komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Két modern sportpálya készül az Eötvös Utcai Alapiskolában

MEGOSZTÁS:

 

A napokban hivatalosan átadták az Eötvös Utcai Alapiskolában a multifunkciós műfüves sportpályát és a végéhez közeledik a korszerű atlétikai pálya kialakítása is, melynek köszönhetően nem csak a gyerekek mozgási lehetőségei bővülnek, de végre újra lehetnek atlétikai versenyek a Komáromi járásban. A megközelítőleg 200 ezer eurós beruházás ünnepélyes átadására a tervek szerint ősszel egy komáromi iskolák közti atlétikai verseny lebonyolításával kerülne sor.

Az 50 ezer euróból kialakított műfüves multifunkciós, palánkkal, kézilabdakapukkal, kosárlabdaállvánnyal felszerelt pályát az iskola területének egy kihasználatlan részén alakították ki.

Az atlétika, ami az egyik legnépszerűbb és legnagyobb tradícióval rendelkező sportág, hiszen már az első ókori első olimpián is összemérhették a tudásukat a sportolók, különböző futó-, ugró-, dobó-, gyalogló- sportágak összefoglaló neve. Hogy mindezekben kipróbálhassák ügyességüket és fejleszthessék képességeiket az iskola diákjai, többfajta szabadtéri sportpálya kivitelezése folyik az iskola udvarán.

 

 

Évezredek óta töretlen népszerűségnek örvend a futás, amit az atlétikai sportok királynőjének is tartanak. Szeptembertől az iskola diákjai már nem a régi salakos futópályán versenghetnek egymással, hanem egy modern 250m hosszú négysávos pályán. Külön érdekessége a pályának, hogy az egyik egyenes szakaszon kiépítésre került egy öt sávos pálya, amelyen a 100 méteres síkfutásban mérhetik össze az erejüket és gyorsaságukat a gyerekek, valamint távolugró és súlylökő szektort is kialakítottak a pálya mellett. A futópályát a legmodernebb burkolattal látták el. A pálya központi részébe pedig három homokos röplabdapálya, és egy 30 x 50 m-es füves futballpálya kapott helyett.

„Szeretnénk a jövőben különböző szintű atlétikai versenyeket szervezni. Már jeleztük is a Nyitra megyei oktatási hivatalnak, hogy a járási szintű versenyek lebonyolítását magunkra vállaljuk. Mindezidáig a komáromi járás egyik iskolájában sem volt az atlétikai versenyek lebonyolítására alkalmas sportpálya. Az összes versenyt Újvárban tartották. A későbbiekben akár nemzetközi szintű diákversenyeket is tarthatunk, de terveim közt szerepel, hogy elindítunk egy bajnokságot a komáromi iskolák közt is. A lényeg, hogy az atlétika komoly tradícióját vissza tudjuk hozni a városunkba. “– ismerteti a jövőre néző terveiket Majer Péter az intézmény igazgatója.

 

 

Az Eötvös utcai Alapiskolában két évvel ezelőtt nyitottak sportosztályt. Ma már a két osztályban összesen 43 tanuló élvezi az emelt szintű, heti öt testnevelésóra előnyeit. „Nagy előnyt jelent számunkra a jövőre nézve, hogy szeptembertől meglesz a foglalkozásokhoz szükséges teljes felszerelés és biztosítva lesznek az egyes sportágak gyakorlásához a megfelelő feltételek. Természetesen nem lesz minden tanulónkból élsportoló, de nem is ez a kizárólagos célunk. Mi arra törekszünk, hogy diákjaink felnőtt korukra sportszerető, kötelességtudó, kitartó emberekké váljanak.”

Az iskola nagy gondot fordít arra, hogy a gyerekek minél több területen, és ez nem csak a sportra vonatkozik, kipróbálhassák ki az ügyességüket és megtalálják a készségeikhez és affinitásukhoz leginkább közelálló sportot, művészeti ágat vagy tantárgyat.

A sporttehetségkutatás részeként az intézmény szerződést kötött a legtöbb komáromi sportklubbal a kiemelkedő sporttehetségek gondozására, és a versenysportra való felkészítésre.

 

 

„Sajnos a járványügyi szigorítások időszakában az iskola tornatermét nem használhattuk, csupán a szabad levegőn mozoghattak a gyerekek. A felsőbb évfolyamok tanulói pedig, akik online oktatásban vettek részt, részben nélkülözték a testnevelés órákat, aminek a következtében észrevehetően leromlott a kondíciójuk. A gyerekeknek a kognitív képességeik, a koordinációs készségük és az immunrendszerük működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgás.” – teszi hozzá Majer Péter, majd befejezésül megjegyzi, hogy reméli hamarosan végre elfelejthetjük ezt az időszakot, és szeptembertől, amikor már egy megújult iskolában várja majd a tanulókat a becsengetés, már önfeledten és örömmel használhatják a mindennapokban az új sportpályákat a tanulók.

(komaromonline.sk, JN)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás