komaromonline.sk
VÁROS
Közel 2,9 millió euróból kilenc interaktív játszótér épül a régiónkban
  •   

A CULTPLAY projektnek köszönhetően olyan tematikus parkok épülnek, melyek szellemi és fizikai kikapcsolódást kínálva kulturális örökségeinket mutatják be. A projekt kilenc városban – Érsekújvár, Észak- és Dél-Komárom, Ógyalla, Gúta, Vágsellye, Tata, Kisbér és Oroszlány – valósul meg.

“A projekt célja a határ menti térség vonzerejének növelése azáltal, hogy új turisztikai területeket hoz létre saját termékeivel és márkáival, amelyek a partnerek közös történelmére épülnek méghozzá úgy, hogy prezentálják egy másik partner község jelentős kulturális örökségét. A cél megerősíteni a határon túli együttműködést, valamint a tematikus parkok látogatóinak bemutatni a partner községek attrakcióit. Várható, hogy a hagyományos kulturális-társadalmi rendezvényeknek, valamint az egyes találkozóknak köszönhetően megnövekszik a látogatottság a szomszédos régiókból, ami hozzájárul az összes bekapcsolódott partner turizmusának fellendítéséhez. “- áll a CULTPLAY honlapján.

 

 

A legmodernebb technológiákkal készült játszóterek egy-egy szomszédos város ismert építményét formálják majd meg. Például, a két Komárom a két erődjét cseréli ki.

“Fontos, hogy a mai fiatalok is minél többet megtudjanak az ilyen örökségekről. Ez a park egy jó kombinációja a kikapcsolódásnak és a tartalmas szórakozásnak, helyi családoknak és turistáknak egyaránt. A széles régióban egy különlegesség.”- nyilatkozta a projektről Stubendek László polgármester.

Városunkba egy 327 négyzetméteren elterülő, több mint négy méter magas és húsz méter széles Csillag erődöt formáló építmény kerül, melynek költsége a 250 ezer eurót közelíti meg. A teljes költség viszont akár a 360 ezer eurót is elérheti. Dél- Komáromba, 1000 négyzetméteres alapterületre az Öreg-és az Újvár mása kerül.

A projekt, – mely a szórakoztási funkción kívül idegenforgalmi vonzattal és ismeretszerzési lehetőségekkel is bír – teljes költségvetése szerint 2 874 016,9 eurót teszki. Az Európai Régiófejlesztési Támogatási Alap ennek 85 %- át fedezi, amihez jön 10% állami hozzájárulás, és csak 5 % az önrész.

Keszegh Béla alpolgármester szerint: “Minden önkormányzat számára fontos, hogy gyarapodó legyen a közösség. A kényelmesebb családalapításhoz és a neveléshez fontosak az ilyen parkok. Komáromban ezért is kapott kiemelt szerepet a játszóterek építése ebben az évben, a jelentős költségvetési forrás mellett több külső – pályázati és szponzori forrás– támogatta ezt a célt, aminek köszönhetően fokozatosan újulnak meg a korábban elhanyagolt játszóterek, de újak is épülnek.”

A hosszabb közbeszerzési folyamat miatt a tematikus parkok nagy része csak jövő tavasszal készül el, egyedül az ógyallait építik meg még idén ősszel. Bővebb információ az egyes parkokról a www.cultplay.eu honlapon található.

(komaromonline.sk- MA, forrás és fotók: kvh, www.cultplay.eu )

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook