komaromonline.sk
MOZAIK
Két éves a KALICKA- a komáromi régió egyetlen szabadulószobája
  •   

“Ha össze kell kovácsolni a csapatot… Ha be kell indítani a bulit… Ha a családnak már túl sok volt a vurstli… Ha csak jól jönne egy kis adrenalin-endorfin kombó…”- áll a komáromi szabadulószoba, a Kalicka honlapján. De mi is az a Kalicka?

A Kalicka ugyanúgy két évvel ezelőtt augusztusban nyitotta meg a kapuit mint a Tatra Mozi. Nagyon jó, hogy van mozink és szabadulószobánk is, hisz lehetőséget kínálnak a szórakozásra, kikapcsolódásra. Egyet viszont észben kell tartani, egészen másféle szórakozást kínálnak. A mozival a múlt heti születésnap kapcsán már foglakoztunk, így most szeretnénk figyelmet fordítani az igényes szórakozás komáromi fellegvárára, a Kalickára, a komáromi régió egyetlen szabadulószobájára.

A Kalickáról tudni illik, hogy egy szabaduló játék, ami a hivatalos definíció szerint ” egy játék, melyben a résztvevőknek meghatározott időn belül logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutni egy szobából vagy szobarendszerből”, a Kalicka ettől abban különbözik, hogy nincs időkorlát, Addig dolgoznak a csapatok, ameddig nekik jólesik. A Kalicka ötletgazdája Tóth Gábor, matematika-fizika szakos tanár, aki a feleségével, Matyi Gabriellával valósította meg a Kalickát, melyben már a harmadik játék fut, és körvonalazódik a negyedik is.

 

 

A létrehozás ötlete két irányból jött. Az egyik irány az volt, amikor néhány éve Gombaszögön játszottunk egy ilyen játékot, és lehet, hogy kicsit lemaradtam a világtól, de akkor találkoztam először ezzel a szabaduló játékos dologgal. Megtetszett a dolog. Pár hónappal később költöztünk, és nem gondoltuk át pontosan, hogy mi legyen a régi lakásunk sorsa, és nagyon a szívünkhöz is nőtt. Szerettük volna valami értelmes tartalommal megtölteni, ekkor jött ez a szabaduló játékos ötlet. 2016 nyarán el is indítottuk.”- mesélte protálunknak Tóth Gábor.

 

 

Amikor létrehoztuk, akkor az igényes szórakoztatás volt a cél, és ez működött/ működik is. – folytatja- Tulajdonképpen az utóbbi fél évben kezdtünk el azon gondolkodni, lehet, hogy több van benne. Például, nyertünk pályázatot arra, hogy egy internetes oldalt csináljunk, ami tulajdonképpen egy egyszerhasználatos, nappaliban lejátszható szabadulós játék lesz. Ott a tanítási tartalom elég intenzíven jelen lesz. Egyelőre még csak ennek a projektnek a végére látunk el a kreatív, nagyon ügyes barátaimmal. Ez a játék el fog készülni, és ebben már lesz tanítási vagy legalábbis tanulásra inspiráló tartalom.

 

 

A Kalicka Nest néven elindított konverzációs órák szintén arra utalhatnak, hogy a Kalicka több mint egy sima szabadulós játék. Ezeket angol nyelven a feleségem vállalta, szlovák nyelven pedig kedves barátunk, Lehotka Szilvia. Azt vettük észre, egy csomó nyelvtanulónak nem feltétlenül arra van igénye, hogy nyelvtani szabályokat tanuljon, hanem egyszerűen legyen tere kötetlenül használni a nyelvet. Ezeket a társalgási órákát szeptembertől szeretnénk folytatni. A fenti két konkrétumot el merem árulni, de természetesen még van egy -két dolog a tarsolyunkban, ami afelé vezetne, hogy az érdekes, szórakoztató, tanulságos jellegge mellett valamiféle művelődésre, tanulásra inspiráló műhellyé váljon a Kalicka. “- válaszolta Tóth Gábor arra a feltett kérédésre, hogy a Kalicka szimplán csak egy játék-e, vagy van mögötte tanítási tartalom is.

 

 

Az érdeklődésre pedig csak annyit tudnék mondani, hogy Komáromban vannak nyitott emberek. Amikor két éve nyáron megnyitottunk, ha jól emlékszem augusztusban kicsit rá kellett izmozni arra, hogy legyen némi sajtója a játéknak. Végül ez a sok különbőző sajtó megjelenés valahogy generált egy természetes érdeklődést. Már rögtön az első nyáron jött ide egy ifjúsági tábor, és akkor egy nap lement 5-6 játék. Tulajdonképpen ez az állandó érdeklődés létezik a mai napig. Azt viszont tapasztaljuk, ha lustaságból vagy egyéb elfoglaltságaink miatt nem figyelünk oda a marketingre, -mihelyt inaktívabbak vagyunk a Facebookon, újabban az Instagramon is- az megmutatkozik az érdeklődésben.”

 

Tóth Gábor a Kalicka ötletgazdája (fotó/komaromonline.sk)

A statisztikát elég szigorúan vezeti, ám ennek ellenére sem árulta el, hogy mennyi játék ment már le a Kalickában, vagy azt, hogy hányan játszottak már. Mint mondta, “ez legyen üzleti titok, de azért annyit elárulok, hogy a legmeszebb hely ahonnan jöttek az New York volt. Igaz, ők rokonok voltak. Szigorúan véve pedig a legtávolabbi helynek Szeged, Zólyom és Linz számít.”

Ezúton is kívánunk boldog születésnapot és további elégedett játékosokat a Kalickának!

(komaromonline.sk – MA, fotók: Molnár Gábor és Molnár Mónika)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook