komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komárom bordó lesz – mutatjuk a változásokat

 

November 22-től a komáromi járás is bordó besorolású lesz. Az egyre drámaibb szlovákiai járványügyi helyzet november 22-től még inkább megmutatkozik majd az ország Covid – térképén. Az úgyn. Covid-automata besorolása szerint jövő héttől már csak a pozsonyi és a dunaszerdahelyi járás marad narancssárga, 19 járás bordó, 54 pedig fekete színnel lesz feltüntetve.

Keddi sajtótájékoztatóján Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, hogy hétfőn 6421 személynek (több mint 70% -ban oltatlanok) lett pozitív a COVID-19 tesztje, miközben az utolsó adatok alapján a kórházakban már 2862 covidos beteget kezelnek. Közülük 258-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre. Mindeközben az országban, a krónikus orvos és nővérhiány miatt, már csak 20 beteget tudnak lélegeztetőgéppel felszerelt ágyon elhelyezni. A helyzet azokban a járásokban a legrosszabb, ahol a lakosság beoltottsága alacsony, mivel többnyire az oltatlanok kerülnek kórházba.

Lengvarský véleménye szerint eljutottunk arra a pontra, amikor a járvány megfékezését már csak drasztikus szigorításoktól lehet remélni. Ezekről a kormány csütörtöki ülésén hoz döntést.

Az országos járványügyi helyzet súlyosságát a legjobban az mutatja, hogy a kórházak számadatai egyre jobban megközelítik a februári értékeket, amikor az extrém terhelés alatt (3900 körül volt a kórházi betegek, s közülük 328 személy szorult akkor lélegeztetőgépre) Szlovákia egészségügyi ellátórendszere összeomlott, és az akkor még kormányfői tisztséget betöltő Igor Matovič, kénytelen volt az Európai Unió civil védelmi rendszerét keresztül nemzetközi segítséget kérni.

Az elmúlt hetek számadatai kétséget kizárólag jelzik, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma elérte a komáromi járást is. Az országos viszonylatban magas átoltottságnak köszönhetően a komáromi kórház COVID-osztályán kevesebb beteget kezelnek súlyos tünetekkel. A kórház vezetősége a februári tapasztalatokból kiindulva a reprofilizáció harmadik fázisa mellett döntött, melynek keretében a Covid-ágyak számát 45-re emelik, további hatot pedig lélegeztetőgéppel látnak el.

Változások a bordó (másodfokú fenyegetettség) besorolás esetén

A tömegrendezvények lebonyolítói és szervezői maguk választhatják meg, hogy kik számára teszik elérhetővé a programjaikat. Három mód közül választhatnak – vagy csak a teljesen beoltottak számára teszik lehetővé a belépést, vagy OTP csoportot (oltott, tesztelt, betegségen átesett), vagy mindenki, beleértve a nem oltottakat és a nem tesztelteket is. A rendezvényeken résztvevők max. létszáma a megválasztott módtól függ.

Beltéren FFP2 resziprátort kell kötelezöen hordani, kültéren pedig maszkot 2m távolságon belül.

Üzletek

Mindenki számára nyitottak, de 15 négyzetmétert kell számolni személyenként.

Tömeges rendezvényeken

A teljesen oltottak részvételével – nincs limit, de kötelező a résztvevők listája.
OTP – maximum a terem 25%-os kapacitását lehet kihasználni, legfeljebb 50 főig. Résztvevői névsor készítése kötelező.
Mindenki számára elérhető programokon max. 6 fő lehet és kötelező a résztvevői névsor.

Templomokban

Teljesen oltottak részvételével – nincs limit, de kötelező a résztvevők listája.
OTP – a templom maximum 25%-os kapacitását lehet kihasználni. Max. 50 fő lehet jelen. Kötelező résztvevői névsor.
Mindenki számára nyitottan max 1 fő lehet 15m2-enként és kötelező a résztvevők névsora.

Edzőtermekben

Teljesen beoltva – max. 20 fő vagy min. 15 négyzetméterenként egy személy lehet egyidőben.
OTP és mindenki számára nyitott mód nem megengedett.

Wellness és fürdők

Kizárólag oltási igazolvánnyal rendelkező személyeket fogadhatnak.

Éttermek

Kizárólag oltási igazolvánnyal rendelkező személyeket fogadhatnak. Egy asztalnál négyen foglalhatnak helyet és az asztalok közt 2m távolságnak kell lennie. Az oltatlanok már nem mehetnek be az éttermekbe, csak ablakon keresztül vihetik el az ételt illetve a teraszon fogyszthatják el.

Múzeumok, galériák, kiállítótermek

Oltási igazolvánnyal rendelkezők korlátozás nélkül vehetnek részt, OTP módban egy személyre 15 négyzetmétert kell számolni.

Beltéri rendezvényeken FFP maszk, kültéri rendezvényeken, ahol nincs lehetőség a 2m -es távolság betartására, szájmaszk viselete kötelező.

(komaromonline.sk, forrás aktuality.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás