komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Közös projektet indít a komáromi kórház és a Komáromi Kajak-Kenu Klub

 

Egyedülálló és különleges megállapodás született a komáromi kórház és a Komáromi Kajak-Kenu Klub közt a fiatal sportolók és a gyermekek egészségvédelméről. A tervezett projekt keretén belül rendszeresen széleskörű preventív kivizsgáláson vehetnek majd részt a jövő sportreménységei. Az együttműködés gyakorlati megvalósítása a jövő évben veszi kezdetét.

A megalapítása óta sikerekben gazdag, nagy múltú Komáromi Kajak-Kenu Klubból számos világ- és olimpiai bajnok került ki: Vlček Erik, Tarr György, Riszdorfer Richard, Riszdorfer Mihály, Bača Juraj, Szabó Attila, Demin Viktor, Hluško Martin, Bogdány Zsolt. Sikereik mögött mindenkor kemény, kitartó és elhivatott fizikai és pszichikai felkészülés volt. A saját határaikat feszegető extrém edzések elviseléséhez azonban százszázalékos egészségi állapot szükséges. Ennek rendszeres figyelemmel kísérésére és az esetleges egészségi problémák kiszűrése rendkívül fontos.

 

 

„Kollégáimmal együtt felügyelni fogjuk a fiatal sportolók fejlődését, hogy az esetleges problémákat azonnal ki tudjuk szűrni és orvosolni tudjuk. A prevenciós projekt keretén belül rendszeresen teljes körű szűrővizsgálaton vesznek majd részt a klub juniorjai. A gyerekek neurológiai kivizsgálása az én feladatkörömbe fog tartozni. Bármilyen neurológiai tünet esetén, legyen szó akár az iskolai teljesítmény romlásáról, az edzések során fellépő fejfájásról, azonnal segíteni tudunk. Amennyiben a tünetek okát elektromiográfiai, EEG vizsgálat nem mutatja ki, szükség esetén klinikai szakpszichológus bevonásával folytatódik majd a kezelés. Az izmok, ízületek fájdalma vagy sérülés esetében a megfelelő kivizsgálások után azonnal megkezdhetjük a célzott kezelést. “ – részletezi terveiket E. Hanáčková, a komáromi kórház idegosztályának főorvosa.

E.Hanáčková, főorvos

Az AGEL csoporthoz tartozó kórház komplex elektrofiziológiai laboratóriumának és multifunkciós neurológiai vizsgálóhelységének felszerelése kiválóan alkalmas gyermekek és serdülők kivizsgálására. A fiatal sportolók egészségének komplex kivizsgálását a kórház gyermekosztályának rendelőjében MUDr. Mária Kochana főorvosnő fogja végezni. Kamaszkorban sok fiatalnál alakul ki rossz testtartás, de a sportolás során berögzült rossz mozdulatok következtében is kialakulhat egy helytelen testtartás, melynek kezelése MUDr. Vitalija Arbatova a rehabilitációs rendelő szakorvosának irányítása alatt történik majd.

Az együttműködés gondolata és a projekt tervezete a nyár folyam azzal a céllal született meg, hogy a Komáromi Kajak-Klub sportolói közül minél kevesebben kényszerüljenek sérülések következménye ill. más egészségi probléma miatt feladni a karrierjüket és az álmaikat. Miroslav Jaška, a kórház igazgatója a projekt létrejöttével kapcsolatban elmondta, hogy a kórházban be tudják biztosítani a helyes diagnózis felállításához az összes kivizsgálást, szükség esetén a kezeléseket ill. a rehabilitációt is. „Hiszem, hogy a gyerekek családja és a klub számára is megnyugtató és hasznos lesz az együttműködésünk. “– tette hozzá az igazgató.

(komaromonline.sk, agel)

 

Hozzászólások

hozzászólás