komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Jövő nyáron már vízre bocsájtják a komáromi hajógyárban készülő ALBERTINÁT

Gőzerővel folyik az Albertina szállodahajó építése a komáromi hajógyár műhelyeiben, és ha továbbra is minden a tervek szerint alakul, nem egészen egy év múlva várható az ünnepélyes átadása és vízre bocsájtása.

A száztíz méter hosszú és tizenegy és fél méter széles Albertinát egy komáromi cég tervezte. A belső enteriőrt pedig szintén városunk egyik belsőépítészeti tervezőirodája fogja majd kivitelezni. A vízi jármű elkészültén dolgozó további majd negyvenöt alvállalkozó és beszállító is Szlovákiában bejegyzett cég, ugyanis a megrendelő máltai Riseday cég igazgatója, Ivan Sivák szlovákiai és prioritásnak tartja a hazai gazdaság támogatását.

 

A hajó hátsó része, ahol a vasmacska lesz elhelyezve

„Az elmúlt időszakban rendkívül jó munkakapcsolatot sikerült kialakítanunk a hajógyár vezetőségével. Az általunk felvázolt elképzelésekre és innovatív ötletekre nyitottan, előzékenyen reagáltak. Lehetővé tették, hogy a hajóépítés megszokott módjától eltérően az acélkonstrukció kialakításával egyidőben elkezdődjön a hajó technikai felszerelésének megalapozása is. Úgy gondolom, sehol másutt nem találkoztunk volna ilyen szintű kooperációval.” – dicséri a gyár vezetőségét hotelhajók üzemeltetésével foglalkozó vállalat igazgatója, Ivan Sivák.

 

A komáromi Shipbuilding and Machinery R.T. (SAM) építi a hajó vaskonstrukcióját

Ivan Sivák elmondta, hogy az elmúlt évek negatív tapasztalatai alapján a hajóflottájuk bővítésének tervezésénél kizárólag új hajóban gondolkodtak. Döntésüket nem csupán a hajógyárak árajánlata befolyásolta, de az is, hogy a későbbiekben a téli karbantartás gyorsan beütemezhető és rugalmasan kivitelezhető legyen. Végül a választása a komáromi hajógyárra esett, amin a vállalat üzleti partnerei igencsak meglepődtek, mert nem volt tudomásuk arról, hogy Szlovákiában van ilyen nagy múltú és egykor nagy hírnévnek örvendő hajógyár. Miközben a Magyar Folyami- és Tengerhajózási Részvénytársaság által 1898-ban alapított komáromi hajógyár fél évszázadon át volt a keleti blokk egyik legjelentősebb hajóépítő és javító helye. A statisztikai kimutatások alapján mintegy 1800 hajót gyártottak itt az idők folyamán. A fénykorában 12-14 hajót is vízre bocsájtó ipari létesítményben közel 3800 dolgozó volt foglalkoztatva. Csak sajnos az elmúlt évtizedekben megkopott, majd feledésbe került a régi hírneve.

 

 

Ivan Sivák elmondta, hogy reménykedik benne, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatása a turizmusra csupán átmeneti, ugyanis, ha már az Albertina, mint prototípus megkapja a szlovák Állami Hajózási Felügyelet hitelesített tanúsítványát arról, hogy megfelel az EU-s normáknak, még két hajó elkészítésére kötnének szerződést a komáromi hajógyárral. A luxuskategóriájú Albertinát már most, még elkészülte előtt sikerült nyolc évre bérbe adniuk egy folyami turistautak szervezésére specializálódott cégnek. A tervek szerint négy Duna-menti ország partjai mentén fogja hasítani a habokat, hetente egyszer pedig a pozsonyi kikötőben fog lehorgonyozni.

(komaromonline.sk, forrás és fotók/zivot.sk)

Hozzászólások

hozzászólás