komaromonline.sk
HÍREK
Jó nehéz – mondta a Jókai-díjról a martfűi tanárnő, a magyar széppróza napján
  •   

A Zichy-palotában nyílt meg, a Múzeumkertben folytatódott és a Kultúrpalotában végződött a magyar széppróza napjának központi ünnepségsorozata február 11-én, vasárnap. Ahogy arról már beszámoltunk, a Magyar Írószövetség választmánya tavaly novemberi ülésén döntött úgy, Jókai Mór születésnapja ezután évente a magyar széppróza napja lesz szerte a Kárpát-medencében.

Megnyitó – balról: Stubendek László, Keszegh Margit és Csütörtöki József

A Zichy-palotában új Jókai-relikviát is bemutattak: Bella, az író szerelme koszorúszalagját, melyre azt írta: „Szülővárosod felszabadulásának ünnepére. Bellád”. Délután három órakor megszólalt a református templom Jókai-harangja, majd Juhász Gyula: Ének Jókairól című versét adta elő Boráros Imre Kossuth-díjas színművész. „Nem mondok én ódát dicséretedre,/ Mint a magyar költészet nagyjai, /Furulyaszó az én versem, merengve/ És andalogva hódol, Jókai!” – szavalta a színész.

Új Jókai-relikvia

„Épp mostanában zajlanak arról viták, hogy ki kell venni az iskolai tananyagból Jókai műveit. Talán az, hogy a magyar széppróza napja Jókait újra a fókuszba helyezi, lehetőséget ad arra, hogy Jókai műveinek taníthatóságát újragondoljuk. Lehet, hogy nem A kőszívű ember fiait, vagy az Aranyembert kell tanítani, hanem esetleg Jókai novelláit. Ebben kellene a magyartanároknak konszenzusra jutniuk” – mondta beszédében Csender Levente József Attila-díjas író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrás miniszterének a levelét Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója olvasta fel. „Az ő regényein nőttünk fel, az ő történetszövése, hatalmas nyelvi gazdagsága és képzelőereje, hihetetlen munkabírása teremtette meg azokat a hősöket, példaképeket, akiknek a fényét a mai zűrzavaros világ kavargó porfelhője tompítja” – áll a miniszter levelében. Ezután a megjelent szervezetek képviselői megkoszorúzták Jókai Mór szobrát. Fejet hajtottak a szobor előtt Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester is.

Boráros Imre szaval

A Kultúrpalota kiállítótermében a közönség megtekintette Porpáczy Zoltán Napi Jókai című kiállítását. A díszteremben, Stubendek László polgármester köszöntője után, Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem tanára adott elő „Jókai helye korának kulturális térképén” címmel.

Molnár Imre felolvassa Balog Zoltán miniszter levelét

Ezután következett az idei Jókai-díj átadása. Előbb Kustyán Ilona, ez értékelő bizottság tagja szólt az idei pályaművek színvonaláról, majd Nick Ferenc, az egyik kiíró, a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke szólt a jelenlévőkhöz, végül Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke mondott rövid köszöntőt. A Jókai-díj, Jókai Mór kezének márványalapon elhelyezett gipszmásolata, Rőszerné Fodor Ágnes martfűi magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárnőé lett. „Jó nehéz” – mondta miután átvette a díjat, majd hozzátette – „Köszönöm mindenkinek!”. Zsille Gábor, a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztálya elnöke, a Magyar Napló versrovatának vezetője és szerkesztője a folyóirat ajándékát adta át.

Jókai-díjas Rőszerné Fodor Ágnes

A magyar széppróza ünnepe kultúrműsorral ért véget, melyben felléptek a Concordia Vegyeskar, Stubendek István karnagy vezényletével, Korpás Éva előadóművész, Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Szabó Viktor színész, valamint a Komáromi Kamarazenekari Egyesület, Medveczky Szabolcs vezényletével.

 

(Fotók: Jakab István, Drozd Milan, Nagy Tamás és komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook