komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ismertették a komáromi kikötő fejlesztésének tervét

MEGOSZTÁS:

Elfogadta az Európai Komisszió a komáromi kikötő stratégiai fejlesztésének dokumentációját. A Master Plan Komárno néven bejegyzett projektet a Közkikötő Rt. július 9-én ismertette a komáromi városházán nyilvános vita keretében.

A századfordulótól kezdve fontos gazdasági és közlekedési csomópontnak számító komáromi kikötő forgalma a 2002-ben történő részleges privatizációja óta, amikor az itt lévő infrastruktúra egy magáncéghez került, egyre jobban csökken. Jelenleg a kizárólag teherforgalmat lebonyolító kikötő kihasználtsága 5-10%-os.

Az elmúlt évek során összesen hét megvalósíthatósági tervet dolgoztak ki. Az egyik variáció szerint egy teljesen új kikötőt létesítettek volna Harcsásnál. A „befutó” terv viszont a jelenlegi rekonstrukciójára épül, ami jóval költséghatékonyabb megoldásnak ígérkezik.

A bemutatott tervezet szerint a jövőben a kikötőt elsősorban a kirándulóhajók és az utasszállító hajók fogadására tennék alkalmassá. A teherhajók rakományának átrakodása pedig a lakóövezetektől távol történne, hogy a munkálatok ne zavarják a lakosság nyugalmát.

„Természetesen figyelembe vettük azt a szempontot is, hogy a nemzeti kulturális műemlékként nyilvántartott a komáromi erődnek a vízről is teljes egészében látszódnia kell” – avatta be a résztvevőket a győztes projekt részleteibe Gabriel Szekeres, a Közkikötő Rt. vezérigazgatója.

Gabriel Szekeres szerint év végéig elkészülhet a megvalósíthatósági tanulmány. Jövőre pedig a tervdokumentum és a környezeti hatástanulmány. A kikötő felújításának projektjét 2015-ben kezdték meg.

A kikötő rekonstrukciójának első szakasza 18 millió euróba fog kerülni. A költségeket Európai Uniós támogatásokból fedezik majd.

(komaromonline.sk, TASR)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.