komaromonline.sk
HÍREK
Kard Rendje Révkomárom
  •   

Elég sok sportág megvetette már lábát szerény városkánkban, hol több, hol kevesebb sikerrel. A klasszikus konditermektől, a futballon, a kosárlabdán és röplabdán át egészen a crossfittig, illetve akrobatikus sportokig minden elérhető. Ám mit csinálhatunk akkor, ha kicsit a múltba vágyunk? Van rá lehetőség? Van!

fotó/szerző

Bátorkodtam egy lépéssel közelebb kerülni egy közösséghez, így egy beszámoló keretein belül el is mondanám, hogy bizony nem bohóckodásról van szó. Komáromban már több mint tíz esztendeje lehorgonyzott a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola egyik csapata. Az egyesület nagyon komoly tanulási és oktatási tevékenységet folytat, ugyanis nem hagyományőrzős csapkodással foglalkozik, hanem a tényleges európai középkori harcművészettel. Ez azt jelenti, hogy a 14., 15. és 16. századi vívómesterek kódexeiből rekonstruálják a kard-, tőr-, bot-, fattyúkard- és ökölvívás művészetét. Ha erről bizonyítékot szeretnénk találni, akkor az interneten utána járhatunk Fiore dei Liberi, Joachim Meyer, Johannes Lichtenauer vagy akár Paulus Hector Mair munkásságának.

Sport, történelem, oktatás és nevelés egy helyen? Igen! Többek között a közösségben lehetőség van belecsöppenni a lovagi kultúrába is, és elsajátítani azokat az erényeket, amelyek egy megfelelő kiállást biztosítani tudják az embernek. Mindemellett a történelem tényszerű rekonstruálása és a megfelelő erőnlét sem maradhat el.

fotó/szerző

Hogyan is működik? Ugyanúgy, mint minden más sportegyesület, avagy szabadidős tevékenység. A csapattagok minden héten kétszer találkoznak. Egy tanuló-vívóedzést és egy erőnléti edzést iktatnak be a hétköznapjaikba. Ezen felül több alkalommal a csapatok találkoznak hagyományőrző fesztiválokon, avagy közösen szervezett rendezvényeken, pl. várcsatákon, vívótornákon. A vívóedzés mindig egy rövid átmozgató gyakorlatokkal indul az izom- és egyéb sérülések elkerülésének érdekében. Majd a résztvevőktől függően az oktatók kettéválasztják a csapatot kezdőkre és haladókra. Az alapok tanításától, a leírt technikákon át, a párbajokig és csatákig minden étlapra kerül ezen az alkalmon. Havi három alkalommal hosszúkard edzést, egy alkalommal speciális (tőr, bot, birkózás) edzést tartanak, illetve négy alkalommal erőnléti tréningre is sor kerül. A saját testsúlyos edzés, az izmok erősítése, a reflexek és az állóképesség fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy kivitelezhető legyen mindaz, amit a történelem az utókorra hagyott.

Biztos drága, avagy nem? Igen és nem! A mai világban a legtöbb sport és hobbi költséges, ez tény és a történelmi vívás sem kivétel ez alól, de mint mindenhol, itt is megvan a lehetőség, hogy az ember jól érezze magát és a pénztárcája se molylepkék fészkébe torkoljon. A havi terembérleten, egy gyakorló ütőkardon, egy jó kesztyűn kívül már csak a sportos ruházat szükséges ahhoz, hogy az ember elkezdje, és hobbi szinten belekóstoljon a történelem egy részébe (az információkból kiindulva, havi tizenkét euró terembér és egyszeri ötven eurós beruházás az alapokra). A megfelelő tudás elérése után, így már résztvevője lehet bárki a közösségi eseményeknek, karácsonyi hétvégéknek, edzőtáboroknak, várcsatáknak. Ha belegondolunk, hogy egy futball cipő is drágább, mint ötven euró, illetve egy havi konditermi bérlet sem olcsóbb, akkor ténylegesen elfogadható keretek között űzhetjük a történelmi a vívást régiónkba.Kiknek ajánlott? Tizennégy, tizenöt éves kortól kilencvenkilenc éves korig bárkit szívesen látnak a csapatok, aki szeretne egy kicsit kimozdulni a szürke hétköznapokból és a múltba kacsintana, illetve enyhe extrémitással megtöltené a heteit. Nem titok, hogy azért „extrém sportként” is emlegethetjük, ugyanis kisebb sérülések (kék, zöld foltok) előfordulhatnak, de igazából nem várhatunk mást, hisz fegyverekkel dolgozhatunk. Az enyhe fájdalmat kárpótolja a vidám és családias hangulat.

Hol és mikor? Komáromban szerdán 16:30-tól a Mariánum Egyházi Iskola tornatermében, csütörtökön 17:00-tól a Selye János Egyetem konferencia központja melletti parkolóban (a komáromi erőd előtt).  Győrben minden kedden és csütörtökön 18:30-tól a Lukács Sándor Szakközépiskolában. Budapesten szintén kedden és csütörtökön 19:00-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar I. emeleti tornatermében. Bővebben olvashatunk és érdeklődhetünk a www.kardrendje.hu honlapon illetve a www.facebook.com/kardrendjerevkomarom és a www.facebook.com/kardrendje oldalakon.

(Károly Zsolt)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

About the author

komaromonline.sk

Like Us On Facebook