komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Indul az országos tesztelés – Nem kötelező, de negatív eredmény nélkül a kutyával sem lehet kimenni

 

Igor Matovič miniszterelnök a kormány rendkívüli vasárnapi ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy január 18- tól megkezdik a lakosság országos tesztelését, valamint február 7-ig meghosszabbítják a kijárási tilalmat.

Az országos tesztelés január 27 -ig fog tartani, így a lakosságnak 9 napja lesz rá, – tájékoztatott Milan Krajniak munka- és családügyi miniszter. A tesztelés alól mentesülnek azok a személyek, akiknek az elmúlt 90 napban pozitív volt a koronavírus-tesztjük, akik mindkét COVID-19 elleni védőoltást megkapták már, illetve a súlyos egészségkárosultak.

Az országos tesztelésen való részvétel nem kötelező, de január 27-től kizárólag negatív antigén- vagy PCR-teszt birtokában lehet munkába menni, szabadban tartózkodni. A tervek szerint a 250 mobil mintavételi helyszín mellett a nagyvállalatokon és cégeken belül is tesztelnek majd. A miniszter elmondta, a kormány reméli, hogy az önkormányzatok segítenek a tesztelőpontok kapacitásának bővítésében és a szervezésben.

A kormány kéri a lakosságot, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tesztelésen, melynek a megszervezése mellett Igor Matovič hét indokot sorakoztatott a fel, többek közt: jelentősen csökkenthetjük a halálozások számát és a kórházakra nehezedő nyomást, minimalizálhatjuk a fertőzöttek számát, még mielőtt elterjed a sokkal agresszívebb brit mutáció, felgyorsíthatjuk a gyerekek visszatérését az iskolákba, minimalizálhatjuk az emberek, a vállalkozók és az állam gazdasági veszteségeit.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter informált arról is, hogy jelenleg 5,2 millió antigénteszt áll rendelkezésre, és szükség esetén még ugyanennyit be tudnak szerezni. Az országos tesztelés eredményét január 29-én értékelik ki. Ezt követően az országot a fertőzés mértéke alapján 36 „jobb “és 37 „rosszabb “járásra osztják. A tesztelést ez utóbbiakban fogják megismételni. – részletezte a terveket az egészségügyi miniszter.

Abban az esetben, ha kiértékelésnél a Covid-automata fekete helyett pirosat mutatna, február 1-től ismét megnyithatnának az óvodák és alapiskolák alsó tagozatai. A felső tagozatos és a középiskolás diákok viszont csak negatív teszteredmény birtokában térhetnének vissza az iskolapadba.

Milan Krajniak munka- és családügyi miniszter elmondta, hogy ő már látja a fényt az alagút végén és bízik benne, hogy a húsvéti ünnepeket már mindenki a családja, a szerettei körében ünnepelheti, amire már egy éve nem volt lehetőség.

(komaromonline.sk, TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás