komaromonline.sk
VÁROS
A KOMVaK-ot az új vezetőség kivezette a csődveszélyből
  •   

Nagy média-érdeklődés kísérte azt a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy közzéteszi a város a KOMVaK víz- és csatornaművek mélységi átvilágításáról szóló Due Diligence jelentést. Így bárki áttanulmányozhatja a mintegy 80 oldalas anyagot, csupán az üzleti titokra vonatkozó részek lesznek kisatírozva – mondta Stubendek László polgármester azon a sajtótájékoztatón, amin részt vett Keszegh Béla alpolgármester, Ruman Patrik, a vízművek vezérigazgatója.

A jelentés összefoglalójával márciusban ismerkedett meg és tárgyalta a képviselő-testület, de egyes részei akkor nem kerültek nyilvánosságra. Amint Patrik Ruman vezérigazgató fogalmazott: taktikai okokból vártak addig a teljes jelentés közzétételével, amíg végbement a cég hiteleinek átcsoportosítása és a Hass céggel szembeni tartozás kifizetése. A KOMVaK azt követően jutott nehéz anyagi helyzetbe, hogy a kavai vízvezeték-hálózat kiépítése során magától a kivitelezőtől, a Hass cégtől vett fel kölcsönt a beruházás megvalósítására, mégpedig igen előnytelen feltételek között. A kölcsön fedezeteként városi vagyont zálogosított el, minderről viszont még csak nem is értesítette a városvezetést; sajnálatos módon a társaság akkori alapszabályzata ezt lehetővé tette. A törlesztő részletek elmaradása miatt exekúció fenyegette a céget, aminek számláit néhány napra zárolta is a végrehajtó.

A Due Diligence kidolgozói egyenesen mérgezőnek titulálták a Hass és a KOMVaK viszonyát. Ebből a csapdahelyzetből sikerült kivezetnie a céget a mostani igazgatónak, Ruman Patriknak, mégpedig a Hass-tól felvett kölcsön banki hitellel való kiváltásának közvetítésével. Míg a Hass 3,5 százalékos kamatot számolt fel, addig a Szlovák Takarékpénztártól 0,68 százalékos kamatra kapott hitelt a KOMVaK, így a 10 éves törlesztési futamidő alatt 775.000,- eurót tud megspórolni. Ruman igazgató közbenjárásának köszönhetően a Hass cég elállt az 1,9 milliós büntetés behajtásától is és elhárult a csődveszély is.

 

A helyi média képviselői a sajtótájékoztatón (fotó/komaromonline.sk)

A KOMVaK csallóközaranyosi beruházásának felülvizsgálata azonban még nem zárult le, a környezetvédelemi minisztérium most azt ellenőrzi, hogy nem történt-e túlárazás a csatornahálózat kiépítése során és nem kell-e visszafizetnie a vízműveknek 1,9 millió eurót a 10 milliós támogatási összegből.

A sajtótájékoztatón szó volt azokról a beruházásokról is, amiket idén tervez Komáromban a KOMVaK. Eszerint az erre szánt 485 ezer euróból 130 ezret fordítanak a harcsási vízvezeték építésére, 100 ezer eurót az esővíz-elnyelők tisztítására, 85 ezret a Seres utca, a Csillag utca és a Duna rakpart egy szakaszán a vízvezeték javítására, 50 ezret a zsilipkapu javítására, 36 ezret a kabátfalui vízvezeték kiépítésének első szakaszára, hogy csak a legnagyobb tételeket említsük. Újságírói kérdésre, hogy tervezi-e a társaság az esővízdíj bevezetését a polgárok részére, Patrik Ruman és Stubendek László is azt felelte, hogy ez a kérdés nincs napirenden.

(komaromonline.sk – MA, nyitóképen: balról – Keszegh Béla alpolgármester, Stubendek László polgármester és Ruman Patrik a KOMVaK vezérigazgatója)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook