komaromonline.sk
VÁROS
Indul a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny
  •   

2019/4/30

Május 3-án veszi kezdetét a Komáromi Városi Művelődési Központban, Komárom Város Önkormányzata és a Komárom és Vidéke Célalap támogatásával, valamint a Budapesti Operettszínház együttműködésével megszervezésre kerülő XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt, melynek védnöke Komárom Város polgármestere, Keszegh Béla.

Amikor majd százötven évvel ezelőtt, az idősebb Franc Lehár katonakarmester utoljára csukta be maga mögött a Nádor utcai házuk kapuját, hogy feleségével és az akkor még egyetlen gyermekükkel, a karon ülő kis Lehár Ferenccel felszálljon a Pozsony felé tartó kocsira, biztosan nem gondolta, hogy egyszer a házuk helyén fog állni a fia szobra, és Komárom lakossága büszkén fogja ápolni annak szellemi és zenei hagyatékát.

Komárom híres szülöttének tiszteletére, id. Bende István ötlete alapján, 1985-ben tartották meg az első Lehár Fesztivált, melynek a programját öt évvel később énekversennyel bővítették. Működött, pont úgy, pont olyan tessék-lássék, mint az egész szocialista rendszer, és talán egy szép napon szakmai érdeklődés teljes hiánya miatt meg is szűnt volna, szép csendben, ha a fesztivál szervezését 2008-ban nem adják át Bajkai Csengel Mónikának, a komáromi Városi Művelődési Központ szakdolgozójának, aki úgy gondolta, hogy sok vesztenivalója nincs és felvette a kapcsolatot a Budapesti Operettszínházzal, melynek akkori igazgatója rendkívül nyitott volt az együttműködésre. És ettől a ponttól kezdve a jelentkezők tudása, a verseny szervezésének színvonala, a zsűri nívója, fantasztikus tempóban érte utol a nagy nevű és nagy múltú nemzetközi énekversenyekét.

 

Az Operettszínház új főigazgatója, aki a verseny zsűrijének elnöke is, Kiss-B.Atilla Kossuth-díjas operaénekes, akadémikus MMA, ETMA, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára is garantálta a verseny szakmai támogatását, a nemzetközi kapcsolatok koordinálását. A versenyzők teljesítményének elbírálását még Daniel Serafin az Esterházy Opera művészeti igazgatója, a New York- i Bécsi Operabál művészeti igazgatója, a Competizione dell’Opera nemzetközi énekverseny casting producere, Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera-operett ének szakos tanára, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Ksenia Zharko karmesterasszony, a moszkvai Női Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője vállalta magára ezúttal.

A versenykiírásra 63-an jelentkeztek, a világ mintán pontjáról, de a válogatók után, itt Komáromban, a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri előtt, már csak nyolc bonviván, tizenöt primadonna, és hét páros mérheti össze a tudását. Érdekes lesz a megmérettetés nyelvi szempontból is, hiszen a versenyzők hét országból érkeznek – Oroszország, Egyesült Államok, Svájc, Horvátország, Románia, Szlovákia, Magyarország. A versenyszabályzat szerint minden kategóriában négy kötelező Lehár áriából lehet egyet választani, ezen kívül pedig mindenki köteles előadni egy szabadon választott részletet, bármelyik klasszikus operettből, a kiírás szerint az anyanyelvén, vagy németül.
Az operett irodalomban a librettók német nyelven íródtak. További kritérium még, hogy transzponálás nélkül, csak az eredeti kotta alapján begyakorolt produkciókkal lehet indulni a megmérettetésen. Ez azért fontos, hogy a szocializmusban sajnos igencsak elterjedtek az operettátiratok, ami a műfaj megítélésének romlásához, degradálásához vezetett, miközben a szakemberek egyöntetű véleménye szerint az eredeti művek színvonala olyan magas, hogy aki képes elénekelni egy Lehár áriát, annak egy Verdi sem okoz gondot.

Ebből is látható, hogy bár a kiírás alapján bárki jelentkezhet a versenyre, a május 3-5 közt tartó versenyensorozaton már Európa legjobb operetténekesei mérik össze tudásukat, sőt a New York-i résztvevő már többször csillogtatta meg tudását a Carnegie Hallban. Az érdeklődők találkozhatnak a Virtuózok győztesével is, a vietnami-magyar származású Ninh Duc Hoang Long operaénekessel. A versenyzőket zongorán Patkoló Anikó, a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola korrepetitora és Szekeres László a budapesti Operettszínház korrepetitora kíséri.

 

„ Ma már a Lehár Ferenc énekversenynek rendkívül komoly nemzetközi presztízse van, nagyon meg kell felelnünk és odafigyelnünk, hogy a jövőben se veszítsen a színvonalából, mert Lehár neve egy olyan örökséget hordoz, amire büszkének kell lennünk, tovább kell vinnünk, hogy ne csak a mi generációnk tudjon róla, hanem a jövő nemzedéke is, hiszen Lehár Ferenc képviseli az operett irodalom csúcsát. Mindemellett rendkívül jó lehetőség arra, hogy köré építsük Komárom turisztikai vonzerejét. “– mondja a verseny főszervezője Bajkai Csengel Mónika.

Annak idején Bécsben úgy tartották, hogy a „zenés színpadnak három műfaja van: az opera, az operett – és Lehár.” Aki igényes szórakozásra, fülbemászó muzsikára vágyik a pénteki és a szombati elődöntőt ingyenesen megnézheti.

A május 5-én, 18 órakor kezdődő döntőre és ünnepélyes díjkiosztó-gálaműsorra, melyen a budapesti Operettszínház szimfonikus zenekara kíséri majd a fellépőket, a jegyek már kaphatók a Városi Művelődési Központ pénztárában.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Díjak:
A döntő résztvevői fellépnek a gálaműsorban, ahol az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:
A verseny fődíja: 3000,- eur (egyetlen nagydíj, mely nem kerül megosztásra, a legkiemelkedőbb teljesítményért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül)
Kategóriánkénti I. díj: 1000,- eur (a párosoknál is kategória számít, nem személy)
Kategóriánkénti II. díj: 500,- eur (a párosoknál is kategória számít, nem személy)
Különdíjak: értékes tárgyi jutalmak, fellépési lehetőségek.

(komaromonline, JN)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook