komaromonline.sk
HÍREK
Letették a Csillag óvoda és bölcsőde alapkövét
  •   

Advent harmadik vasárnapján délután, ünnepség keretében letették a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház óvodafejlesztési programja első felépítésre váró óvodájának alapkövét a Szövetkezet utcán (Bauring lakótelep). A Csillag óvoda és bölcsőde a Komáromi Református Egyházközség által megvásárolt 6836 négyzetméter nagyságú építkezési telken áll majd, és a tervek szerint jövő novemberben nyitja meg kapuit.

Balról: Fazekas László református püspök, Menyhárt József az MKP elnöke, Bugár Béla a MOST-HÍD elnöke és Grezsa István kormánybiztos (fotó/komaromonline.sk)

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 2016 őszétől kapcsolódott be a Magyarország Kormánya által kezdeményezett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba. Egy év alatt jutottak el oda, hogy letehették az első felépítésre váró óvoda alapkövét, amellyel egyben az egész egyházat érintő óvodafejlesztési program jelentőségét és súlyát is kifejezik.

Géresi Róbert püspökhelyettes beszél (fotó/komaromonline.sk)

Grezsa István kormánybiztos az alapkőletételen az új magyar önépítés fontosságát hangsúlyozta. „Mindennek rendelt ideje van, eljött a magyar – magyar összefogás ideje” – mondta beszédében, hozzátéve, fogadja be Révkomárom magyar és nem magyar közössége az új intézményt.
Géresi Róbert püspök helyettes beszédében tudatta, további húsz helyen folynak az egyeztetések újabb óvodák építéséről, vagy átalakításáról. „Ez az óvodaprogram nem százezer reformátusnak készült, hanem legalább félmillió itt élő magyarnak. Mi, reformátusok az egész felvidéki magyarságban gondolkodunk” – emelte ki.

Az ovisok műsora (fotó/komaromonline.sk)

Fazekas László református püspök elmondta, tavaly decemberben vizsgálták meg, melyik komáromi óvodának lenne a legnagyobb szüksége a segítségre, és a Benei óvoda mellett döntöttek. Júniusra készültek el a tervek, az FKF design Kft jóvoltából. Ha minden a tervek szerint alakul, februárban kezdik építeni a 68 áras telken a három osztályos óvodát és bölcsődét, amely 2018. november elsején nyitna.

fotó/komaromonline.sk

Az időkapszulát tartalmazó alapkövet Fazekas László püspök, Menyhárt József, a Magyar Közösség Párja elnöke, Bugár Béla, a Híd párt elnöke, valamint Grezsa István kormánybiztos közösen tették le.
Az alkalmon megjelentek a Felvidék nyugati régiója református gyülekezeteinek azon képviselői is, akik szintén részesei az óvodaprogramnak. Ott voltak Stubendek László polgármester, Keszegh Béla alpolgármester és még számos közéleti személyiség. A benei óvodások műsort és apró ajándékokat hoztak. Fazekas Zsuzsanna lelkész végül áldást kért a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház óvodafejlesztési programja első felépítésre váró óvodájának.

(komaromonline.sk, – könci -)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook