komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Klemen Teréziát és Albert Sándort részesítik idén a város elismerésében

 

A komáromi képviselő-testület március 18-án tartott ülésén képviselői javaslatra egyhangúan megszavazta, hogy idén Klemen Terézia tanár-író, a Lehár Ferenc Polgári Társulás és a Szlovákiai Civil Becsületrendet alapító elnöke Pro Urbe – A Városért-díjban, Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora pedig Komárom díszpolgára elismerésben részesüljön.

Komárom városa által odaítélt Pro Urbe-díjat azon személyek kaphatnak, akik a helyi közösség és város érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. Komárom díszpolgára cím azon személyeknek adományozható, akik ugyan Komáromon kívül születtek, de kiemelkedő jelentőségű munkásságukkal országos szinten olyan elismerésre tettek szert, ami hozzájárul a városunk jó hírnevének öregbítéséhez is.

Klemen Terézia tanár-író, az elmúlt évek során igazgatóhelyettesként, iskolaigazgatóként, később a Budapesti Gazdasági Főiskola tanáraként több generációt tanított és nevelt magyarságra, a hagyományok ápolására, a nemzeti identitás megőrzésének fontosságára, és hűségre. Arra a kitartó, áldozatkész és lojális hűségre, ami az ő lokálpatriotizmusát jellemzi és ami arra ösztökéli, hogy jobbá tegye Komárom kulturális életét és megőrizze a város kulturális értékeit. 2012-ben, a lehári hagyományok ápolására megalapította a Lehár Ferenc Polgári Társulást, melynek égisze alatt minden évben megszervezi a közkedvelt Lehár Nyár elnevezésű ingyenes koncertsorozatot a Klapka téren. Házy Erzsébetről írt könyve után, Lehár Ferenc születésének százötvenedik évfordulóján, a múlt évben jelent meg az Operettkirály című kötete. Mindemellett 2014-ben megalapította a Szlovákiai Civil Becsületrendet, melynek célja olyan emberek munkásságának az elismerése, akik konkrét tetteikkel következetesen más emberek, egy közösség vagy egy régió lakossága számára fontos társadalmi vagy kulturális, tevékenységet végeznek mindennemű anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az általa létrehozott Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny ma már nagy nemzetközi elismerésnek és sikernek örvend.

A képviselő-testület döntése értelmében a díszpolgári címet a nagykaposi születésű Albert Sándor professzor, komáromi Selye János Egyetem (SJE) alapító rektora veheti majd át. Albert Sándor irányította és alapozta meg az intézmény elindítását, majd vezette éveken át rektorként az ország egyetlen magyar tannyelvű egyetemét, aminek köszönhetően Komárom városa egyetemi várossá nőhette ki magát.

Korábban a Komáromi Napok hivatalos nyitórendezvényén, Észak- és Dél-Komárom képviselő-testületeinek együttes ünnepi ülésén adták át az arra érdemesülteknek a díjakat. A múlt évben a járvány miatti korlátozások miatt a megszokottól eltérően a Klapka-étteremben tartották a díjátadó ünnepséget.
Idén várhatólag a járványügyi korlátozások feloldása után kerül sor az ünnepi díjátadóra.

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás