komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A jövő – tiszta, élhető Komárom

2019/3/23

Az ENSZ 47. közgyűlése azzal a céllal, hogy felhívja az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra, 1992-ben március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánította.

A jeles nap megünnepléséhez csatlakozott városunk is. Péntek délután a Klapka-téren készítettek játékos-tudományos feladatokat a szabadidőközpont és a KOMVaK dolgozói a gyerekeknek. A mai napon pedig rendhagyó módon próbálták meg felhívni a figyelmet a víz és a vízközeli élőhelyek fontosságára mindazok, akik csatlakoztak Molnár Marian városi képviselő és a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat által szervezett programhoz, melynek keretén belül megtisztították a Duna-part őrsújfalusi szakaszát és Vadas városrész egyes területeit.

A környezettudatos lakosok munkáját pedig, valljuk be tájainkon az elmúlt években nemigen tapasztalt szorgalommal és lelkesedéssel segítették a városi képviselő testület tagjai ( Patrik Ruman, Marian Molnár, Horváth Attila, Szénássy Tímea, Kovács Dávid, Ipóth Szilárd, Stubendek László, Szabó Csilla), valamint Komárom város polgármestere Keszegh Béla és alpolgármestere Varga Tamás. Rajtuk kívül a a KomPakt p.t., a Domobrana Comorra p.t és a Bastion Comorra p.t. tagjai valamint több komáromi és nem komáromi önkéntes lakos.

 

 

A nap folyamán több mint ötven zsák szemetet, valamint több köbméternyi háztartási hulladékot gyűjtöttek össze. A kérdés csupán az, hogy ennek a „sziszifuszi munkának” meddig lesz meg a látszata, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy amint egy helyen megjelenik az első szemét, a többi lakos már úgy is mindegy alapon „feljogosítva “érzi magát, hogy tovább növelje a hulladékhegyet.

 

 

Vajon miben látják a megoldást a mai kezdeményezés résztvevői? – kérdeztük Keszegh Béla polgármestert: – Nem kívánt örökségként szakadt a nyakunkba a szemétkérdés.  Sajnálatos módon az illegális szemetelők nem tudatosítják, hogy törvénysértő magatartásuk milyen komoly környezetszennyezéssel jár. Ez ellen azonban csak együtt, a lakossággal összefogva tudjuk felvenni a harcot! Bízok benne, hogy együttes erővel sikerül megóvnunk környezetünk és városunk tisztaságát, hiszen ez mindannyiunknak, akik itt élünk, közös érdeke.

A mai, Duna-parti takarítás csupán a kezdet volt. A szervezők remélik, hogy a következő alkalommal még többen csatlakoznak majd a csapathoz.

Hát igen, az ünneplésnek sok módja van. Lehet tartani hangzatos beszédeket, lehet tenni üres ígéreteket és lehet példamutatással, ahogy azt tették a mai napon a komáromi lakosok is.

VIDEO:

(komaromonline.sk-JN, video: MM)

Hozzászólások

hozzászólás