komaromonline.sk
HÍREK
Intim testtájaink csúcsformában – INTIM TORNA
  •   

Kevés nemzet büszkélkedhet annyi tudóssal, feltalálóval, kutatóval, mint a magyar. És ezt mi, magyarok tudjuk, büszkék is vagyunk rá, de sajnos nem biztos, hogy Amerikában, vagy Equádorban is tisztában vannak a lakosok ezzel a ténnyel. Egy dolgot azonban biztosan tudnak, hiszen oktatják, tanulják és gyakorolják a Kriston Intim Tornát, aminek az elmúlt harminc évben nők ezrei köszönhetik visszanyert egészségüket és önbizalmukat. És most végre Szlovákia egyetlen szakképzett KIT trénerének, a dunaszerdahelyi Mórocz Magdolnának köszönhetően eljutott Komáromba is. De vajon kinek és milyen problémák esetén ajánlott az intim torna?

fotó/Mórocz Magdolna blog

– sóhajt fel Magdolna, majd kedvesen mosolyogva folytatja – Norvégiában két évvel ezelőtt, a felnőtt kori panaszok megelőzése érdekében, az intim torna bekerült az óvodai egészségnevelő programba is. Nincs sem alsó, sem felső korhatár. Kelet-Európában azonban az intimitással, a szexualitással összefüggő témák a mai napig tabunak számítanak még családon belül is, és sajnos az iskolákban sem igazán megfelelő az egészségtudatos- és a szexuális oktatás. Így nincs, aki elmagyarázza a gyerekeknek, fiataloknak, hogy a kismedencei izmainknak ugyanolyan szükségük van a karbantartásra, az edzésre, mint mondjuk a láb, vagy a has izomzatának. A kevés mozgás és az ülő életmód következtében ma már a fiatal lányok közül is sokan szenvednek a kismedence kimenetelét lezáró izomlemez, a gát gyengülésétől.

Mórocz Magdolna

Melyek azok a tünetek, amikre érdemes odafigyelnünk?

A Kriston Intim Torna célja a végbél záróizmának, a hüvelynek és a húgycső záróizmának a megerősítése. A legtöbb esetben az erejét vesztett záróizom első tünete a „ne nevettess, mert bepisilek” érzés, ami később egyre súlyosbodó és az életminőséget egyre jobban rontó inkontinenciává alakul át. De vannak kivételek is, például azoknál a nőknél, akik gyermekkoruktól székletürítési nehézséggel, esetleg krónikus hasmenésekkel küszködnek, előbb gyengül a végbél kötőszövete, ami előbb aranyér kialakulásával, illetve szél- és székletmegtartási panaszokkal járhat. Általában, ha ezek közül valamelyik gátizom gyenge, akkor a hüvely izomzata is az, ami viszont már nem csak az egészségre, de a szexuális élet minőségére is kihat.

Mennyire gyakoriak ezek az intim táji problémák?

Míg az inkontinencia a nők 20-30%-át érinti, addig a hüvely izomzatának gyengesége az egy gyermeket szült nők 50%-át, a kétgyermekes anyukáknak pedig a 65%-át érinti. De a szülésen kívül a vaginán keresztül elvégzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is nagyban hozzájárulnak a hüvely izomzatának meggyengüléséhez, tágulásához. Sokszor a nők csak akkor tudatosítják – a partnerük viszont annál hamarabb, hiszen a szexuális együttlétek során a tág hüvely nem fogja feszesen körbe a hímvesszőt – vaginájuk alaptónusának gyengülését, amikor már nem csupán a nemi életük minősége, a hüvelyi orgazmus készségük romlik meg, hanem gyakran küszködnek visszatérő fertőzésekkel, gyulladásokkal is.

Előadás közben (fotó/GútaTV)

Mi okozza ezeket a fertőzéseket?

Amennyiben a hüvely nem záródik megfelelően, úgy fürdés, úszás közben könnyen bekerül a víz a szervezetbe, ami fertőzések forrása lehet. Érdemes odafigyelni az olyan jelekre, mint a fürdés után érezhetően kicsordogáló víz, a tampon lecsúszása, illetve ha bizonyos mozdulatok (gyertyaállás, guggolás, szeretkezés) után kínos hang kíséretében távozik a hüvelyből a levegő.

Mennyi idő elteltével érezhető már a javulás?

A KIT alaptréning tizenkét órás. Az itt elsajátított edzésprogram két részből áll. A reggeli gyakorlatsorra nagyjából három percet kell szánni, míg az esti úgy hét-nyolc percet vesz igénybe. A javulás kulcsa a rendszeresség. Amennyiben valaki pontosan követi a gyakorlatokat és kihagyás nélkül végzi, az eredmény nagyon hamar, stressz-inkontinencia esetén már egy hónap után javítja az életminőséget, a felnőtt lét örömteli megélését.

A fent említett panaszokon kívül még milyen betegségek tüneteinek a csökkentésében, illetve orvoslásában nyújt segítséget az intim torna?

Mivel a KIT módszerrel az egész kismedence izomzata megerősödik, javul annak vérellátása, ami nagyban elősegíti a méhsüllyedés, aranyér, krónikus hüvelygyulladás, PCOS, menstruációs görcsök okozta problémák megszűntetését. A férfiak esetében a tudatos KIT alhasvédelem észrevehetően növeli a libidót, a potenciát, az erekció mértékét, segít a magömlés idejének szabályozásában, elősegíti a tesztoszteron képződést, védi a prosztatát, mindemellett pedig hatékonyan támogatja a herevéna-tágulatok, valamint az aranyér kezelését és visszahúzódását.

Az elmúlt tíz évben rendszeresen tartottál tanfolyamokat Győrben, Dunaszerdahelyen, Gútán… Mikor lehet veled legközelebb Komáromban találkozni?

Szeretettel várok minden előzetesen regisztrált jelentkezőt novemberben is (momagdi@realmail.sk ) a Kriston Intim Torna tréningen.

(Janković Nóra, komaromonline.sk)

 

 

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

About the author

komaromonline.sk

Like Us On Facebook