komaromonline.sk
HÍREK
Katakombák, kazamaták vagy pincerendszer van a Klapka tér alatt?
  •   

A napokban a Klapka tér alatti katakombák létezéséről számoltunk be, ahová a városi hivatal alkalmazottjai Majerík László vezetésével a városi hivatal pincéjének falán talált rést kibontva jutottak be. Portálunk e „katakomba ügyben” felkereste a városi hivatal illetékes szakértőjét, Gráfel Lajost, akit erről a földalatti rendszerről kérdeztünk.  

Gráfel Lajos többek között elmondta: „A fotókon látható föld alatti boltíves folyosókat, illetve helyiségeket nem nevezném katakombáknak, hanem a Zichy palota alatt található pincerendszer egy részének. Azért csak egy részének, mert van egy fal a Klapka étterem alatt, ott nem lehet tovább jutni és nem tudjuk mi van a fal mögött. Természetesen én is voltam lent ezekben a helyiségekben, talán két hete, amikor is az épületek tervrajzai alapján ’feltérképeztük’ a helyet. Megállapítottuk, hogy ezek nem újonnan felfedezett helyiségek, ezekről a boltíves folyosókról már régóta tudunk, csak nem voltak hozzáférhetőek. Legelőször 1979-ben jártam ott lent, amikor a múzeum felújításán dolgoztunk. 1991-ben, amikor a Klapka teret újítottuk fel és a szobor talapzatán dolgoztunk, elég mélyre leástunk, de azon a helyen nem találtunk földalatti folyosókat. Megtaláltuk viszont az egykori kút helyét, amelyet jelenleg a téren egy üveglap szimbolizál. Ezzel kapcsolatosan megjegyezném, hogy a belváros alatt ép állapotban található működő, vagy már nem használt csatornahálózat is húzódik. Ezen kívül a városháza közvetlen közelében találtunk egy 3×3 méteres boltíves helyiséget, amelyet nem tudtunk pontosabban beazonosítani, hogy víztartálynak vagy valami más célból épült volna. Ezt a helyet a Klapka téren egy bronz fedéllel jelöltük meg. Akkor az a legenda terjedt el erről a helyről, hogy ez volt a város ’börtöne’. De tudományos szempontból ezt nem tudom megerősíteni. És természetesen, amit nem tudok tudományosan vagy régészeti szempontból alátámasztani, azt nem közölhetem tényként.”

A kibontott fal – lejárat

A szakembernél rákérdeztünk a sokat emlegetett, a két országot a Duna alatt összekötő alagút létezésére is. Gráfel Lajos elmondta, hogy eddig egyik archívumban sem talált rá semmiféle utalást.

(komaromonline.sk)

Kapcsolódó cikkek:

Mégis vannak katakombák a komáromi Klapka tér alatt? – EXKLUZÍV FOTÓK

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook