácsokat adok az edzésekhez.

Vannak új érdeklődők is?

Idén is nagy volt az érdeklődés. Nagyon sokan jönnek, aztán egy idő után abbahagyják az edzést. Nem elég kitartók.

Szerinted miért van az, hogy újév táján és nyár közeledtével telnek meg a fittnesz központok?

Összefüggésben lehet az újévi fogadalmakkal, aztán a fürdőruhaszezonnal. Néhányan már az első napok után kiesnek, mások néhány hétig, esetleg pár hónapig bírják. Nagyon kevesen maradnak fél évnél tovább.

Miért?

Azért, mert az emberek nagy részének téves elképzeléseik vannak, amiért főleg a média okolható. Ott azt látják, hogy egy kövér pasasból fél év alatt izmos,  kigyúrt szívtipró lesz. Ez nem reális, vagy digitálisan alakítják át a képeket, vagy sokkal több idő telik el a két felvétel között.

Miként lehet elejét venni annak, hogy ne adják fel már az elején?

Rövid- és hosszútávú, de mindenekelőtt reális célokat kell kitűzni. És fel kell jegyezni az adatokat, fotót készíteni, mert sokszor az emberek nem veszik észre a változást. Tudatosítani kell azt is, hogy egy modell, vagy testépítő sem néhány hónap alatt érte el azt, ahogyan kinéz. Évek kemény munkája van benne, diéta, ételkiegészítők. Arról nem beszélve, hogy ők sem úgy néznek ki egész évben, ahogy a képeken látjuk, hanem néhány napra, mondjuk egy-egy versenyre vagy fotózásra időzítik a csúcsformájukat.

Létezik titkos recept?

Nincsenek csodatévő edzések, cipők, trikók, kiegészítők, vagy csodadiéta. Nincs semmi ilyesmi. Mindenért meg kell küzdeni. Amennyit belerak az ember, annyit kap vissza. Tartós eredményt csak hosszú évek edzésével és az előírt étrend szigorú betartásával lehet elérni.

A kezdők milyen hibákat követnek el leggyakrabban?

Általános hiba a rosszul megválasztott edzésforma. Megnézik az interneten, miként edz egy profi, ám nincsenek egy súlycsoportban. Legjobb, ha találnak egy tapasztalt edzőt, aki a legelején felméri az illető fizikai és pszichikai állóképességét. Minden edzés komoly robotolás, ez a küzdősportoknál is így van.

Megemlítetted a helyes étkezést is. Ez mennyire fontos?

Sokan azt gondolják, hogy eljárnak tornászni, és ezzel el van intézve. Nagy tévedés. Az edzés csak 1/3-a a sikernek. További 1/3 az étrend, a maradék 1/3 a regenerálódás. Helyes étkezés nélkül nem megy. Olyan nincs, hogy elkezdek edzeni, nem változtatok az étrendemen és elérem álmaim alakját. De nem lehet radikális változtatásokat tenni, csak fokozatosan és főleg hosszútávon fenn kell tartani ezeket a változtatásokat.

A legfontosabb tanács, hogy nem szabad abbahagyni akkor sem, ha jön a krízis. Kis lépésekkel kell előre haladni. Mert ha abbahagyja valaki, az addig befektetett energia, munka nagy része kárba vész.

(komaromonline.sk)

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook