komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komáromban a legkorszerűbb sugárterápiás berendezéssel kezelik a daganatos betegeket

Annak emlékére, hogy húsz évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot, február 4. a rákellenes küzdelem világnapjává lett nyilvánítva.

A daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi országában jelentős emelkedést mutatott az elmúlt évtizedekben. Szlovákiában évente csaknem 23 ezerrel nő a rákos betegek száma. A betegség azonban ma már legyőzhető. A szlovák egészségügyi intézményekben jelenleg magasan kvalifikált szakorvosok és a legmodernebb orvos-technikai berendezések segítik a páciensek gyógyulását. – nyilatkozta Martina Pavlíková az AGEL sk. szóvivője.

Szlovákiában a férfiaknál a leggyakoribb tumoros megbetegedés a tüdőrák, a vastag- és végbélrák, valamint a prosztatarák. Nőknél az emlőrák legelterjedtebb onkológiai megbetegedés. A rákellenes harc fontos része az elsődleges megelőzésen túl a prevenció. A legfontosabb a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. A nőknek panaszmentes esetekben is célszerű évente felkeresniük a nőgyógyászukat, beleértve a mammográfiai és ultrahangos kivizsgálást is. A férfiaknak pedig az urológiai szakrendelésen kellene elvégeztetniük rendszeresen a rákszűrést.

Az AGEL csoport által működtetett komáromi kórház komplex onkológiai központja jelenleg Európa legmagasabb színvonalú centrumai közé tartozik. „A múlt évben átadott Halcyon típusú lineáris gyorsító, valamint a hozzá tartozó CT-szimulátor Szlovákiában és Csehországban is egyedinek számít. Üzembe helyezése óta több mint 1130 beteg esett át sugárkezelésen. Naponta 4-6 új beteget veszünk nyilvántartásba. Betegeink életkora 25 és 90 év között mozog. A leggyakrabban kezelt daganatos megbetegedések a mell-, végbél-, tüdő-, prosztata és a gégerák. A nálunk alkalmazott sugárkezeléssel ma már milliméteres pontosságú besugárzás végezhető. Ez csökkenti a sugárkezelés okozta mellékhatásokat és javítja a gyógyulási eredményeket. “– részletezte Pavel Demeter, a komáromi kórház onkológiai osztályának főorvosa.

A főorvos beszámolt arról is, hogy az első kivizsgálástól számítva tizennégy napon belül meg tudják kezdeni a betegek kezelését. A lineáris gyorsítót szinte az összes daganat típus kezelésénél eredményesen tudják alkalmazni. A kezelések gyorsan, átlagban hét perc alatt befejeződnek és fájdalommentesek. „A daganatos megbetegedések kezelési protokolljáról a radiológusaink és a klinikai onkológusaink mindig közösen döntenek. Célunk, hogy minden páciensünk számára megtaláljuk a leghatékonyabb személyre szabott terápiát. A tumoros megbetegedéseknek négy stádiumát ismerjük. Minél későbbi stádiumban kezdjük meg a gyógykezelést, annál jobban romlik, – akár 20-40 százalékkal is csökkenhet – a gyógyulás esélye. Ezért létfontosságú az önellenőrzés és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.” – tette hozzá Pavel Demeter.

A legkorszerűbb diagnosztikai eljárásoknak és kezeléseknek köszönhetően mára hatalmas mértékben javult a daganatos betegek életminősége. „A végső stádiumban lévő pácienseink nagy része képes az önellátásra, és viszonylag fájdalommentesen, méltóságát megőrizve otthon tudja tölteni napjait családja körében.” – mondja befejezésül a főorvos.

A komáromi kórház onkológiai osztályának országos szinten is kimagasló eredményei a tizenkét fős kezelő orvoscsapat jól összehangolt, áldozatos munkájának köszönhető.

(komaromonline.sk, forrás és foto agel.sk)

Hozzászólások

hozzászólás