komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komárom 750 éve egy könyvben

Dél-Komáromban a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatták be a 750 éves város történetét, kulturális értékeit és épített örökségét bemutató könyvet, amelyet az iskolák tankönyvként is használhatnak majd.

Dr. Molnár Attila polgármester azt emelte ki, hogy sokban segíti majd a tanárok és a diákok felkészülését ez a kiadvány, mert sokszínűen mutatja be a 750 éves város történetét. Felidézte saját diákkorát, amikor ezeket az információkat Kecskés László helytörténész előadásaiból csipegették össze. Az önkormányzat kétmillió forinttal támogatta a kiadvány megjelenését, amely 850 példányban jelent meg, de már most gondolkodnak a (bővített) kiadáson. Turi Bálint alpolgármester szerint a kötet a helytörténeti óra tanításának ötletéből születet meg: Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő saját településéről készült helytörténeti füzet iskolai sikerét hozta fel példának ara, hogy egy ilyen kötet komoly forrás a honismereti tantárgyak oktatásában. Javasolta, hogy a komáromi kiadvány digitális formában is legyen hozzáférhető, ugyanakkor városmarketing szempontjából is fontos lenne, ha a Komárom honlapját kibővítenék ezekkel az információkkal.

kemma

Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere azt hangsúlyozta, hogy nagy öröm, ha új könyv jelenik meg Komáromról. Bejelentette, hogy az újabb kiadást az észak-komáromi önkormányzat is támogatja majd. A szerzők – Számadó Emese, Rabi Lenke, Turi Zsolt, Oláh Kálmán és Bálint Ferenc – beszélt azokról az érdekességekről, amelyek bekerültek a kötetbe. Például az, hogy 1936-ban és 1972-ben Komáromon keresztül vitték az olimpiai lángot, hogy itt járt az 1936-os olimpiai bajnok Csik Ferenc úszó egy komáromi úszóversenyen.

A könyvből több példányt kaptak a komáromi iskolák, a könyvtár, és kaptak belőle ajándékba az észak-komáromi diákok is.

(kemma.hu)

Hozzászólások

hozzászólás