komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórház nemzetközi díjat nyert a sztrókos betegek magas szintű ellátásáért

MEGOSZTÁS:

2019/8/1

Az agyérkatasztrófával súlytott betegek kiemelkedően magas szintű orvosi ellátásának köszönhetően az AGEL csoport tagjaként működő komáromi kórház neurológiai osztálya nem csupán az ország legjobb idegosztályai közt van számontartva, de nemzetközi viszonylatban is komoly szakmai elismerést vívott ki magának.

A nemzetközi ESO Angels Award értékelése alapján a komáromi kórház neurológiai osztályának múlt évi teljesítményét a legkiemelkedőbb arany és platina státusszal, az idei év első negyedében nyújtott kimagasló orvosi eredményeiket pedig arany státusszal díjazták a napokban megtartott ESOC konferencián (5th European Stroke Organisation Conference) Milánóban.

Az ESO Angels – díjat azon kórházi osztályok egészségügyi kollektívái, illetve olyan egyének vehetik át, akik elkötelezett, gondoskodó munkájukkal és kimagasló szakmai tudásukkal hozzájárultak az agyérkatasztrófával súlytott betegek kezeléséhez és gyógyulásához.

A díjnak kizárólag azok az egészségügyi intézmények lehetnek a várományosai, akik regisztrált tagjai a nemzetközi ESO szervezetnek (eddig 1500 kórház csatlakozott), és a náluk folyó kezelések eredményeit folyamatosan bejegyzik egy, a szervezet által működtetett rendszerbe, majd ezek összesítése és kiértékelése alapján megfelelnek az ESO kritériumainak.

„Végtelenül büszkék vagyunk arra, hogy a komáromi kórház neurológiai osztálya, ami csatlakozott az ESO Angels kezdeményezéséhez, méltónak bizonyult erre a díjra. Szeretnék köszönetet mondani osztályunk minden alkalmazottjának, a magasan kvalifikált mentő egységeknek, a kórház radiológiai részlegén dolgozóknak, és mindenkinek, aki segítségünkre van a gyógyításban, mert jól összehangolt team munka nélkül nem tudtunk volna ilyen kiemelkedő eredményeket elérni. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mostantól osztályunk Európa legsikeresebb neurológiai központjai közé tartozik,” –fejtette ki a neurológiai osztály főorvosnője, Mudr. Eva Hanáčková.

Míg régebben, a statisztikák szerint 30 percbe telt a betegek diagnosztizálása, ma az átlagosnál jóval rövidebb, tíz perces időkereten belül elvégzik a beérkező beteg CT vizsgálatát és megkezdik a gyógyszeres kezelését, amivel az agyi katasztrófát kiváltó ok megszüntethető, és a beteg maradéktalanul meggyógyulhat, és teljes értékű minőségi életet élhet.

„Tekintettel arra, hogy sztrók esetében mennyire fontos az időablak, a mentőegységek alkalmazottjai neurológiai továbbképzésen vettek részt, hogy ők maguk is feltudják ismerni a tünetek alapján a betegséget, és a pácienseket egyenesen a CT- állomásra szállítsák, ahol minden esetben elsőbbséget élveznek. Mivel az agyi érkatasztrófák esetében versenyt futunk az idővel, 2017-től a trombolysisre alkalmas betegek kezelését már a CT központban megkezdjük. Azokat a betegeket pedig, akik agyi érelzáródás vagy egyéb indikációk miatt életmentő műtéti kezelésére szorulnak, azonnal átszállíttatjuk az ország valamelyik kiemelt szintű sztrók-centrumába, “- fűzte még hozzá a főorvosnő.

„A múlt évben a komáromi kórház neurológiai osztályára 371 beteget hoztak be agyérkatasztrófával, ebből 338 esetben diagnosztizáltunk akut agyi infarktust – agyi érelzáródást, a többi esetben pedig vérzéses kóreredet állt a tünetek hátterében. Idén eddig 242 beteget láttunk el, ebből 219 alkalommal agyi infarktussal álltunk szemben. Mivel az agyi érelzáródást követően percről-percre növekszik az elhaló terület, minden esetben azonnal megkezdtük az életmentő kezelést, a betegek 27% – nál pedig thrombolysis terápiát alkalmaztunk, ami az összeurópai 19,6%-nál jóval magasabb, “- egészítette ki a főorvosnő, Mudr. Eva Hanáčková.

„Ebben az esetben is igaz a mondás, hogy az apró pozitív változtatások nagy változást tudnak hozni. Hála a mentőegységek és a korház közti jobb koordinációnak és kommunikációnak, ma már havi szinten több tíz beteg távozhat a saját lábán, gyógyultan a komáromi kórház neurológiai osztályáról és élhet teljesértékű életet agyi érkatasztrófa elszenvedése után is.” – egészítette ki PhDr. Matej Polák, a komáromi mentőszolgálat igazgatója.

A sikeres gyógyítás alapja azonban a betegség tüneteinek gyors felismerése. A komáromi járás lakosságának jobb felvilágosítása érdekében a kórház neurológiai osztálya rendszeresen tart nyitott napokat, melyek mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, hiszen a sztrók tüneteinek a korai felismerése életeket menthet.

(komaromonline.sk, forrás AGEL)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.