komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komárom feketelistán

Közel 250 ezer eurós pályázatot nyújt be a város a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett, a környezetminőség javítását célzó operatív programba. Csakhogy addig hiába pályáznak, amíg a város le nem kerül a Nemzeti Munkafelügyelet (Národný inšpektorát práce) feketelistájáról – írja az Új Szó.

fekete1

 

Komáromban 13 új szeméttároló helyet alakítanának ki, 100 új konténert, új pótkocsis traktort, valamint PET-palackok préselésére szolgáló gépet vásárolnának, és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére, propagálására is fordítanának az összegből. A városnak csupán 5 százalék önrésszel kellene hozzájárulnia a költségekhez.
Mindez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a város lekerült arról a feketelistáról, ahová a Nemzeti Munkafelügyelet ellenőrzése nyomán került feketefoglalkoztatás miatt – értesüléseink szerint egyelőre nem jogerősen. Ha ez nem történik meg, akkor Komárom az elkövetkező öt évben semmilyen pályázaton nem vehet részt, aminek katasztrofális következményei lehetnek a további fejlesztésekre nézve – hangzott el a programpont tárgyalásakor. A problémára először a márciusi ülésen Korpás Péter képviselő hívta fel a figyelmet interpellációjában, ezúttal pedig Ondrej Gajdáč képviselő kérdezett rá, van-e értelme egyáltalán pályázatokat kidolgozni és benyújtani, ha a város feketelistán van. Megjegyezte: az iskolai tornatermek felújítására nemrégiben benyújtott pályázatok el sem jutottak az elbírálás fázisáig, azonnal kizárták őket. „Egy banális hiba miatt került nehéz helyzetbe a város, az ügy még az előző polgármester, Anton Marek idejére nyúlik vissza – magyarázta az ülésen Keszegh Béla  alpolgármester. – 2014-ben, egy szociális munkásokkal kapcsolatos projekt során két alkalmazottat reggel nyolc óra helyett csak délután jelentettek be a szociális biztosítóhoz, amit illegális foglalkoztatásként értelmezett a munkafelügyelet. Az utóbbi hetekben számtalan tárgyalást folytattunk az ügyben, hogy megoldjuk a helyzetet.” Fekete Tamás hivatalvezető hozzátette, ellentmondásos magyarázat érkezett kérdésükre: a város rajta van ugyan a feketelistán, az viszont nem szerepelt a válaszban, hogy emiatt kizárták volna Komáromot a további pályázati lehetőségekből. Elhangzott az is, hogy még nem jogerős a Nemzeti Munkafelügyelet döntése, viszont a felügyelet honlapján közzétett illegális foglalkoztatók listáján ott szerepel Komárom neve is. Az ügy megnyugtató rendezése a városvezetés egyik legégetőbb feladata. 
 
(ujszo.com)

Hozzászólások

hozzászólás