komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kiutazhatunk, de nem biztos, hogy be is engednek minket

MEGOSZTÁS:

Igor Matovič miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatója után, amikor is bejelentette, hogy Szlovákia megkezdi a járványmegelőzési korlátozások feloldásának IV. fázisát és ennek keretén belül csütörtöktől, május 21-től nyolc országba – Csehország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Németország, Svájc – engedélyezik az egynapos külföldi utazásokat, sokan elkezdték tervezgetni, mikor is látogatják meg szeretteiket, barátaikat vagy éppen hová mennek kirándulni. Hamar kiderült azonban, hogy korai az öröm, nem eszik olyan forrón a kását, mert az egy dolog, hogy minket, szlovák állampolgárokat kiengednek az országból, de ettől az még nem biztos, hogy más országok tárt karokkal fogadnak majd minket.

A határozat alapján a Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok mentesülnek a negatív koronavírus-teszt vagy az állami karantén kötelezettsége alól, amennyiben betartják a 24 órás időkorlátot. Ennek ellenőrzése végett az országból történő kilépéskor ki kell tölteni és lepecsételtetni a határátkelőhelyen egy formanyomtatványt, amit visszatéréskor fel kell mutatni. – ismertette a hazai „játékszabályokat “a miniszterelnök.

A gond csak éppen az, hogy jelenleg minden ország más kritériumokhoz köti a beutazás engedélyezését.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter kedden videokonferenciát tartott Alexander Schallenberg osztrák és Tomáš Petríček cseh külügyminiszterrel, melyen a teljes határnyitásról tárgyaltak.

Ausztria ugyan május 17-től (vasárnap) a Szlovákiával közös határátkelőin megszüntette a határellenőrzést, ugyanakkor a szlovák állampolgároktól az osztrák hatóságok negatív koronavírustesztet kérhetnek.

Csehország május 26-tól enyhítené a határain érvényben lévő korlátozásokat, de a beutazóktól negatív koronavírustesztet kérnének a cseh hatóságok is.

Magyarország külügyminiszterével ill. külügyi képviselőjével a május 22–re tervezett videókonferencián egyeztetnek a slavkovi hármak. Addig mindazoknak, akik Magyarországra szeretnének kiruccanni, ajánlott a Magyar Köztársaság Külgazdasági és Külügyminisztériumának honlapján tájékozódni az igencsak gyorsan változó beutazási szabályokról.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint szlovák állampolgárok akkor léphetnek be Magyarország területére, ha az államhatártól legfeljebb 30 km-es távolságban élnek vagy dolgoznak (ingáznak). Azok a szlovák állampolgárok, akikre ez nem vonatkozik, a Magyar Rendőrség Ügyintézési oldalán méltányossági eljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújthatnak be. Az igénylést kizárólag elektronikus formában, magyar nyelven lehet benyújtani.

A kérelemben többek között a következő adatokat kell kitölteni:

  • személyes adatok, állampolgárság, telefonszám, e-mail-cím, lakó- és tartózkodási hely
  • utazási okmány száma
  • a határátlépés tervezett időpontja és helyszíne
  • határátlépés módja (személygépjármű, repülő, vonat, egyéb)
  • indoklás (jogcím a célországba történő beutazáshoz)

A kérelemhez a következő dokumentumokat szükséges csatolni:
minden olyan dokumentum, amely az indoklást alátámasztja ill. nem személyesen benyújtott kérelem esetén meghatalmazás

Azokra, akik magyar állampolgársággal és külföldi lakcímmel rendelkeznek, abban az esetben nem vonatkozik a karanténkötelezettség Magyarország határainak átlépése után, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy a COVID-19 fertőzésből gyógyultak, nem fertőzöttek vagy a belépést megelőzően legalább 14 napig járványügyi megfigyelés hatálya alatt álltak.

Ivan Korčok külügyminiszter a szlovák állampolgároknak azt javasolta: tekintettel arra, hogy percről percre változik a helyzet, és frissülnek az információk, kövessék figyelemmel a külügyminisztérium honlapját.

Feltételezhetően a jelenlegi helyzet a külügyminiszterek pénteki tárgyalása után változni fog. Addig azonban inkább, ha lehet, inkább ne akarjuk huszonnégy óra alatt bejárni a „világot “.

(komaromonlin.sk, FL)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.