komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Januártól kötelező a konyhai hulladék szelektálása

 

A minisztérium hajthatatlan hiába tiltakoznak a városok, januártól szelektálni kell a konyhai hulladékot. A Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium az Európai Uniós irányelveket követve még az év első felében kidolgozta azt a később elfogadott törvényjavaslatot, mely szerint a 2021 januárjától az ország városaiban és településein kötelező lesz a konyhai hulladék szelektálása is, ill. biogázüzemekben történő felhasználása. Ezt a biohulladékot, vagyis mindennemű élelmiszermaradékot, a tojáshéjtól kezdve a vasárnapi ebéd maradékáig külön kell majd gyűjteni.

A családi házakban élők közt már egyre elterjedtebb a komposztálás, mivel ezáltal csökkentik a szemeteskukákba kerülő hulladék mennyiségét és a komposzttal el tudják kerülni a műtrágya használatát. A háztartási biohulladéknak az a része pedig, amit nem lehet komposztálni, mint a főtt étel maradékai, legtöbbször a háziállatok etető táljába kerül. Városon ez azonban megoldhatatlan.

A városi háztartásokban mindez a kommunális hulladékba kerül. Szlovákiában az egy főre jutó szeméttermelés több 100 kg, aminek a megsemmisítése során üvegházhatásúgázok kerülnek a levegőbe. Az Európai Zöld Megállapodás néven elfogadott uniós klímatörvény, melynek célkitűzése a klímasemlegesség a háztartási biohulladék szelektálásának bevezetésére 2023 – ig adott haladékot, de ennek ellenére Szlovákiában már most januártól kötelező lesz.

A minisztérium hajthatatlan

A környezetvédelmi minisztérium a városok és falvak indokait a projekt januári megkezdése ellen kifogásként kezeli és ignorálja. „A konyhai hulladék gyűjtésének tervezett időpontján a minisztérium nem hajlandó változtatni. Az üvegházhatás mielőbbi csökkentését prioritásként kezeljük. “– jelentette ki Juraj Smetava és Michal Kiča államtitkár a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselőinek.

A ZMOS attól tart, hogy a hulladékgazdákodás jelenlegi rendszere a biohulladék szelektálása mellett összeomlik. „Kijelenthetjük, hogy a városok és falvak objektív okok miatt a legjobb szándék mellett sem tudják teljesíteni januártól a minisztérium elvárásait.” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a ZMOS szóvivője, Michal Kalinák.

Komáromban nemsokára startol a szelektálás

Januártól kötelező lesz az ország városaiban, és településein a konyhai hulladék szelektálása. A projektet az önkormányzatoknak kell előkészíteniük. A lakosság felvilágosítása mellett biztosítaniuk kell a megfelelő tárolóeszközöket, ezek ürítését, elszállítását és ezután a fertőtlenítését.

A konyhai hulladék külön elszállításával megnövekedik az önkormányzatok kiadása, ami Komárom esetében majdnem fél millió euró, de remélem ez nem fogja maga után vonni a szemétdíjak emelését. Mindemellett újra kell tervezni a szemétszállítás logisztikáját és frekvenciáját is. “– nyilatkozta a szelektálás kapcsán Varga Tamás, Komárom alpolgármestere. “A novemberi testületi ülésen a képviselők elé terjesztettünk egy projektet, ami ezt a hulladékgazdálkodásról szóló törvényből adódó kötelesség megoldását mutatja be. Mivel Komáromban 3.300 családi háztól és több mint 9.300 lakótelepi lakástól kell bebiztosítanunk a konyhai hulladék és a használt olaj elszállítását, az önkormányzat ezt saját erőből nem tudja megoldani. Ezért mindenképpen közbeszerzést kell kiírnunk. Mivel egy nagyon új dologról van szó, kevés cég foglalkozik az ilyen szolgáltatással és egyik önkormányzatnak sincs vele tapasztalata.” – fűzte hozzá az alpolgármester.

A gyakorlatban nem lesz könnyű

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a biohulladék gyűjtése még azokban a községekben sem lesz problémamentes, ahol már korábban bevezették a háztartási hulladék szelektálását. A gyakorlat azt mutatja, hogy a családi házaknál bevált komposztálási módot lakótelepi környezetben szinte lehetetlen megvalósítani.

A projekttel kapcsolatban a következő felmerülő kérdés, hogy a háztartási biohulladék elszállítása mellett, hogy milyen gyakorisággal kell majd elszállítani a fennmaradó háztartási hulladékot. „A törvény legalább két hetes elszállítási intervallumot ír elő, de nem tudom elképzelni, hogy a lakótelepi konténerekben a nyári hőségekben ez a moslék milyen reakciót váltana ki. Ezért ezt legalább heti rendszerességgel kell elszállítani. A lakótelepeken a jelenlegi 200 konténer”fészek” lesz kibővítve egy-egy 120 literes speciális, hermetikusan zárható edénnyel, amikbe a lakosok elhelyezhetik a konyhai hulladékot. Az elszállítás során egy kitisztított, fertőtlenített új edényre kell lecserélni. A családi házak mindegyike pedig egy 15 literes kannát kap, amelyet minden héten kirakhatnak a házuk elé a kommunális hulladék elszállítása napján. Ezenkívül minden háztartás az erre a célra használatos zsákokat is kap majd. A családi házas övezetben a lakosok vonalkódos matricát is kapnak, amelyet majd az edénybe kihelyezett zsákra kell ragasztaniuk. Így ellenőrizni tudjuk az elszállított konyhai hulladék mennyiségét. A konyhai biohulladék megfelelő szelektálásával várhatóan jelentősen csökken majd a kommunális hulladék mennyisége. “– mondta Varga Tamás alpolgármester.

A biohulladék szelektálását ez év végéig kell előkészíteniük az önkormányzatoknak.

A városok és falvak vezetősége arra hivatkozva, hogy az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány kezelése miatt nem volt kapacitásuk az átállás technikai előkészítésére. De nem csak a projekt kidolgozására szánt hónapokat veszítették el, de nehéz anyagi helyzetbe is kerültek. Szinte minden városban az önkormányzatok költségvetésének bevételi oldalán százezres, milliós nagyságrendű kiesések vannak elkönyvelve. „Ahogy a legtöbb önkormányzatot, úgy a Komáromit is rendkívül érzékenyen érintette a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet. A jelenlegi aktuális helyzetben, időszűkében, nagyon nehezen leszünk képesek az átállás januári elindítására. “– fűzte hozzá a ZMOS ügyvezető alelnöke Jozef Turčány.

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás