komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kehila-díjat kapott Gazdag József komáromi újságíró

Az elmúlt évtizedek hagyományait követve a Komáromi Zsidó Hitközség idén is bekacsolódott a Zsidó Kultúra Európai Napja nemzetközi rendezvénysorozatba. Szeptember 6-án, a járványhelyzetre való tekintettel, a Menház kertje helyett a világhálón találkoztak a zsidó hagyományok iránt érdeklődők Ausztráliától, Izraelen, Svájcon és Magyarországon át Szlovákiáig.

A délután első részében a júniusban elmaradt Mártírnapra került sor. A Vészkorszak helyi és régióbeli áldozataira Darvas István budapesti főrabbi és Zucker Immánuel főkántor emlékezett. Paszternák András, a Komáromi Zsidó Hitközség programkoordinátora a helyi gettó felállításának körülményeit idézte, beszélt az interneten keresztüli főhajtás nehézségeiről, a március óta hiányzó közösségi életről.

A közelgő zsidó ünnepekről Miklós Dóra, a Zsblog főszerkesztője tartott előadást. A zsidó újév és az engesztelés napja eredetéről, szokásvilágáról és a gyakorlati tudnivalókról hallottak az érdeklődők. A nap folyamán Vadász Magda tolmácsolta szlovák nyelvre az elhangzottakat.

 

 

A Kehila-díjak átadása sem maradt el. 2003 óta ezzel az elismeréssel köszöni meg a helyi közösség mindazok munkáját, akik a zsidó kultúra, a hagyományok, az elnéptelenedett hitközségek emlékének ápolása terén fontos küldetést teljesítenek. 2020-ban Matúš Zelieska (Léva – az elpusztított zsidó közösségek emlékének ápolásáért), Miklós Dóra (Budapest – online oktatási programok szervezéséért), Gazdag József (Komárom – az idegengyűlölet és az antiszemitizmus elleni példaértékű kiállásáért) és Verbó Katalin (Tatabánya – a Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesületben végzett tevékenységéért) részesült elismerésben.

Zárásként Paszternák Tamás főszervező és Miklós Dóra mutatta be Klein Judit énekesnőt, akinek jóvoltából a zsidó zene dallamai csendültek fel élőben Budapestről. Ő és a Haverim zenekar vidám pillanatokat szerzett minden résztvevőnek. Az ismert számokat – ki-ki odahaza – együtt dúdolta a művészekkel.

Köszönet mindazoknak, akik a szervezésben közreműködtek és azoknak is, akik velünk tartottak! Találkozzunk mihamarabb személyesen is a Menházban!

(Komáromi Zsidó Hitközség)

Hozzászólások

hozzászólás