komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kilencedik éve gyógyítja a komáromiakat a kórház belgyógyászatának palesztin származású főorvosa

Az ember életútja kiszámíthatatlan. Valószínűleg MUDr. Shadi Jadaa, sem gondolta, amikor tizenhét évvel ezelőtt elindult a pakisztáni Qalquilia városából egy háromezer kilométernyi távolságra lévő ismeretlen ország egyetemére, hogy egyben új hazára lel és egyszer majd a komáromi kórház belgyógyászati osztályának lesz a főorvosa.

„Ösztöndíjas diákként, 2003-ban érkeztem Szlovákiába. A nyelviskola abszolválása után a Komenský Egyetem Orvosi Karán kezdtem meg tanulmányaimat. “– emlékezik vissza a kezdetekre Jadaa főorvos. Majd mindjárt azzal folytatta, milyen nagyra értékeli, hogy Szlovákiában biztonságban élhet családjával együtt, és folyamatosan lehetősége van szakmai tudásának bővítésére és karrierje építésére.

„Mostanra teljesen hozzászoktam az itteni élethez, és látom, hogy gyermekeimre itt jobb jövő vár. “– mondja őszintén a palesztinai születésű belgyógyász, majd minden köntörfalazás nélkül elárulja, hogy családjának nem volt az ínyére a döntése és nagy nyomást gyakoroltak rá, hogy hazatérjen szülőföldjére. Ők azonban annak ellenére a maradás mellett döntöttek, hogy a fogorvos diplomával rendelkező felesége Szlovákiában nem praktizálhat. „Nagyon megfogott az ország természeti szépsége és földrajzi elhelyezkedése. Szlovákia Európa szívében van, innét bármelyik európai ország rövid idő alatt, kényelmesen elérhető. Eddig csak jó tapasztalatokra tettem szert. Az ország lakossága elfogadó, soha nem éreztették velem, nem voltak kirekesztőek a külföldi származásom miatt, “– mesélt hibátlan szlovák kiejtéssel Jadaa főorvos, majd hozzátette, hogy a két kultúrát nehéz lenne összehasonlítani. „Palesztinában a hazafiasság ugyanolyan szent, mint a vallás. Nemzeti identitásunk és a kulturális örökségünk iránti büszkeségünk az értékrendünk alapkövei. Ahogy látom, Szlovákiában ez nem egészen így van.”

 

 

Majd a főorvos, aki az elmúlt kilenc évben különböző beosztásokban kezelte a komáromi kórház belgyógyászatán megforduló pácienseket, kifejtette, hogy „itt az emberek nem figyelnek a betegség kezdetét jelző tünetekre, az egészségük megőrzése nem jelent számukra prioritás, és többnyire későn, akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj. “

„A főorvos úr működése alatt rendkívül jól működik a kórház belgyógyászati osztálya. A kollégáktól és a betegektől is csak jót hallani róla. Dicsérik. Elismerik. Lehet, hogy kezdetben merész lépésnek tűnhetett a főorvosi kinevezése, de az idő bebizonyította döntésünk helyességét. Jadaa főorvos remekül összetudja fogni az embereket, és ennek köszönhetően nagyon jó csapatot kovácsolt az osztály alkalmazottjaiból. Irányítása alatt a részleg zökkenőmentesen vészelte át az új belgyógyászati pavilonba költözés megterhelő időszakát, de a koronavírus-járvány első hulláma során a sürgősségi részleg vezetőjeként is ugyanúgy bizonyította rátermettségét. “– méltatta külföldi származású kollégája munkáját Miroslav Jaška kórházigazgató.

(komaromonline.sk, forrás AGEL SK)

 

Hozzászólások

hozzászólás