komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Két év alatt 1800 daganatos beteget kezeltek Komáromban

Két évvel ezelőtt, november 19-én fogadta az első betegeket a komáromi kórház komplex onkológiai központja. Elért eredményeinek köszönhetően rövid idő alatt sikerült felkerülnie Szlovákia onkológiai térképére. A gyógyítás terén elért kiváló eredmények és szakmai sikerek hátterében kiváló orvos-technikai felszereltség, kiemelkedő szakorvosok, kitűnő menedzsment és rövid várakozási idő áll. Folyamatos működése, a betegek kezelése, – szigorú járványügyi előírások betartása mellett – is biztosított volt. Az elmúlt két évvel és az onkológia központ jelenlegi helyzetével kapcsolatos kérdésekre Pavel Demeter, az onkológiai osztály főorvosa válaszolt.

Hogy értékelné a központ elindítása óta eltelt időszakot?

Az elmúlt két év megmutatta, hogy egyre több egészségügyi intézmény, még az ország távolabbi helyeiről is komoly és megbízható központnak tart minket a daganatos betegek kezelésére. Mostanáig több mint 1800 beteget gyógyítottunk és 33 ezer esetben alkalmaztunk sugárterápiát. Naponta átlagban 65 beteg számára biztosítjuk a sugárkezelést. Kórházunk összesen 5 millió eurót fordított a daganatos betegek gyógyítására. A gyógyult betegek számában mérhető kiemelkedő eredményeinkhez azonban önmagában mindez nem lett volna elég. Kellett hozzá az elhivatott szakorvosi kollektívánk is. Összeszokott, lelkes, kitartó és a betegekért a végsőkig harcoló csapat vagyunk. A szó jó értelmében kicsit „őrültek “vagyunk mi itt mindannyian. Pontosan tudjuk egymásról, hogy kinek mi az erőssége és aszerint osztjuk szét a feladatokat. De egy dologban megegyezünk, mindannyian elmegyünk a végsőkig a betegeink gyógyulása érdekében.

 

Pavel Demeter, az onkológiai osztály főorvosa

Ha egy dolgot kellene, mint legfőbb pozitívumot kiemelnie, akkor mi lenne az?

A betegek elégedettsége és a rengeteg pozitív és hálás visszajelzés. Nemcsak felénk. Másoknak, sokszor sorstársaiknak is tovább adják jó tapasztalataikat, amivel reményt, bizakodást nyújtanak számukra. Kiemelném még, hogy elindítottunk egy közös prevenciós tervet a régió nőgyógyász szakorvosaival, hogy minél több hölgyet vonjanak be az onkológiai megbetegedések megelőzését szolgáló szűrésekbe.

A kezelések során mi a legfőbb hozadéka a Szlovákiában és Csehországban is egyedinek számító Halcyon típusú lineáris gyorsítónak?

Ha objektívek akarunk lenni, akkor azt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a komáromi kórház onkológiai központja két éve kezdte meg működését, és a szlovákiai viszonyok közt ilyen rövid idő alatt nem lehet komoly tradíciót kiépíteni. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy a legjobb „reklám “a gyógyult betegeink elégedettsége. És nem csupán a kezelések minőségével, de kollektívánk betegekhez való viszonyulásával is. Visszatérve a kérdésre, a nálunk alkalmazott korszerű lineáris gyorsító legfőbb előnye, hogy gyorsan, célzottan, az egészséges szövetek roncsolása nélkül pusztítja el a daganatos sejteket. Szlovákiában évente 30 000 új daganatos beteget diagnosztizálnak. Az ő gyógyulási esélyeiket nagyban javítja ezzel az alattomos betegséggel szemben, ha időben egy olyan intézménybe kerülnek, mint a miénk.

Régiónkban melyek a leggyakoribb daganatos megbetegedések?

A leggyakoribb daganattípus a mellrák, majd ezt követi a végbél, a tüdő, a prosztata és az orr-fül-gége területéhez tartozó megbetegedések. Betegeink életkora úgy 25 és 95 év között mozog. Rendkívül fontos, hogy minden egyes esetben személyre szabott terápiát alkalmazzunk. A legfontosabb azonban a megelőzés, és a daganatos betegségek korai felismerése. Közismert, hogy jobb kimenetelt, eredményesebb kezelést tesz lehetővé, ha még kezdeti stádiumban sikerül felállítani a diagnózist. A rákos megbetegedéseknek négy stádiuma van meghatározva. Mindegyiknél 20-40%-kal romlik a beteg gyógyulási esélye. Ennél a betegségnél, versenyt futunk az idővel. Célunk, hogy egy betegünknek se kelljen egy hétnél tovább várnia a kezelésre.

 

 

A jövőre nézve milyen fejlesztéseket terveznek?

Hosszú ideje várunk az onkológiai pavilon felújítására. Az elmúlt két évben azt láttuk, hogy az épület és annak technikai paraméterei jóval elmaradnak az onkológiai részleg orvos-műszaki felszereltsége mögött. Jó lenne, ha nem csak a kezelések terén tudnánk a betegeinknek az országos átlagnál magasabb színtű ellátást biztosítani, de a járóbeteg részleg rendelőiben és a fekvőbeteg osztály kórtermeiben is. A tervezett felújítást azonban a koronavírus-járvány miatt a kórház kénytelen volt elhalasztani.

A koronavírus-járvány mennyiben befolyásolta az onkológiai központ működését?

Minden erőnkkel azon igyekeztünk, hogy ugyanolyan tempóban, az előzetes kezelési protokollokat követve tudjunk kezelni mindenkit. Szigorú járványügyi előírásokat vezettünk be, és ezek betartása mellett, a megszokott módon működött központunk. Az adatok alapján azonban elmondható, hogy csökkent a pácienseink száma. A kijárási korlátozások, járványügyi szigorítások miatt kevesebb új beteget diagnosztizáltak és utaltak be hozzánk. Remélem, hogy tévedek és a csökkent betegszám nem erre vezethető vissza, mert ha igazam van, akkor azt jelenti, hogy a koronavírus miatt más komoly betegségek kezelése háttérbe szorult az egészségügyi rendszerben.

(komaromonline.sk, AGEL SK)

Hozzászólások

hozzászólás