komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kupakgyűjtő szívecskék szimbolizálják a segítőkészséget Komáromban

 

Február utolsó hetében minden előzetes híresztelés nélkül, szép csendben felbukkant az első dekoratív piros fémszív a komáromi Eötvös utcán, a könyvtár szomszédságában. A jótékonysági kezdeményezés sikere minden várakozást felül múlt, amit az is bizonyít, hogy már az első napon jócskán megtelt.

A kupakgyűjtés nem ismeretlen a komáromiak számára. Civil összefogás keretén belül az emberek már évek óta próbálnak ezúton segíteni a súlyos betegséggel küzdő gyermekek családjainak. Mindezidáig azonban kénytelenek voltak otthonaikban tárolni a kupakokat, míg valahol nem adódott lehetőségük a leadásra.

Az először Dániában felbukkanó kupakgyűjtő szívek viszonylag gyorsan elterjedtek Európa más országaiban, így Szlovákiában is. A jellegzetes és szimbolikus üzenetet hordozó, szív formájú tárolók beszerzésének és kihelyezésének ötletét Komárom város vezetősége vetette fel: „Látva, hogy sok ember évek óta milyen kitartással és önzetlenséggel teszi félre rendszeresen a műanyag kupakokat és adja le a gyűjtőpontokon, arra gondoltunk, hogy az önkormányzat támogathatná és felkarolhatná ezt a karitatív kezdeményezést. Egyelőre két tároló, egy az Eötvös utcán, egy pedig az E.B. Lukáč utcán, amelyet a KomVak,városi vízművek Ruman Patrik kezdeményezésére lett felállítva az épületük elé. Ezeknek a kulcsát szimbolikusan átadtuk a Mentálisan Sérültek Napköziotthona igazgatójának, Szegi Ivetának, ezzel szimbolizálva, hogy az egész város és mindazok számára, akik gyűjteni fogják a kupakokat, egyaránt fontosak. Sokan kritizálták, azzal érvelve, hogy felesleges, az így összegyűjtött műanyag nem nagy értéket képvisel, de hiszem és még sokan hisszük úgy a városban, hogy az apró dolgokból alakulnak ki végül mindig a nagy tettek. A napközi otthon, ahogy a legtöbb szociális-és pedagógiai intézmény folyamatosan anyagi nehézségekkel küzd, így számukra ez a nagy segítség. És nem csak anyagiakban, hanem érzelmileg és mentálisan is sokat fog jelenteni számukra, ha látják, hogy mennyi ember szeretne nekik segíteni.” – nyilatkozta Varga Tamás alpolgármester.

 

Kupakgyűjtő szívecske a KOMVaK épülete előtt

A gyűjtőtartályokból a leadott műanyag elszállításának szervezését a város önkormányzata vállalta magára. A műanyag flakonok, gyümölcsleves- és tejes dobozok, mosószeres, valamint tisztítószeres flakonok kupakjai iránt évről-évre egyre nagyobb a felvásárlási kereslet, mert a flakonzárók jó minőségű alapanyagnak számítanak az újra hasznosításhoz. A feldolgozás során ezeket először felolvasszák, majd apró granulátumot készítenek belőlük. Ebből később különböző termékeket, mezőgazdaságban használt rekeszeket, kannákat, vödröket, ill. a háztartásokban használt műanyag fogyasztási cikkeket gyártanak.

A város alpolgármestere elmondta, hogy a kupakot gyűjtésének ökológiai haszna is van, hiszen ennyivel kevesebb kerül a háztartási hulladékba. Jelenleg világátlagban a szemétbe hajított műanyagoknak kevesebb mint 10 százalékát hasznosítják újra, a maradék pedig optimista számítások szerint is csak 450 év alatt bomlik molekuláira. A városi műanyag szemét jelentős részét egyébként pont a műanyag flakonok képezik, de ez valószínűleg a jövő évtől jelentősen lecsökken majd, mivel a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma tájékoztatója alapján 2022 januárjától már betétdíjasok lesznek, ami nagy valószínűség szerint ezek visszaváltására fogja ösztönözni a lakosságot.

Az önkormányzat látva az első kupakgyűjtő szívecskék sikerét, további öt darabot helyezett el szerdán a városban. Egyet-egyet a város külrészeiben, azaz Kaván és Örsújfalun a kultúrházak elé. Továbbá új szívecske került az Építők utcája és a K. Kacz utca élelmiszerboltjai elé, és nem utolsó sorban a Víz utcai Coop élelmiszer bolt elé.

Eötvös utcai szívecske
Kacz utcai szívecske
Víz utcai szívecske
Építők utcai szívecske
Kavai szívecske
Örsújfalui szívecske

Tehát így a kupakokat továbbra is – most már több helyen – lehet gyűjtögetni a szívecskékbe, elvégre jót tenni jó!

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás