komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Klemen Terézia kapta idén a Példakép-díjat

A mai értékvesztett világunkban, amikor a gyerekeknek már nem a tanítók, az orvosok vagy éppen a szüleik a példaképeik, hanem a látványos, gyors sikereket elért celebek, egyre többen égnek ki, adják fel társadalmi szerepvállalásukat, hagynak fel a kultúra népszerűsítésével és támogatásával, egyre kevesebb az igazi, hétköznapi hős, aki minden ellenszolgáltatás nélkül, pusztán abbéli meggyőződéséből kiindulva, hogy jót tenni jó, teszi kitartóan, állhatatosan a dolgát. Ezért is van rendkívül nagy jelentősége és súlya a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás által életre hívott, immár ötödik alkalommal átadott Példakép-díjnak, melyet idén városunk egyik kiemelkedő személyiségének, Klemen Teréziának ítélt oda a kuratórium.

A díjazottat Németh Gabriella méltatta, majd idézte a jelölőt, Kollár Zoltánt. – „Csak tisztelettel tudunk gondolni arra a pedagógusra, aki évtizedeken keresztül magára vállalja azt a felelősséget, amellyel a gyerekek, fiatalok oktatása-nevelése jár, aki nem napi nyűgnek fogja fel a diákok nevelését. Ilyen pedagógusok szeretnénk lenni, amikor kikerülünk a főiskoláról, egyetemről. Aztán vagy sikerül, vagy nem, mert a hétköznapok gondjai gyakran elfeledtetik velünk eredeti álmainkat. De vannak kivételek, akiknek sikerül! Klemen Teréziának sikerült! Ő tudta, hogy a hivatás-amit választott- nagy felelősséggel jár, és sok szépséget is rejt magában.”

A múlt évben Katedra-díjjal kitüntetett tanár-író, aki sokoldalú tehetségét az elmúlt évek során igazgatóhelyettesként, iskolaigazgatóként, később a Budapesti Gazdasági Főiskola tanáraként, ahol személyiségfejlesztést és pszichológiát tanított ugyanúgy bizonyította, mint lokálpatrióta komáromiként, ahol 2012-ben, a lehári hagyományok ápolására megalapította a Lehár Ferenc Polgári Társulást, melynek égisze alatt minden évben megszervezi a közkedvelt Lehár Nyár elnevezésű ingyenes koncertsorozatát a Klapka téren. Októberben pedig Lehár Ferenc születésének százötvenedik évfordulójára megjelenik második legújabb könyve, Operettkirály címmel. Mindemellett 2014-ben megalapította a Szlovákiai Civil Becsületrendet, melynek célja olyan emberek munkásságának az elismerése, akik konkrét tetteikkel következetesen más emberek, egy közösség vagy egy régió lakossága számára fontos társadalmi vagy kulturális, tevékenységet végeznek mindennemű anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az általa létrehozott nagy nemzetközi elismerésnek és sikernek örvendő Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny pedig idén immár ötödször lett meghirdetve. Sajnos a verseny realizálását a koronavírus-járvány miatt tavaszra kellett elhalasztani.

 

 

„Nagy meglepetésként ért, amikor megtudtam, hogy Kollár Zoltán, akinek ezúton is köszönöm, felterjesztett a díjra. Arra azonban nem számítottam, hogy díjat nekem ítélik oda. Nagyon meghatódtam és elérzékenyültem, amikor megtudtam, hogy a kuratórium idén nekem ítélte oda az elismerést. Sokat jelent számomra, ha pozitívan értékelik a munkámat, mert az tovább sarkall, még jobban ösztönöz és erőt ad ahhoz, hogy amíg erőmből telik további tervek megvalósításán dolgozzak. Ingyen, anyagi támogatások nélkül, Weöres Sándor szavait követve – „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. “ – nyilatkozta portálunknak a Klemen Terézia, aki 2016-ban Stubendek Lászlótól Polgármesteri díjban részesült.

(komaromonline.sk, JN)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás