komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Jubiláló Komáromi Napok

1kombélyIdén 25. évfolyamába lépett a Komáromi Napok rendezvénysorozat, amely ezúttal is gazdag kulturális, zenei, szórakoztató, sport és szabadidős programokkal várja nemcsak Észak- és Dél-Komárom apraját-nagyját, hanem a szélesebb régióból érkező látogatókat is.

A Komáromi Napok hivatalos nyitórendezvénye minden évben a két város együttes ünnepi testületi ülése, április 26-án, Komárom város napján, mégpedig annak emlékére, hogy 1849-ben ezen a napon zúzták szét a város köré vont osztrák ostromgyűrűt az egyesült magyar csapatok. Az ünnepi ülésen adományozzák oda a Pro urbe (Városért) Díjat, a Polgármester Díját és a díszpolgári címet.

Molnár Attila, Dél-Komárom és Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere közös sajtótájékoztatón ismertette az idei, jubileumi 25. Komáromi Napok programját. Mindketten hangsúlyozták, hogy a két város határán túlmutató rendezvénysorozatról van szó, amely jól jelképezi, mit is jelent két országban, de mégis egy városban élni. Keszegh Béla, Észak-Komárom alpolgármestere hozzátette: nem az a cél, hogy egymásra licitáljunk, hanem hogy kiegészítsük egymást. Ennek szellemében kezdődnek majd az esti nagykoncertek is a Klapka téren, illetve a Jókai ligetben, hogy a látogatók lehetőleg valamennyi sztárfellépő előadását meg tudják hallgatni. A dél-komáromi Kayser nagyszínpadon fellép többek közt az Edda Művek, Keresztes Ildikó, a Korál, a Honeybeast, a Back II. Black, a P-Mobil és a Neoton, a kisszínpadon a Hősök, Kelemen Kabátba, Mystery Gang, a Firkin és a Children of Distance. Az eseményre új darabbal készül a Magyar Lovas Színház és a Magyrock Dalszínház is. A Klapka téren hallhatjuk majd Charlie-t, a Csík zenekart, Fábián Julit és Zoohackert, Freddie-t, Petra Brönerovát és együttesét, a helyi élőadók közül fellép a Divided by Zero, a Spliff 447, az Aylen’s Fall, továbbá a Széchi Pál, az Iron Maiden és az Elán Forever emlékzenekar.

molnárstubi
Molnár Attila és Stubendek László polgármesterek

A részletes, mindenre kiterjedő program néhány nap múlva lesz ismert, a közös műsorfüzetet valamennyi komáromi háztartásba eljuttatják majd. Ebben az évben is lesz Borok utcája, Kézművesek utcája, Népművészet ünnepe, Öregvár-nap, Erős emberek versenye, kötélhúzás az Erzsébet hídon, Csárdatúra, veterán autók felvonulása, Komárom-Komáromi Nemzetközi Utcai Futóverseny (amely sorrendben már 42.) és még hosszan lehetne sorolni a jól bevált, hagyományos eseményeket. Sebő Beáta, a programok észak-komáromi koordinátora elárulta: a futóversenyen a mintegy 800 induló között találjuk majd Kovács „Koko” István olimpia és világbajnok ökölvívót, valamint a dél-komáromi „Vasembert”, Szőnyi Ferencet is, az Erős emberek versenyére pedig Fekete Lászlót várják. A futóverseny rajtja idén Dél-Komáromban lesz a Jókai ligetben, a cél pedig az észak-komáromi városi sportcsarnoknál.

A Komáromi Napok rendezvénysorozat április 26-tól május 1-ig tart, de néhány, hozzá kötődő programot már előző hétvégén megtartanak, például az 1848-49-es csatarekonstrukciókat bemutató Hadijáték Napot a Monostori erődben, amelyre a Tavaszi Hadjárat résztvevőit is várják. A Komáromi Napok ideje alatt rendezik meg a Monostori erődben – április 27. és május elseje közt – a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlétet, a Fényírók Fesztiválját.

Lesz tehát miből válogatni idén is, hiszen közel 100 program várja a látogatókat a Duna mindkét partján.

(komarom.online, foto: sziakomarom.sk)

Hozzászólások

hozzászólás