komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kutyaterápiás foglalkozásokkal vidítják fel a lakókat a komáromi Ispotály utcai Idősek Otthonában

MEGOSZTÁS:

 

Vasárnap immár harmadik alkalommal szaladtak be nagy lelkesen a komáromi Ispotály utcai Idősek Otthonába a kutyaterápiás foglalkozást tartó négylábúak. A különlegesen szívmelengető tradíció elindítója és ötletgazdája PhDr.Mgr. Polgár Hedvig, az intézmény igazgatónője és a komáromi Kutyakiképző iskola tulajdonosa és vezetője Silvia Hanová. A kutyusok és gazdijaik vasárnap délutánonként látogatják meg az otthonban élő szépkorúakat.

Az igazgatónő eredeti elképzelése az volt, hogy mivel rengeteg kutatás eredménye támasztotta már alá, hogy a kutyák simogatása, ölelgetése pozitív hatással van az ember mentális egészségére, ugyanis közben a jó közérzet és a mentális egyensúly fenntartásához szükséges endorfinok szabadulnak fel az agyban, valamint a velük történő interakció során csökken a fájdalomérzet, enyhülnek a szorongásos panaszok, normalizálódik az emberek légzésszáma és szívfrekvenciája, az immunrendszer működése fokozódik, a demens betegek esetében lassul az állapotuk hanyatlása, csökken egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázata, az otthon lakóit megörvendeztetik egy kutyussal. Amikor ezzel kapcsolatban kikérte Silvia Hanová véleményét, aki több évtizede foglalkozik kutyák oktatásával és kiképzésével, ő nem támogatta az ötletet, mivel közegészségügyi előírások miatt kinti-benti tartás nem megengedett, a téli hónapok „magánya “pedig nem kedvezne a kutyus szocializációjának, a megfelelő kötődés kialakításának és pszichés fejlődésének. Így született meg az ötlet, hogy az idős lakók szellemi-fizikai-lelki aktivitásának megtartása és karbantartása érdekében kutyaterápiás foglalkozásokat fognak szervezni a Kutyakiképző iskola négylábú tanulóinak a segítségével.

 

 

„Már első alkalommal hatalmas sikere volt a programnak. Elmondhatatlan mekkora volt a lakóink öröme. Ahogy meglátták a kis szőrmókokat, sokan félredobták a botjukat, elhagyták a járókereteiket, annyira jó hatással volt rájuk a kutyusok felbukkanása. Várják őket, kérdezik mikor jönnek ismét. Hálás vagyok a gazdiknak, akik munka mellett, saját szabadidejüket feláldozva, önzetlenül segítenek a nálunk élő idős lakók napjainak szebbé tételében. Vannak visszatérő kutyusok és vannak új bemutatkozók. Más-más kutyafajták, kicsik és nagyok, de abban egyformák, hogy nagy szeretettel és odaadással viszonyulnak az emberekhez. Igy kicsit beteljesítjük azt a vágyukat is, hogy legyen mellettük egy kutyus. Sokuknak régen volt házi állatuk, és itt hiányzik nekik az a négylábú társ. Nagyon boldogok, hogy dédelgethetik, simogathatják a kis vendégeket. Meglepő, hogy mennyire jó hatással vannak rájuk ezek a délutánok. “– meséli az intézmény igazgatónője.

 

Ezúttal Silvia Hanová nyolc kutyussal és azok gazdijával látogatott el az otthonba. Két saját golden retriever kutyája, Rover és Narnia mellett, Noxy (Welsh springer spaniel), Fola (Rhodesian ridgeback), Rony (Amstaff), Luna (Boston teriér), Nairobi (Amerikai szőrtelen teriér) és a kölyök Berlin (Perui mesztelen kutya) vidította fel a lakókat.

„Miután a lakók körében nagy volt az igény, megbeszéltem azoknak a kutyusoknak a gazdijaival, akiket kiválasztottam erre a feladatra, és felettébb nyitottak voltak a kezdeményezésre. A feladatra azokat a kutyákat választottam ki, amelyeknek jó az idegrendszerük, kiegyensúlyozottak, teljes mértékben hiányzik belőlük az emberrel és kutyákkal szembeni agresszivitás. Fontos szempont volt, hogy barátságos legyen, de nem túl pörgős, nehogy esetleg azokat az idős embereket, akik egyensúlyzavarral küszködnek, fellökjék. A kutyusok kifejezetten élvezik a találkozásokat, az állandó simogatást, de mivel rengeteg új inger és új helyzet éri őket, pszichésen nagyon lefáradnak. Ajánlani szoktam azoknak, akik kölyökkutyussal jelentkeznek az iskolámba, hogy tartsanak velünk, mert a kölyköknek ez kiváló szocializációs gyakorlat. A lakók pedig kedvükre szeretgélhetik a kis szőrgombócokat. “ – mesélte portálunknak Silvia Hanová.

 

A kutyák évezredek óta az ember leghűségesebb társállatai. Az evolúció során rengeteg ismeretet elsajátítottak az embertől, így szociális és kommunikációs rendszerük meglepően hasonló. Képesek együttműködni, kapcsolatot létesíteni. De ahogy mi emberek sem vagyunk egyformák, így ők is különböznek egymástól. Mindegyiküknek más a személyisége.

„Meggyőződésem, hogy a kutyaterápia végtelenül jó és hasznos. – mondja Mudr. Soňa Valašíková szülész-nőgyógyász szakorvos – Amellett, hogy az idős emberek életébe pozitív változást hoz és színesebbé teszi a napjaikat, kiválóan hat a kognitív képességeikre is, hiszen miközben simogatják a kutyusokat, osztogatják nekik a pocaksimit és a piskótát, amit már előre bekészítenek, jókat beszélgetnek velünk, gazdikkal. Elmesélik, hogy nekik milyen kiskedvencük volt. Nosztalgiáznak és sztorizgatnak. Nagyon megható, hogy sokan, még több évtized elteltével is mennyire élénken emlékeznek a kutyuskájukra és érzelmileg még mindig milyen erősen kötődnek egykori kedvencükhöz. Sejtettem, hogy örülni fognak, de azt nem gondoltam, hogy ennyire látványos és őszinte lesz a boldogságuk. Silvia Hanová rendkívül körültekintően választotta ki a célnak megfelelő kutyaiskolásokat. A mi nagyobbik kutyusunk, Pedro ( welsh springer spaniel) alkatilag bizalmatlanabb. Nem igazán rajong azért, ha ismeretlenek akarják megsimogatni, így inkább a 4,5 fél hónapos Noxyval indultunk jobb kedvre deríteni az otthonban élő szeniorokat. Így ő is szokja a nyüzsgést. Lesz még rá alkalma. Kezdetben úgy gondoltuk, hogy egyszeri alkalom lesz, de amikor láttuk, milyen sokat jelent az időseknek és mennyire jó hatással van úgy a fizikai, mint a mentális egészségükre, úgy döntöttünk, hogy az állatterápiás találkozók rendszeresek lesznek. Igénylik és várják. Már felismernek minket és név szerint emlékeznek a kutyusokra. Fantasztikusan jó ez a kezdeményezés.”

Remélhetőleg hamarosan több helyen is követik a komáromi Ispotály utcai Idősek Otthonában elindított, nagy sikerű kezdeményezést.

(komaromonline.sk, fotók: Kutyakiképző iskola FB)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás