komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komáromban a hétvégén egy helyen fognak tesztelni

 

A rendeletet a minisztérium már nyolcszor módosította, ami biztos – Komáromban leteszteltethetik magukat a vörös zónába ingázók

A kormány határozata alapján az országos tesztelés második köre alól mentesültek mindazok a járások, ahol a lakosság fertőzöttségi szintje 0.7% alatt volt. A legtöbb déli járás ide tartozik, így Komárom lakosságának sem kell részt vennie egy újabb tesztelésen, ugyanis járásunkban csak 0,56% a fertőzöttség. Van azonban egy „apró “kis bökkenő. Dunaszerdahelyen vörös zónába került.
Abban az esetben ugyanis, ha valaki vörös jelzésű városban vagy járásban dolgozik, akkor az arra a városra érvényes tesztelési szabályok alapján számára is kötelező a részvétel a tesztelés második körében. Ott ugyanis november 9-től csak azokra nem fog vonatkozni a kijárási tilalom, akik november 7-8 – án részt vettek az újabb mintavételen.

Így most az a helyzet állt elő, hogy a komáromi járás azon lakosainak, akik a dunaszerdahelyi járásban dolgoznak, – mivel ott 0.96% volt a pozitív lakosok aránya – újra részt kell venniük a tesztelésen.

Ennek megkönnyítése érdekében a hétvégén lehetőségük lesz Nagymegyeren ( https://www.velkymeder.sk/…/informacie-k-celoplosnemu…) a teszt abszolválására, illetve Komáromban a Matica Házban és Lakszakállason is. Erről Komárom városa az alábbi információt közölte:

“Komárom Város értesíti a lakosságot, hogy nov.7. és nov. 8-án (szombat és vasárnap) 08.00 és 18.00 óra között a Matica slovenská épületében és Lakszakállas községben a Kultúrházban (itt csak egy nap nov.7-én. 08.00-20.00 óráig), COVID-19 mintavételi tesztelő-hely lesz kialakítva, (mindkét helyen 12.00-13.00 óra között ebédszünet!), amit igénybe vehetnek főként a Komáromi járás lakosai, akik a Dunaszerdahelyi járásban dolgoznak ill. vállalkoznak. Rajtuk kívül természetesen az ingyenes tesztelést igénybe veheti bárki.”

Azok számára, akik nem vettek részt október 31-én vagy november 1-én a tesztelésen a kijárási tilalom november 14-én ér véget. Abban az esetben, ha időközben valaki letesztelteti magát (PCR teszt eredményét is elfogadják) és igazolást kap, hogy negatív eredményt produkált, a kijárási tilalom automatikusan megszűnik.

Azt azonban nem lehet biztosra tudni, hogy azok, akik nem saját döntésükből, vagy mert vonatkozott rájuk valamelyik kivétel, most részt vehetnek-e az ingyenes antigén-teszten, mivel az egészségügyi minisztérium az elmúlt napok során nyolcszor módosította az erre vonatkozó rendelkezését. Ma délelőtt (pénteken) ismét változtattak ezen, ugyanis a szlovák kormányhivatal ma délelőtt kiadott egy értesítést, ami alapján azon személyek, akik nem voltak a múlt hétvégén antigén-tesztelésen , azok is – a kijárási tilalom – ellenére mehetnek most hétvégén is.

Azok, akik a múlt hétvégén pozitív eredményt kaptak kézhez, nem vehetnek részt most hétvégén a tesztelésen. Rájuk ugyanis még mindig érvényes a 10 napos karantén. Ha valakinek az utolsó három napon már nem volt klinikai tünete és nem került kontaktusba koronavírus-fertőzött személlyel, akkor a tíz nap letelte után telefonon fel kell vennie a körzeti orvosával a kapcsolatot. Ő ad igazolást ad arról, hogy az illető átesett a COVID – 19 koronavírus okozta fertőzésen.

Függetlenül attól, hogy valaki rendelkezik-e érvényes igazolással arról, hogy részt vett a tesztelésen vagy nem, a körzeti orvosukkal és a szakorvosokkal egyaránt ajánlott előzetesen telefonon egyeztetni, mivel sok rendelőben járványmegelőzési megfontolásból most csak előre megadott időpontokban fogadják a betegeket.

Mindazoknak a 65 éven felülieknek, illetve onkológiai pácienseknek, akik számára nem volt ajánlott a részvétel az országos tesztelésen, abban az esetben is, ha tervezett beavatkozás előtt állnak, előzetesen ajánlott rákérdezniük orvosuknál, hogy az adott egészségügyi intézményben milyen epidemiológiai szabályok vannak most érvényben, ugyanis az egyes egészségügyi intézmények járványügyi megfontolásból kérhetik a pácienstől a koronavírus-teszt eredményét.

(komaromonline.sk, FL,  kvh)

Hozzászólások

hozzászólás