komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Karanténzár alá került az egyik harcsási lakóház – COVID-19

 

Abból kifolyólag, hogy a hétvégi tesztelés során kimagaslóan magas volt a pozitív tesztek száma a nagyharcsási városrészben, a komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) elrendelte, hogy Komárom városa biztosítsa a karanténintézkedések betartását a térségben.

Denisa Masárová, a közegészségügyi hivatal vezetője csütörtökön elmondta, hogy a hétvégi szűrés során a Komáromban 12 336 mintát vettek le, ebből 164 lett pozitív, ami 1,33 százalékos pozitivitást jelent. Ezzel szemben Harcsás városrészben a 183 letesztelt személyből 8 lett pozitív. Ez 4,37 százalékos pozitivitást jelent.

A kimagaslóan magas fertőzöttségi ráta csökkentésének és a Covid-19 vírus terjedésének megelőzése érdekében a városnak gondoskodnia kell a Nagyharcsás 61-es számú lakóház közvetlen környezetében a közterületek fertőtlenítéséről.

Továbbá a Komáromi Városi Hivatal köteles megszervezni és biztosítani, hogy az érintett lakóházban minden “érintett” részt vegyen a RT-PCR módszerrel végzett szűrővizsgálaton.

A közegészségügyi hivatal a város feladatkörébe sorolta, az ott lakó, megfertőződött lakos, illetve a velük közvetlen kapcsolatban lévő személyek, karanténkötelezettségének betartatását. Amennyiben a hatóságok karanténszegést észlelnek, azt azonnal jelenteniük kell a közegészségügyi hivatalnak. Ez esetben az önkormányzat köteles biztosítani, hogy a karanténszegő lakosok a szabad mozgása korlátozva legyen.

“A közegészségügyi hivatal rendeletét mindenképpen kötelezően betartjuk. A PCR teszteket már abszolválták azok a lakosok, akiknél az antigénteszt kimutatta a fertőzést. Ezen kívül, most hétvégén ismét leteszteljük az érintett lakóház minden lakosát. Továbbá rendszeresen konzultálunk és szorosan együttműködünk az állami rendőrséggel is, akik – úgy, mint a városi rendőrség járőrei – ellenőrzik a lakóházhoz vezető utakon a harcsási lakosok mobilitását és a karantén betartását, abban az értelemben hogy a fertőzött személyek ne hagyhassák el lakóhelyüket.” – tájékoztatott Varga Tamás alpolgármester.

A városháza utasítására az intézkedés visszavonásig az Arriva társaság leállította a buszközlekedést Harcsás és a város többi része között.

(komaromonline, TASR, kvh)

 

Hozzászólások

hozzászólás