komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi Helios Fotóklub lett idén az ország legjobbja

2019/10/7

A Ferences barátok utcájában található Katonatemplomban működő Limes Galéria patinás falait október 4-től, azon szlovákiai fotóklubok tagjainak képei díszítik, amelyek részt vettek az immár huszonnegyedik alkalommal sorra kerülő nagypresztízsű országos körversenyen, melyet a modern fényképészeti objektív lencserendszer feltalálójáról, a magyar származású Petzval Józsefről neveztek el. Kiállításmegnyitóval egybekötött díjkiosztón, a komáromi Helios Fotóklub vehette át az első díjat.

Az ódon, poros falakkal rendkívül erős kontrasztot alkotó kortárs fotográfiák mágikus képi ereje szinte azonnal lebilincselte a látogatókat. Az elmélyült töprengésnek azonban még nem jött el ideje, ugyanis az esemény pontosan a jelzett időpontban, a kiállításmegnyitó háziasszonyának Jana Mačicovának ,a komáromi Regionális Népművelési Központ munkatársának köszöntő szavaival kezdetét vette.

 

 

Keszegh Béla, Komárom polgármestere, az esemény fővédnöke kifejezte abbéli örömét, hogy tizenhét év után ismét Komárom adhat otthont a rangos verseny díjátadó ünnepségének és a pályaművek kiállításának. „Városunk számos izgalmas fotótémát kínál, amit a fotográfusok rendre meg is örökítenek. Ezek közé tartoznak a műemléképületeink és az erődrendszerünk, melynek neve egybefonódott a magyar történelem fontos eseményeivel. Remélem, hogy ez a szép építmény még számos különleges kép készítésére ösztönzi és inspirálja majd önöket.”- zárta szavait.

 

 

Hirtelen, teljesen váratlanul, az addig kintről beszűrődő gyenge, szórt napfény felerősödött, egyre erőteljesebben áradt be a természetes fény az ablakokon, az apszis ajtaján, és a látogatók úgy érezhették, mintha már nem is a Katonatemplom régi, patinás falak közt lennének, hanem egy századfordulós napfényműteremben. Ebben az ideiglenes fotóuniverzumban, az addig szürkébe mosódó fekete-fehér színek, az eggyé vált vörösek és tűzpirosak és bíborok most mind-mind különváltak. Már nemcsak a térben, de a képeken belül is kiéleződtek a kontrasztok. Nehéz lehetett ezeket az alkotásokat rangsorolni! Az eredményhirdetésre azonban még várni kellett.

 

 

Városvezetőnk szavai után a komáromi Regionális Népművelési Központ igazgatónője, Viera Vlčková köszöntötte a versenyben résztvevő, az ország különböző szegletéből (Gyetva, Zólyom, Besztercebánya, Zólyombrézó, Kassa, Rózsahegy, Turócszentmárton, Zsolna, Vágbeszterce, Pőstyén, Bán, Nyitra, Komárom) érkező csapatok összesen százhuszonöt résztvevőjét. Mindegyik fotóklub tizenöt fényképpel csatlakozhatott a próbatételhez. Majd gratulált a díjazott csapatoknak, valamint további sok sikert és kíváló fényeket kívánt további munkájukhoz. Felszólalása befejezéseként idézte Imogen Cunningham fotográfus válaszát arra a kérdésre, hogy „Sajátjai közül melyik a kedvenc fotója? Az, amelyiket majd holnap készítek el!” Végezetül meghívta a versenyben részvevő fotográfusokat a másnapra betervezett várlátogatással egybekötött szakmai workshopra.

 

 

Holop Ferenc, aki a jelenlévő Nagy Tivadartól, a szlovákiai fotográfus szövetség alelnökétől és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnökétől és életműdíjasától vette át a komáromi Helios Fotóklub elnöki tisztjét, beszédében kiemelte, hogy a rendezvény szervezésében és a megmérettetésen is részt vevő Helios Fotóklub számára, mely idén ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, külön öröm, hogy a díjátadóra Komáromban került sor, és köszönetet mondott a klub azon tagjainak, akik már nem lehetnek köztük, akikkel már nem osztozhatnak a fényeken. „Remélem, hogy a gazdag történelmi múlttal rendelkező Komárom városában eltöltött idő kellemes élményként marad meg mindenkiben, és a jubileumi 25. Petzval körversenyen ismét üdvözölhetjük fotóstársainkat.” – adta át a szót az eredményhirdetésre készülő Viera Vlčkovának és Jana Mačicovának.

 

 

A fotóklubok díjainak ünnepélyes átadása után, már csak a pozsonyi székhelyű Nemzeti Népművelési Központ életműdíjainak átadása maradt hátra. A jelenlévők mialatt a tehetséges naszvadi énekes Szabó Julcsi csengőhangú énekét hallgatták, aki a Dunajka folklóregyüttessel emelte a rendezvény színvonalát, magukban izgatottan találgattak, vajon ki veheti át az életműdíjat jelenlévő fotográfusok közül.

Az életműdíjat valamilyen kerek évfordulóhoz kötődően rendre annak a fotóművésznek ítéli oda szakmai bizottság Michal Bartókkal, a Nemzeti Népművelési Központ vezérigazgatójával az élen, aki pályája során művei kiemelkedő művészi színvonalával hozzájárult az egyén és a tágabb közösség kulturális színvonalának emeléséhez. Valamint saját munkásságát, és az országot megfelelőképpen képviselte a határon innen és túl.

 

 

A magas elvárásokat a jelenlévők közül ezúttal két komáromi fotóművész teljesítette- Varga Tibor és Krűger Viktor, akik immár negyven éve köteleződtek el a fotóművészet számára, és hamar megtanulták, miként lehet az illékony pillanatban egyszerre kifejezni és megörökíteni azt, amit éreznek és látnak.

 

 

Ahány fotó, annyifajta üzenete annak, hogy az adott, képpé dermedt pillanatban, a fotográfus, miként látta a világot, a környezetét, a külső valóságot. A saját világában lévő tárgyakat, az őt körülvevő természet kegyességét és kegyetlenségét, az emberek harcát az elemi erőkkel és önmagukkal. Arcok és tekintetek. Történetek. Lármásak, zakatolók, harsányak, recsegők, reccsenők és a csend erejétől hangosak.
Üzenetek, nekünk nézőknek, befogadóknak.
A komáromi Limes Galériában október 18-ig.

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás