vas. jan 19th, 2020

komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Jön a tél, jön az influenza!

  •   

Ahogy egyre nyirkosabbak a reggelek, rövidebbek a nappalok és hidegebbek az éjszakák, úgy kotorászunk egyre gyakrabban a táskánkban zsebkendő után kutatva. Prüszkölünk, köhögünk és panaszkodunk „jaj, már megint elkapott az influenza”. Pedig nem minden náthás megbetegedésért bűnösek az influenza vírusok.

Valójában a két megbetegedést viszonylag könnyen meg lehet különböztetni. Az influenza, amit többnyire A, B vagy annak a C vírusa okoz, cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) vagy a beteg személlyel való közvetlen érintkezéssel viszonylag gyorsan és könnyen terjed, és a megfertőződést követő egy-két napon belül felvonultatja az egész fegyvertárát. Hirtelen magas láz, torokfájás, levertség, orrfolyás, hidegrázás, kínzó izomfájdalom dönti ágynak a beteget. Az influenza vírus károsítja a légutak nyálkahártyáját, gyakran annak elhalását okozza. Ez a folyamat lehetővé teszi különféle baktériumok elszaporodását, az ún. bakteriális felülfertőződést. A gyermekek esetében az egyik leggyakoribb influenzás szövődmény a középfülgyulladás, felnőtteknél pedig a légcső vagy/és a tüdőgyulladás.

A tünetek nagy része pár napig tart, de a köhögés és a gyengeség akár egy-két hétig is elhúzódhat. Abban az esetben azonban, ha a köhögés erős mellkasi fájdalommal jár, azonnal forduljunk orvoshoz, mert megeshet, hogy szövődményként tüdőgyulladás alakul ki.

A hazánkban kapható védőoltóanyagok-vakcinák mind az új, mind a korábban izolált kórokozók ellen kb. 70 %-os védelmet nyújtanak. Már ha időben megérkeznek a gyógyszertárakba…

Komáromban október 1-től gond nélkül beszerezhető az influenza elleni védőoltás, – nyugtatott meg minket városunk egyik háziorvosa, MUDr. Križalkovič Kinga. – amit mindenki a saját háziorvosánál térítésmentesen igényelhet. A hatvan éven felülieknek, és azoknak, akik idült tüdő-, és/vagy szív-és érrendszeri betegségben, cukorbetegégben illetve más krónikus megbetegedésben szenvednek hangsúlyozottan ajánlott, mivel rájuk az esetleges szövődmények nagy veszélyt jelentenek. Szervezetünknek két hétre van szüksége az oltás után, hogy ellenállóvá válljon az influenza ellen, így ha valaki ebben a periódusban fertőződik meg, akkor még nem védett a betegséggel szemben.“

Ahogy a „közönséges” náthás megbetegedésekkel szemben sem, ami általában lassan hatalmasodik el az emberen. Először úgy érezzük „bujkál bennünk valami”, majd elkezd fájni a torkunk, folyni az orrunk, de ha időben ágyba bújunk, forró teával, vitaminokkal és sok pihenéssel meg tudjuk előzni, hogy a betegség ráhúzódjon a légutakra. Mivel a nátha cseppfertőzéssel terjed, gyógyulásig célszerű kerülni a zsúfolt, levegőtlen termeket, hogy elejét vegyük a kór tovább terjedésének.

Szövődmények nélküli náthás megbetegedés esetén ritkán lép fel magas láz, legfeljebb hőemelkedés tapasztalható. Abban az esetben, ha négy-öt nap után sem javulnak a tünetek, vagy erős köhögés lép fel, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

(komaromonline.sk – JN, nyitókép: illusztráció)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás