komaromonline.sk
MOZAIK
A III. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny eredményei
  •   

Szeptember 21-23-a között rendezték meg Érsekújvárban a III. Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt, melynek megálmodója és főszervezője a komáromi Mgr. Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke és a magyar operatörténelem mostanra méltánytalanul feledésbe merült csillagáról szóló Az évszázad Manonja Házy Erzsébet c. könyv szerzője.

A szervezők vállalása és vállalkozása nem volt könnyű, nem kis bátorság, meggyőződés és szenvedélyes hit kellett ahhoz, hogy egy szlovákiai „kisvárosban“ elindítsanak egy nemzetközi elismertséget és presztízst kivívó megmérettetést, ráadásul ilyen rövid időn belül. A verseny sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a meghirdetett három kategóriába – opera, operett, musical – Európa hat országából összesen hatvanhét tehetséges fiatal nyújtotta be a jelentkezését.

 

 

A nemzetközi zsűri elnöke Mgr. Art. Otokar Klein operaénekes, Érsekújvár polgármestere, valamint tagjai Szinetár Miklós – Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, Kertesi Ingrid – Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Mgr. Klemen Terézia – a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, főszervező, Katona Ágnes –  zenetanár, Nemzetközi Duna Filharmónia Kulturális Platform elnöke, CENTROPE-díjas (Bécs), Kürthy András – operarendező, Ruzitska József-díjas (Kolozsvár), Az opera értéke (Iasi) díj kitüntetettje, a Magyar Állami Operaház volt műsorigazgatója, a Virginia Zeani Fesztivál (Marosvásárhely) rendezője, Iván Ildikó –  a Magyar Állami Operaház szólistája, a Nyugat-magyarországi Egyetem professzora, a bonni opera szólistája és Dunajszky Géza –  zeneszakos tanár, kórusvezető.

 

 

A pénteki válogatás után a zsűri úgy látta, hogy sok jelentkező túlbecsülte saját felkészültségét, technikai tudását és ezért túl magasra tették a lécet a dalválasztásnál. Ellenben kiemelték a fiatalok alázatos viszonyulását a zenéhez, a szakmához.

 

 

A szombati elődöntő során 38 fiatal mérhette ismét össze a tudását. A versenyzők többsége a már korábban megszerzett színpadi rutin ellenére is izgulva, lámpalázasan várta színpadra lépése pillanatát, amikor ismét bizonyítania kell tudását. Pár percben. Egy alkalommal. A tét nagy, hiszen egy ilyen verseny remek ugródeszkaként szolgálhat egy fiatal tehetségnek. „ Annak ellenére, hogy már évek óta foglalkozom énekléssel, voltam stúdiós Nyíregyházán, jelenleg pedig a budapesti Thália Tanoda musical színész képzésére járok, – mesélte a kulisszák mögött várakozva a királyhelmeci Szabó Róbert – eddig még nem vettem részt ilyen nívós versenyen. A jelentkezésnél leginkább az motivált, hogy egy ilyen rangos szakmai zsűri előtt mérettethetem meg a tudásom. Nagyon boldog lennék, ha bekerülnék a díjazottak közé, de ebben a rendkívül erős mezőnyben kevés esélyt látok rá.“

 

 

A vasárnapi ünnepi gálával, melynek sztárvendége Janza Kata volt, egybekötött döntő alatt a teremben már szinte tapintható volt a feszültség. A zsűri ismét nehéz helyzetben volt, hiszen a fináléba tényleg a legjobban felkészült előadók kerültek, akiknek a produkciói közt talán csak egy-egy kis intonációs hiba, vagy az izgalomtól erőtlenebb színpadi jelenlét lehet a különbség. Sok-sok izgalom után végül opera kategóriában: az I. díjat Hajzušová Tatjána, a II.díjat Fülöp Gergely Tímea, a III.díjat Mellenová Linda – Erndt-Sallerbec Vivien vehette át. Szluka Lídia Polgármesteri különdíjasként térhetett haza.

Az operett kategóriában indulók felkészültségével idén nem igazán volt megelégedve a zsűri, s ezért az I. díjat nem osztotta ki. A II. helyen megosztva Farkas Tamás és Józan Vivien, a III. helyen Lévai Éva Enikő – Fülöp Gergely Tímea végzett.

 

Balról: Kürthy András, Szinetár Miklós, Klemen Terézia, Otokar Klein

Az I. díjat a musical kategóriában sem osztották ki. A II. díjat Dorota Tóthová, a III. Díjat Dorottya Viktória Pap kapta. Ahogyan azt a három napon át zajló verseny is mutatta, sok tehetséges klasszikus zenét kedvelő és művelő fiatal van. Ahhoz azonban, hogy a verseny névadójának, a pozsonyi születésű legendás magyar operaénekesnőnek, Házy Erzsébetnek méltó utódai legyenek, még hosszú utat kell bejárniuk. Ennek a hosszú útnak pedig az egyik fontos állomása a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny.

(Janković Nóra, fotók: novezamky.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook