komaromonline.sk
HÍREK
Komáromban horgonyoz le a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó
  •   

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta Monitor Múzeumhajója útra kelt a Dunán, és a mintegy 417 kilométeres magyarországi folyószakaszon, 11 város kikötőjében köt ki és várja látogatóit.

A Lajta múzeumhajó Komáromban is megtekinthető lesz, amikor is a Monostori erőd Dunai kapujánál (Magyarország, Dél-Komárom) horgonyoz majd le vasárnap, április 8-án. Látogatható lesz egészen április 10-ig.

 

 

Az SMS Leitha (1871), vagy közismert nevén Lajta monitor a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből. 2010. augusztus 20-i ünnepélyes újrakeresztelése óta a Lajta Monitor Múzeumhajó nevet viseli. A hajót 1871-ben építették, és egészen 1921 januárjáig teljesített katonai szolgálatot.

 

 

1876. december 8-án esett át a tűzkeresztségen, amikor testvérhajójával a MAROS-sal együtt tűzpárbajt vívtak az akkor még török kézben lévő Belgrádi erőddel. A hajó több alkalommal került bevetésre a z első világháború időszakában. 1918-ban – 46 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több, mint 70 évig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát.

 

 

A LAJTA monitor nem csupán egy öreg hajó a múltunkból. Testvérhajójával együtt már születése pillanatában nagy nemzetközi érdeklődés fogadta, megépítésük ma is méltán kelt elismerést.

 

 

Az Egyesült Államokban 1862-ben megszületett egy teljesen új elveken alapuló haditechnikai eszköz, a monitor típusú hadihajó, és mindössze tíz év múlva, 1872-ben Magyarországon elkészült és szolgálatba állt annak a Duna-medence sajátos vízjárásához és mederviszonyaihoz igazított változata!

 

 

A Lajta és a Maros monitorok voltak a világ első olyan folyami monitorai, amelyek ilyen kis merülés mellett ilyen erős páncélozottsággal, nagy tűzerővel rendelkeztek, és amelyeken Coles féle lövegtorony volt.

 

 

Ez a hajópáros volt Európában az első folyami monitora, az osztrák-magyar hadiflottában pedig az első tisztán fémből készült páncélos, kizárólag gőzgéppel mozgatott, vitorlázat és kötélzet nélküli hadihajó.

(komaromonline.sk, forrás: kvh, fotók: lajta.hu)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook