komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kitüntették Komárom régió legjobb mentőseit

A ZaMED sürgősségi mentőszolgálat igazgatója, Matej Polák immár ötödik éve ítéli oda a kimagasló teljesítményért, szakmai rátermettségért, elkötelezettségért, a társaság jó hírének öregbítéséért, társadalmi megbecsülésének fokozásáért járó Igazgatói díjat a legjobb mentőtisztnek és mentőkocsi-vezetőnek.

A díjat idén Eva Kabinová mentőtiszt, a gútai állomás vezetője, illetve Méhes Vilmos, a nemesócsai állomás sofőrje vehette át Komáromban, a ZaMED székhelyén.

mentosok2
Eva Kabínová mentőtiszt és Matej Polák a ZaMED igazgatója

Eva Kabinovát méltatásában Matej Polák kiváló mentőtisztként jellemezte, aki a legnehezebb, legkomplikáltabb szituációkban is messzemenőkig megállja a helyét. Szakmai tudását a kórház anaszteziológiai és intenzív részlegén nővérként eltöltött évek során szerzett tapasztalatai is gazdagítják. Munkája mellett számos egyéb tevékenységet is folytat: bekapcsolódik a ZaMED Gyermekmentősök programjába, amely során óvodásoknak és alapiskolásoknak tartanak bemutatókat, mentős szakot oktat egy egészségügyi középiskolában, versenyeket szervez és a médiákban is népszerűsíti a mentősök munkáját.

Méhes Vilmos 27 évig tűzoltóként dolgozott, mielőtt a négy évvel ezelőtt a mentőszolgálathoz került. Pályafutását egy baleset törte meg, amelyben súlyos sérüléseket szenvedett, de ez sem akadályozta őt abban, hogy sérülten is megpróbálja kimenteni a felborult mentőautóból a bent rekedt utasokat. Az eset tavaly szeptemberben történt; épp egy infarktus-gyanús beteget szállított Nemesócsáról a komáromi kórházba, amikor a mentőkocsi Őrsújfalun a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt megcsúszott, az árokba hajtott, majd egy családi ház kerítésének ütközve felborult. Az csak a későbbi vizsgálatok során derült ki, hogy Méhes Vilmosnak két nyakcsigolyája tört; szerencséjének és kisportolt fizikumának köszönhette, hogy egyáltalán túlélte az ütközést. Mégsem elsősorban magára gondolt, miután nyakmerevítőt csatolt és kimászott a kabinból, a tűzoltók érkezéséig maga próbálta kiszabadítani a többi utast a járműből. Tette mindezt robbanásveszélyes környezetben, az ütközés során ugyanis megsérült a gázvezeték csapja. A balesetben maradandó egészségkárosodást szenvedett, emiatt nem tudja ellátni korábbi munkáját. A díjátadón Méhes Vilmos könnyeivel küszködve búcsúzott társaitól.

mentosok1
Méhes Vilmos mentőkocsi-vezető és Matej Polák a ZaMED igazgatója

A 2005-ben alakult ZaMED 14 állomásával az ország öt legnagyobb sürgősségi mentőszolgálatainak egyike, működési területe a délnyugat-szlovákiai régió, mégpedig a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Komáromi, a Léva és az Érsekújvári járás. Két évvel ezelőtt Szlovákiában elsőként vezette be azt a telemetrikus adatátviteli rendszer, amelynek lényege, hogy a helyszínről tudja továbbítani az EKG jeleket és egyéb, fontos életfunkcióra vonatkozó adatokat az ügyeletes orvosnak, aki az adatokat kiértékelve a távolból, telefonon keresztül képes segíteni a helyszínen beavatkozó ápolók munkáját. Valamennyi mentőkocsijukban a minőségi sürgősségi ellátás szempontjából nélkülözhetetlen EKG monitor és defibrillátor is megtalálható.

(komarom.online)

Hozzászólások

hozzászólás