komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Jövő hétfőtől életbe lép a lockdown az oltatlanok részére

 

A Covid- automata megváltoztatásával, amit mai ülésén fogadott el a kormány, a következő három hétben szigorúbb korlátozások vonatkoznak majd az oltatlanokra.

Sajtótájékoztatóján Eduard Heger kormányfő elmondta, hogy a november 22-én életbe lépő korlátozások bevezetésével, ami jelentősen szigorít a legnagyobb veszélyben lévő oltatlanok életén, időt szeretnének nyerni még mielőtt ismételten, ahogy erre februárban már volt példa, összeomlik az egészségügyi ellátórendszer az országban. Több kórház elérte a kapacitása maximumát, egyszerűen nem tudnak több beteget fogadni. Amennyiben nem mérséklődik a betegek száma, Szlovákiának humanitárius krízissel kell megküzdenie.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter még a hétfői sajtótájékoztatóján ismertette, hogy hétfőn 6421 személynek (több mint 70% -ban oltatlanok) lett pozitív a COVID-19 tesztje, miközben az utolsó adatok alapján a kórházakban már 2862 covidos beteget kezelnek. Közülük 258-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre. Mindeközben az országban, a krónikus orvos és nővérhiány miatt, már csak 20 beteget tudnak lélegeztetőgéppel felszerelt ágyon elhelyezni.

A kormányfő kiemelte, hogy míg a kórházak telítve vannak oltatlan betegekkel és más szakterületekről kell elvonni az orvosokat, addig az egyéb diagnózissal küszködő betegek kezelésére korlátozott mértékben van csak lehetőség.

Ennek megakadályozása érdekében a következő szabályok lépnek hétfőtől érvénybe:

A piros, a bordó és a fekete járásokban kizárólag az oltottak, a teszteltek vagy a betegségen átesettek mehetnek munkába. A tesztelést hetente kétszer a munkaadóknak kell bebiztosítaniuk. Amennyiben a védettséggel nem rendelkező személy elutasítja a tesztelést, nem léphet munkába. Az otthon töltött napok fizetésnélküli szabadságként lesznek vezetve.

Hétfőtől az oltatlanok kizárólag élelmiszerboltba, drogériába és gyógyszertárba mehetnek. Az oltási igazolvánnyal és a védettségi igazolással (180 napnál nem régebbi) rendelkezőkre ez a korlátozás nem érvényes.

Vasárnap hasonlóan szigorú, az oltatlanokat érintő tíz napos korlátozást jelentett be Alexander Schallenberg osztrák kancellár is. A szakértők azonban a teljes lockdown felé hajlanak.

(komaromonline.sk, forrás aktuality.sk, nyitókép webnoviny.sk)

Hozzászólások

hozzászólás