komaromonline.sk
VÁROS
A Komárom díszpolgára címet idén Koltay Gábor filmrendezőnek adományozzák
  •   

2019/3/18

A március 14-i ülésén a komáromi városi képviselő testület döntött az idei Pro Urbe-Városért díj és a Komárom díszpolgára cím odaítéléséről, melyeket április 26-án, a Komáromi Napok nyitórendezvényén, a két Komárom együttes ünnepi testületi ülésén adományoznak oda.

A rangos díszpolgári elismerést legelőször Klapka György tábornok kapta, majd több 48-as forradalmárnak is odaítélték a díszpolgári címet. Míg a rendszerváltás előtt jellemzően magas politikai tisztségviselők vehették át a díjat, addig 1989-től olyan neves személyiségeknek adományozták oda, akik annak ellenére, hogy nem helyi lakosok, tevékenységükkel, tehetségükkel, szorgalmukkal öregbítették városunk jó hírét, illetve munkájukkal hozzájárultak a város fejlődéséhez.

A képviselő testület egyhangú szavazása alapján idén Koltay Gábor Balázs Béla-díjas színházi- és filmrendező, érdemes művész, veheti majd át a város szimbolikus kulcsát.

Koltay Gábor, aki egyébként Dél-Komárom díszpolgára, Dr. Molnár Attila polgármester felkérésére Egy város, két ország címmel négyrészes dokumentumfilmet forgat a történelem viharai által kettészakított város 750 éves történelméről.

Az első részben a római kortól egészen a 18. század végéig tartó korszakot ismerteti meg a nézőkkel, a második részben a reformkortól a kiegyezésig tartó időszak eseményeit viszi vászonra, a harmadik epizódban a századforduló kezdetétől a II. világháborút követő kitelepítésekig követhetjük figyelemmel a város múltját, míg a negyedik részben az 1945-től napjainkig tartó időszakot mutatja majd be.

Az utóbbi években a „Komárom díszpolgára” címet kapták:
1995 – Kecskés László
1997 – Capt. DDr. Juba Ferenc
1998 – Ág Tibor
1999 – Boros Jenő
2004 – Bugár Béla
2013 – Ivan Reitman
2014 – Beke Sándor
2016 – Gergely István
2017 – Nemes Andrásné

(komaromonline.sk-JN, nyitókép: hir.ma)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook