komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Idén Szabó Viktor vehette át a Ferenczy Anna-díjat

Ünnepélyes évadzáró ülést tartottak június 29-én a Komáromi Jókai Színházban, melyen a teátrum új igazgatója Gál Tamás bemutatta az intézmény új alkalmazottjait, valamint ismertették a jelenlévőkkel a következő színházi évad repertoárját. A hivatalos részt követő ünnepi percekben Szabó Viktor színművész a Ferenczy Anna – díjat, a szervezési osztály vezetője, Fabó Mária pedig a Legjobb Színházi Dolgozó-díját vehette át.

Az intézmény igazgatója, Gál Tamás nyitóbeszédében elmondta, hogy elődje, Tóth Tibor, aki tizenhét éven át magas színvonalon és odaadással vezette a színházat, arra kérte őt, hogy nagyon vigyázzon a színház társulatára, mert egy hosszú évek alatt összekovácsolódott rendkívül jó közösség. Egy összetartó csapat, akik az elmúlt időszakban rengeteget dolgoztak azért, hogy a színház nagyrészt kárpótolni tudja mind az 1200 bérletes nézőt az elmaradt előadásokért. Külön megköszönte Culka Ottónak, Kiss Szilviának, Olasz Istvánnak és Szabó Viktornak, hogy a színházon kívül készült előadásaik beemelésével és azokban nyújtott alakításukkal segítettek ebben.

Megtudhattuk, hogy Dobai Tibor mérnök, az eddigi gazdasági igazgató közös megegyezéssel távozott az színháztól. Az ő helyét és a jelenlegi helyzetben a funkcióval járó nehéz feladatot Banai Tóth Pál közgazdász vette át. Továbbá bemutatta a jelenlévőknek az intézmény négy új munkatársát: Garajszki Margit írót, műfordítót, dramaturgot, aki a gyermek- és ifjúsági előadásokért felel majd, Varga Emese dramaturgot és művészeti vezetőt, aki külsős munkatársként tért vissza, Kiss Szilvia színművésznőt, valamint Matusek Attila színművészt, aki egyben a Vasmacska Stúdiószínpad felelős vezetője is lesz.

 

 

„Szeptembertől elkezdünk próbálni és játszani. Rengeteg munkánk lesz, talán januárban térhetünk vissza a régi kerékvágásba. Addig keményen, megállás nélkül kell dolgoznunk, mert pénzt kell keresnünk. Most még nincs baj, de ha nem sikerül a jegyárakból bevételre szert tennünk, akkor nem vár ránk fényes jövő. “– mondta az igazgató, majd megköszönte a társulatnak és a nézőknek is a türelmet és a kitartást a színház mellett.

Varga Emese dramaturg elmondta, hogy az újranyitás óta a színház vezetőségének soha nem tapasztalt mennyiségű szakmai kompromisszumot kellett meghoznia, és valószínűleg még majd kell is, hiszen a koronavírus okozta leállás következményeinek lecsengése egy hosszabb folyamat lesz. „Szeptember 18-ra tervezzük az évad első bemutatóját, ami a márciusban elmaradt Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés vígjáték lesz. A darabot Arisztophanész Lüszisztraté című műve nyomán Szilágyi Eszter Anna írt, és Hargitai Iván rendezi.

 

 

A következő premier tervezett időpontja november 13-a, amikor is Tadeusz Slobodzanek A mi osztályunk című darabját láthatja majd Czajlik József rendezésében a nagyközönség. A darab zenéjét Lakatos Róbert brácsaművész komponálta.

Ezt követően Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezésében viszik színpadra Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínművét. Az előadás bemutatója jövő év februárjában várható.

Az irodalmi Nobel-díjas szicíliai szerző, Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját 2021. májusában láthatja a komáromi közönség, Michal Vajdička, a Szlovák Nemzeti Színház korábbi rendezőjének elgondolása alapján.

Vendégelőadásként a kassai Thália Színház Mikszáth Kálmán – Gyarmati Kata Noszty fiú esete Tóth Marival című nagysikerű előadását nézhetik meg a bérlettel rendelkező nézők. A „csavaros ésszel kifundált szerelmi történet “főszereplője Rab Henrietta, rendezője László Sándor.

A Vasmacska Stúdió a drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alkotásával Shakespeare Hamletjével indítja az új évadot. A dán királyfi tragédiáját a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjai szeptember 22-én viszik színre, Matusek Attila rendezésében. Vendégelőadásként kerül be a Vasmacska Stúdió repertoárjába Laboda Róbert-Matusek Attila sci-fi monodrámája, a Pillanat, amely kilóg az időből, melyben Matusek Attila áll közönség elé. A 2021 – es évre is az erős indítás lesz a jellemző, hiszen januárban Soóky László Assziszi Szent védőbeszédjét láthatjuk és hallhatjuk Culka Ottó előadásában és Telihay Péter rendezésében.

 

 

Egy további bemutatót is terveznek még, mint azt Varga Emesétől megtudhattuk, de arra vonatkozóan, hogy Rastislav Ballek melyik műve kerül kiválasztásra, még nem született döntés.

A gyermek- és ifjúsági előadásokért felelős Garajszki Margit dramaturg azokat a gyermekeknek szánt bemutatókat ismertette a társulat és a sajtó jelen lévő képviselőivel, melyeket a pedagógusokkal történő egyeztetés után a következő évadban műsorra szeretnének tűzni.

Az oktatási intézményeket négyféle, – Gyerkőc, Mese, Gyermek és Ifjúsági – bérlettel szeretnék megszólítani. A Gyerkőc-bérlet a legkisebbek korosztálynak, az óvodásoknak szól, akik Szarka Gyula Tücsöklakodalom című zenés mesejátékát és Écsi Gyöngyi Élet vize című önálló előadását élvezhetik majd.

A Mese-bérleten belül Szarka Gyula mesejátékának, és Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi c. könyvéből Silvester Lavrík rendezésében készült azonos című darabnak a végén tapsolhatnak az 1-4. osztályos tanulók.

Az 5-9. osztályosok a Kor-Zár együttes és a Csavar Színház koprodukciójában készült Nagy László műveit feldolgozó zenés-irodalmi összeállítást láthatják, Rege a tűzről és jácintról címmel. Emellett még A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínmű szerepel idén a Gyermek-bérletben.

Az Ifjúsági bérlet tartalmazza a Hamletet, A vén bakancsos és fia, a huszár c. népszínművet, A mi osztályunkat, továbbá a szlovák drámaíró Leopold Laloha Napfoltok című előadását.

A színház új gazdasági igazgatója, Banai Tóth Pál ismertette az intézmény borúlátásra okot adó gazdasági kilátásait. Ismertette, hogy a színház anyagi támogatások szempontjából ugyan három lábon áll, de az elkövetkező időszakban a Nyitra Megyei Önkormányzattól kevesebb támogatásra számíthatnak, ahogy valószínűleg kevesebb lesz a színházjegyek eladásából és a szponzori támogatásokból származó bevétel is. Ezért a színház anyagi helyzetének egyensúlyban tartását a pályázatok maximális kihasználásában látja Banai Tóth Pál.

Tekintettel arra, hogy a teátrum energetikai költségei évente csillagászati összegeket emésztenek fel, sikerült elnyerniük egy 730 ezer eurós megyei támogatást a nyílászárók és üvegfelületek cseréjére. A projekt realizálása hosszútávon valószínűleg jelentős megtakarítást hoz majd az intézmény számára.

Az évadzáró ünnepi részében a kollégák szavazatai alapján Szabó Viktor vehette át Ferenczy Anna érdemes művésztől, a színház örökös tagjától az általa alapított Ferenczy Anna-díjat. „Nagyon fontos és sokat jelent számomra, hogy a díjat Annika adta át, aki nemcsak színházunk, de az egész felvidéki magyar színjátszás alappillére. Ha ő, és a többi legendás színész nem lenne, nem mutatott volna nekünk példát, akkor mi ma mi nem lennénk azok, akik vagyunk. Formáltak minket és ezért rendkívül hálás vagyok nekik. Az pedig külön megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen nagybetűs társulat tagjaitól érdemelhettem ki a bizalmat. A díjat ma nekik köszönhetően ugyan én vettem át, de úgy gondolom, hogy ez nemcsak engem illet. Ez egy közös munka eredménye, hiszen a színjátszás olyan, mint a pingpong. Játék az oda-vissza pattanó labdával. Egy ilyen jó csapatban jó játékosnak lenni. “– nyilatkozta a díj átvétele után a színművész.

Idén a Legjobb Színházi Dolgozó-díjában Fabó Mária, a színház a szervezési osztályának igazgatója részesült, akinek áldozatos munkáját Gál Tamás méltatta.

A rendezvény záróakkordjaként a színház vezetősége annak apropóján, hogy március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, köszöntötte Szentpétery Aranka színművésznőt, a színház társulatának örökös tagját. A színművésznő, akit utoljára 2012-ban láthatott a közönség Georges Feydeau: Egy hölgy a Maximból c. darabjában, most két verssel lepte meg a jelenlévőket, majd megosztotta a díjjal kapcsolatos gondolatait a nézőtéren ülőkkel.

(komaromonline.sk, JN, fotók Milan Drozd)

Hozzászólások

hozzászólás